Blocaj total la conducerea judeţului Iaşi. Disputele politice, mai importante decât cetăţenii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Blocaj total la conducerea judeţului Iaşi. Disputele politice, mai importante decât cetăţenii

GALERIE
sedinta cj iasi
  • sedinta cj iasi
- +

Majoritatea PSD-PPDD-PLR a părăsit ieri sala de şedinţe a plenului Consiliului Judeţean, după ce multe din subiectele de pe ordinea de zi nu au putut trece la vot. Nici măcar la votarea formală pentru numirea noului şef al Pazei, care şi-a obţinut postul prin concurs, nu a existat înţelegere

PSD a pierdut la puncte meciul de ieri din şedinţa în plen a Consiliului Judeţean. Şedinţa a constat în două ore de discuţii tensionate de la bun început, în care majoritatea PSD-PPDD-PLR a încercat să-şi impună punctul de vedere, iar preşedintele CJ, liberalul Cristian Adomniţei, să pareze şi să contraatace. Dorinţa lui Adomniţei de a se consemna modul cum a votat fiecare consilier la propunerea de numire a lui Dănuţ Podea la şefia Serviciului Judeţean de Pază şi Protecţie a dus la finalul intempestiv al şedinţei, consilierii PSD, PPDD şi PLR părăsind sala. „Ieri, la şedinţele de comisii am încercat să le explic că este ilegal să nu respecţi rezultatele unui concurs. Plenul era obligat să facă numirea. Ei au refuzat, şi vor să se ascundă în spatele unui vot secret. Dacă ar considera că votul lor este perfect legal, de ce nu şi-l asumă?”, a punctat liderul consilierilor judeţeni PNL, Eduard Boz.

Un singur subiect a avut parte de înţelegere

Primele contre au apărut încă de la votarea ordinei de zi. Iniţial, adoptarea unui referat constatator privind încetarea mandatului lui Victor Chirilă, exclus din PNL, se afla pe poziţia a doua. În ordinea de zi prezentată plenului, proiectul a fost mutat pe ultima poziţie, a 36-a, ceea ce a atras protestele PSD. Propunerea de aprobare a unei noi organigrame a Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, care prevedea şase posturi suplimentare, a fost atacată ferm de reprezentanţii PSD, aceştia invocând restricţiile bugetare. Argumentele lui Adomniţei, că noua organigramă nu face decât să se revină la situaţia existentă în urmă cu un an, au fost respinse de PSD, care a cerut amânarea proiectului.

Varianta a fost refuzată de Adomniţei, dar noua organigramă a primit doar 10 voturi favorabile, insuficiente pentru a fi aprobată. Fără emoţii au trecut 10 proiecte referitoare la spitale, prin care s-au aprobat credite de angajament şi investiţii de aproximativ 90 milioane de lei pentru spitalul de Neurochirurgie şi cel de Copii. „Noi, majoritatea din CJ, vom vota pentru, în condiţiile în care proiectele au fost asumate de USL. Este cel mai bun semn că sprijinim sănătatea şi poate nu mai auzim «Eu am făcut, eu am dres, eu am dat o hotărâre de CJ». Plenul CJ dă hotărârile, nu preşedintele”, a comentat liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu.

Majoritatea PSD-PPDD-PLR şi-a impus punctul de vedere şi la numirea membrilor a trei comisii organizate pentru evaluarea managementului Şcolii de Arte. Propunerile făcute de PNL şi PDL au fost respinse, în comisii fiind desemnaţi reprezentanţi ai PPDD şi PSD. „Am înţeles mesajul, că liberalii nu mai au ce căuta la conducerea comisiilor şi nici în componenţa lor. Nu sunt de acord cu acest principiu, cu faptul că se merge pe ideea de «radem tot»”, a spus Boz. „Să fim serioşi. La conducerea comisiei de urbanism este un liberal”, a contrat consilierul Ciprian Roşca. Acesta este preşedintele comisiei menţionate, dar face parte din grupul „liberalilor reformişti“, făcând încă parte doar formal din PNL. „Liberalii vor avea loc când vor avea o atitudine respectuoasă faţă de colegii lor”, a adăugat Stanciu. Afirmaţia a atras imediat replica preşedintelui CJ. „Respectul este un cuvânt cu sens unic la PSD. Am înţeles, ar trebui să ne înclinăm toţi în faţa PSD şi eventual să ne şi înscriem la ei. N-o să se întâmple asta”, a spus Adomniţei, în zâmbetele consilierilor majoritari.

Duelul milioanelor

Lupte verbale crâncene a provocat şi proiectul de repartizare a 36 milioane de lei către primăriile din judeţ. Preşedintele CJ a solicitat împărţirea banilor în proporţie de 90% în funcţie de suprafaţa comunei şi de 10% în funcţie de populaţie. De partea cealaltă, PSD a cerut un raport de 60% în funcţie de suprafaţă şi de 40% în funcţie de populaţie. În prima variantă, ar fi fost favorizate localităţile din mediul rural, acestea având de regulă populaţii reduse, dar suprafaţă mare. În varianta PSD, marele câştigător era municipiul Iaşi, care urma să primească 6 milioane de lei, faţă de doar 2 milioane, în prima variantă.

Adomniţei a subliniat că oraşele dispun oricum de fonduri mult mai mari decât comunele, dar reprezentanţii majorităţii au accentuat principiul că finanţarea trebuie să urmeze populaţia. Discuţiile sterile au fost urmate de vot, care a dus la o situaţie de blocaj. Din sală plecase vicepreşedintele Victorel Lupu, care s-a învoit din motive personale, iar coaliţia condusă de PSD nu a mai avut la dispoziţie decât 18 voturi. Pentru adoptarea variantei propuse de PSD, ar fi fost necesare 19 voturi. Nici varianta lui Adomniţei nu a putut fi adoptată, preşedintele CJ dispunând de doar 9 voturi.

Ca urmare, proiectul a rămas în aer, împărţirea banilor urmând să fie supusă din nou votului într-o viitoare şedinţă în plen. „Era greu să votaţi şi dumneavoastră cu majoritatea? Ar fi fost 19 voturi”, l-a întrebat Stanciu pe Adomniţei. „Adică să vă ajut să lăsaţi comunele fără bani?”, a replicat acesta. Tensiunea a răbufnit la al 29-lea proiect de pe ordinea de zi, cel privind numirea noului şef al SPJPP. Consilierii majorităţii au decis să se abţină de la vot, ceea ce echivala cu respingerea proiectului. Principalul argument al acestora a fost faptul că preşedintele CJ a emis deja o dispoziţie pentru numirea lui Dănuţ Podea la şefia SPJPP, dispoziţie atacată de Prefectură în instanţă. „Legea ne obligă să votăm. A fost un concurs, pe care Podea l-a câştigat. În 15 zile, el trebuie numit prin hotărâte. Termenul a expirat deja”, a argumentat fără succes Adomniţei. Disputa s-a finalizat cu decizia grupului PSD-PPDD-PLR de a părăsi sala de şedinţe, după ce Adomniţei a cerut să se consemneze nominal votul fiecărui consilier.

Ce se întâmplă dacă şeful Pazei dă CJ în judecată?

Adomniţei a precizat că, în cazul în care Podea va da în judecată CJ pentru refuzul de a aplica rezultatele concursului, fiecare consilier ar urma să răspundă personal. „Preşedintele CJ se foloseşte de secretarul general al judeţului şi de tertipuri juridice, astfel încât să exercite presiuni. Este o acţiune nedemocratică şi credem că nu în acest mod trebuie să se desfăşoare o şedinţă. Preşedintele CJ încearcă să ducă în derizoriu votul consilierilor judeţeni”, a explicat Stanciu. Plecarea majorităţii consilierilor a lăsat nediscutate şapte proiecte de hotărâre, inclusiv alocarea de 3,7 milioane de lei pentru lucrări la drumurile judeţene şi a 4,73 milioane de lei către Aeroport.

„Am asistat la o premieră tristă înfăptuită de PSD. Puşi în faţa responsabilităţii unui vot cu repercusiuni de natură civilă sau penală, majoritatea PSD a refuzat să şi-l asume şi s-a retras de la lucrări. Proiecte de importanţă majoră pentru Iaşi au rămas blocate, rectificarea bugetului la Aeroport, pentru că am dat cu un an mai devreme în folosinţă pista nouă, şi astfel este necesară achiziţia a două camioane speciale pentru deszăpezire sau aprobarea masterplanului de drumuri judeţene. Dispreţul faţă de lege şi stat de drept a devenit pentru PSD activitate de rutină în politica naţională şi locală. Din păcate, cei care pierd cel mai mult în urma acestor derapaje anti-democratice sunt cetăţenii”, a încheiat Adomniţei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.