marti, 31.01.2023
Sala de operaţie din UPU “Sf. Spiridon“ a fost inaugurată cu mare fast în luna mai. Nu este folosită pentru că nu ar fi personal medical suficient. În acest timp, chirurgii stau la coadă să prindă o sală de operaţie.
Cel mai nou bloc operator de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ stă nefolosit de aproape patru luni. Inaugurat pe 11 mai de către conducerea spitalului împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant, până în prezent, în blocul operator din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe nu a fost operat niciun pacient cu politraumatism.
Cu toate că în iunie - când „Ziarul de Iaşi“ a scris prima dată că blocul operator nu este folosit, deşi a fost inaugurat cu mare fast - directorul medical al spitalului arăta că, până la sfârşitul lunii, situaţia se va remedia, nici după aproape trei luni, chirurgii nu au efectuat intervenţii chirurgicale în UPU. Conducerea medicală a spitalului a explicat că sala de operaţie nu este folosită din cauza unei probleme de personal. Mai exact, pentru ca pacienţii să fie operaţi în sala de la etajul I al UPU, personalul ar trebui mutat din alte clinici, iar acestea ar rămâne neacoperite de cadre calificate pe durata intervenţiei.
„Nu avem personal care să asigure permanenţa în sălile de operaţie“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.
Blocul operator din UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“ are dublă destinaţie. Conform unei hotărâri a spitalului, sălile de operaţie din UPU se folosesc pentru pacientul cu politraumatism care are nevoie de intervenţie chirurgicală de medicină internă, neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, ortopedie, oftalmologie, precum şi pentru activitatea de prelevare de organe şi transplant. Până în prezent, spitalul a respectat hotărârea doar în proporţie de 50%, în sensul că a folosit blocul operator pentru a efectua un transplant de ficat. Bolnavii cu politraumă care au nevoie de intervenţie rapidă sunt operaţi tot în blocurile operatorii vechi, cu toate că acestea deservesc mai multe specilităţi.
La Spitalul „Sfântul Spiridon“ clinicile de chirurgie operează comasat, în timp ce blocul operator din UPU, dotat după standarde moderne, este deschis cel mult pentru a fi igienizat. În timp ce clinicile chirurgicale I şi II şi Ortopedia operează în acelaşi bloc operator, iar clinicile chirurgicale II şi III operează în acelaşi spaţiu în care intervine şi neurochirurgia în cazuri extreme, clinicile BMF, ORL şi cea de chirurgie plastică realizează intervenţii în acelaşi bloc operator. În tot acest timp, blocul operator din UPU nu este folosit, cu toate că ar ajuta la descongestionarea activităţii din blocurile operatorii suprasolicitate.
„Noi ne dorim să folosim acest bloc operator pentru urgenţele aseptice, cu prioritate ortopedice sau vasculare. Sperăm că acest lucru va fi posibil în cel mai scurt timp. Până în prezent, nu am putut reloca personal de pe alte clinici în blocul operator din UPU pentru că acelea ar rămâne neacoperite. Ar fi de dorit ca fiecare bloc operator să aibă personalul său. Nu putem încropi echipe de câte 3-4 oameni pentru că tot ar fi insuficient pentru a asigura o permanenţă de 24 de ore“, a subliniat directorul medical.
Profesorul Ştefan Georgescu a mai spus că blocul operator ar mai avea nevoie inclusiv de unele aparate medicale pentru a putea desfăşura intervenţii fără să transfere echipament dintr-o clinică în alta.
În urmă cu mai bine de o lună, potrivit unor surse, şeful Clinicii de Ortopedie, dr. Ovidiu Alexa, a încercat să intre în sala de operaţie cu un caz medical, însă nu a reuşit să mobilizeze toată echipa medicală, lovindu-se de lipsa de cooperare a medicilor ATI. Contactat de „Ziarul de Iaşi“, dr. Ovidiu Alexa a refuzat să comenteze situaţia cu care s-a confruntat, precizând că explicaţiile în acest sens trebuie date de directorul medical.
„Nu vreau să comentez acest caz. Organizarea şi întrebuinţarea blocurilor operatorii intră în atribuţiile directorului medical. Cel mai bine este să-i adresaţi profesorului Georgescu întrebările pe care le aveţi“, a spus şeful Clinicii de Ortopedie.
Potrivit unui raport din 2015 al Spitalului „Sfântul Spiridon“, în unitatea medicală se realizează zilnic aproximativ 30 de intervenţii chirurgicale. Noul bloc operator al Spitalului „Sfântul Spiridon“ este parte a proiectului de reabilitare şi modernizare a UPU demarat în 2013. Investiţia, în valoare de 10,5 milioane de lei, a aparţinut în totalitate Ministerului Sănătăţii, Primăria Iaşi contribuind cu o investiţie de 250.000 de lei pentru construirea celor două pasarele care leagă UPU de clinicile spitalului.
VEDEȚI ȘI:
Săli de operaţie la standarde europene, ținute la Iași pe post de sufragerii
Cuvinte cheie: + bloc operator modern iași, spital spiridon
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Efectele benefice asupra organismului ale unei simple cafele cu lapte
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost prins iar în ofsaid în dosarul Dan Hosu?
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
O maşină a “aterizat” pe plafon într-un pârâu: doi bărbaţi au murit pe loc
Noi provocări la Palas Ice – cursuri de hochei pentru pasionații sporturilor de iarnă
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
Lecții de ”patriotism” cu forța în Rusia, de la 6 ani. Elevii, puși să se antreneze cu puști
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Primăria Iași și-a schimbat site-ul. Care sunt principalele plusuri și minusuri
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
VIDEO TIR căzut în albia unui râu la Putna. Șoferul, prizonier în cabină
Pompierii ieșeni, chemați să îndepărteze țurțurii de pe marginea blocurilor
România pe harta europeană a ajutoarelor de stat. Riscurile competiției europene a subvențiilor
VIDEO Aleșii CJ ai județului stabilesc cum va fi cheltuit bugetul
VIDEO O nouă senzație românească la „America's Got Talent: All Stars”. Momentul ei este grozav
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Primul transplant renal la Parhon de anul acesta. O nouă șansă la viață pentru doi pacienți
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II) |
Nichita DANILOVPe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi |
Michael ASTNERNea Omăt şi doamna Iarnă |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.