anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

O situaţie care sfidează orice logică

Bloc operator modern, nefolosit într-un mare spital din Iași. E uneori șters de praf

GALERIE
Spitalul Sf Spiridon UPU (3)
 • Spitalul Sf Spiridon UPU (3)
- +

Sala de operaţie din UPU “Sf. Spiridon“ a fost inaugurată cu mare fast în luna mai. Nu este folosită pentru că nu ar fi personal medical suficient. În acest timp, chirurgii stau la coadă să prindă o sală de operaţie.

Cel mai nou bloc operator de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ stă nefolosit de aproape patru luni. Inaugurat pe 11 mai de către conducerea spitalului împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant, până în prezent, în blocul operator din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe nu a fost operat niciun pacient cu politraumatism.

Cu toate că în iunie - când „Ziarul de Iaşi“ a scris prima dată că blocul operator nu este folosit, deşi a fost inaugurat cu mare fast - directorul medical al spitalului arăta că, până la sfârşitul lunii, situaţia se va remedia, nici după aproape trei luni, chirurgii nu au efectuat intervenţii chirurgicale în UPU. Conducerea medicală a spitalului a explicat că sala de operaţie nu este folosită din cauza unei probleme de personal. Mai exact, pentru ca pacienţii să fie operaţi în sala de la etajul I al UPU, personalul ar trebui mutat din alte clinici, iar acestea ar rămâne neacoperite de cadre calificate pe durata intervenţiei.

„Nu avem personal care să asigure permanenţa în sălile de operaţie“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Blocul operator din UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“ are dublă destinaţie. Conform unei hotărâri a spitalului, sălile de operaţie din UPU se folosesc pentru pacientul cu politraumatism care are nevoie de intervenţie chirurgicală de medicină internă, neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, ortopedie, oftalmologie, precum şi pentru activitatea de prelevare de organe şi transplant. Până în prezent, spitalul a respectat hotărârea doar în proporţie de 50%, în sensul că a folosit blocul operator pentru a efectua un transplant de ficat. Bolnavii cu politraumă care au nevoie de intervenţie rapidă sunt operaţi tot în blocurile operatorii vechi, cu toate că acestea deservesc mai multe specilităţi.

La Spitalul „Sfântul Spiridon“ clinicile de chirurgie operează comasat, în timp ce blocul operator din UPU, dotat după standarde moderne, este deschis cel mult pentru a fi igienizat. În timp ce clinicile chirurgicale I şi II şi Ortopedia operează în acelaşi bloc operator, iar clinicile chirurgicale II şi III operează în acelaşi spaţiu în care intervine şi neurochirurgia în cazuri extreme, clinicile BMF, ORL şi cea de chirurgie plastică realizează intervenţii în acelaşi bloc operator. În tot acest timp, blocul operator din UPU nu este folosit, cu toate că ar ajuta la descongestionarea activităţii din blocurile operatorii suprasolicitate.

„Noi ne dorim să folosim acest bloc operator pentru urgenţele aseptice, cu prioritate ortopedice sau vasculare. Sperăm că acest lucru va fi posibil în cel mai scurt timp. Până în prezent, nu am putut reloca personal de pe alte clinici în blocul operator din UPU pentru că acelea ar rămâne neacoperite. Ar fi de dorit ca fiecare bloc operator să aibă personalul său. Nu putem încropi echipe de câte 3-4 oameni pentru că tot ar fi insuficient pentru a asigura o permanenţă de 24 de ore“, a subliniat directorul medical.

Profesorul Ştefan Geor­gescu a mai spus că blocul operator ar mai avea nevoie inclusiv de unele aparate me­dicale pentru a putea desfăşura intervenţii fără să transfere echipament dintr-o clinică în alta.

În urmă cu mai bine de o lună, potrivit unor surse, şeful Clinicii de Ortopedie, dr. Ovidiu Alexa, a încercat să intre în sala de operaţie cu un caz medical, însă nu a reuşit să mobilizeze toată echipa medicală, lovindu-se de lipsa de cooperare a medicilor ATI. Contactat de „Ziarul de Iaşi“, dr. Ovidiu Alexa a refuzat să comenteze situaţia cu care s-a confruntat, precizând că explicaţiile în acest sens trebuie date de directorul medical.

„Nu vreau să comentez acest caz. Organizarea şi întrebuinţarea blocurilor operatorii intră în atribuţiile directorului medical. Cel mai bine este să-i adresaţi profesorului Geor­gescu întrebările pe care le aveţi“, a spus şeful Clinicii de Ortopedie.

Potrivit unui raport din 2015 al Spitalului „Sfântul Spi­ridon“, în unitatea medicală se realizează zilnic aproximativ 30 de intervenţii chirurgicale. Noul bloc operator al Spitalului „Sfân­tul Spiridon“ este parte a proiectului de reabilitare şi modernizare a UPU demarat în 2013. Investiţia, în valoare de 10,5 milioane de lei, a aparţinut în totalitate Ministerului Sănătăţii, Primăria Iaşi contribuind cu o investiţie de 250.000 de lei pentru construirea celor două pasarele care leagă UPU de clinicile spitalului.

VEDEȚI ȘI:

Săli de operaţie la standarde europene, ținute la Iași pe post de sufragerii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.