anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Advertorial

Blockchain, AI și tehnologiile viitorului (P)

GALERIE
RomSoft-01
 • RomSoft-01
- +

Când întreaga omenire încerca să găsească cele mai bune soluții pentru a ieși cu bine din criza medicală, companiile tech au devenit un punct de reper – care oferă sprijin economiei și un sentiment de normalitate. RomSoft, o companie locală cu capital românesc, a încercat la rândul său să identifice soluții la provocările din ultimii ani.

Deși încă mai există pe birourile RomSoft calendare care indică luna martie a anului 2020, pentru cei din echipă timpul nu a stat în loc. Dimpotrivă, pare că ritmul în care evenimentele de la muncă se succed este mult mai alert. Iar zgomotul produs de stațiile de lucru arată că suntem prezenți, chiar dacă în majoritatea timpului, în modul «remote».

Chiar la debutul crizei sanitare, am sesizat că farmaciile se confruntau cu perturbări mari în aprovizionarea cu medicamente. Noi deja lucram la o aplicație care să interconecteze medicii, pacienții și farmaciștii. În două săptămâni, o funcționalitate nouă numită Cerere Medicament, era deja integrată în aplicație. Cu ajutorul acesteia, pacienții puteau căuta medicamente la cea mai apropiată farmacie.

Când a început pandemia, eram implicaţi în acest proiect de cercetare, EMIM. În contextul limitării interacțiunilor sociale, ne-am gândit că am putea folosi platforma pentru a veni în sprijinul medicilor, pacienţilor şi farmaciştilor într-un moment în care chiar era nevoie de gestionare rapidă şi eficientă a sistemului medical de la distanţă”, spune Lucian Niță, manager de proiect.

Dacă pandemia ne-a învățat ceva, acest lucru este nevoia de solidaritate

Aplicația a fost bine primită atât de pacienți cât și de farmaciști din toata țara, care au folosit orice metodă să ajute pacienții să găsească mai ușor medicamentele necesare în acele vremuri complicate.

În paralel, am continuat dezvoltarea celorlalte funcționalități ale aplicației, dedicate medicilor și comunicării cu pacienții, astfel încât orice medic din România să poată oferi servicii medicale la standardele secolului 21.

Tehnologiile din jurul nostru evoluează într-un ritm alert, iar dacă încercăm să ne imaginăm un viitor nu foarte îndepărtat, putem să intuim că domenii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain vor ocupa un loc important. Implicarea în proiecte care folosesc aceste tehnologii ține pe de o parte de gena de „geek” a oricărui ITist dar și de o anumită viziune pe termen lung a companiei.  

De fapt, tot interesul nostru pentru activitatea de cercetare și colaborările cu zona academică sunt alimentate de dorința de a ne antrena cât mai mult „mușchiul” inovării și a obține o expertiză cât mai solidă în arii mai puțin bătătorite. Iar această strategie se traduce în oportunități foarte interesante pentru membrii echipei.

Când m-am înrolat ca developer în primul meu proiect de blockchain, nu știam nimic despre această tehnologie, și curând aveam să aflu că porneam, aparent, din cea mai nefavorabilă poziție: un inginer software care timp de 13 ani a lucrat exclusiv cu limbaje de programare „de nivel înalt” și cu tehnologii Microsoft. Dar cum și computerele și oamenii au nevoie de un restart sănătos din când în când, m-am bucurat să fac acest pas ” – Bogdan Mastahac, inginer Dev Ops și blockchain researcher.

În partea de inteligență artificială și machine learning am început cu câteva proiecte mai mici care ne permit să experimentăm, să învățăm. De exemplu, poate fi vorba de a dezvolta un algoritm care să clarifice interesul unui utilizator pentru anumite funcționalități, astfel încât să beneficieze de cea mai bună experiență în utilizare, sau de un altul care să ajute un medic în diagnoze dificile.

Medicamente pe blockchain

PharmaLedger – un proiect în care participăm cu expertiza noastră în zona de blockchain și data privacy – studiază chiar aplicabilitatea  acestor tehnologii în domeniul farmaceutic: prospectul electronic, identificarea medicamentelor contrafăcute și în general transparența și siguranța întregului circuit al producției și distribuției de medicamente.

12 dintre cei mai cunoscuți producători de medicamente, precum Pfizer, Astra Zeneca, Bayer, sau JSK dar și 17 entități publice și private, au făcut front comun în acest efort.

Proiectul este sponsorizat de Inițiativa pentru Medicină Inovativă (IMI) și de Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), sub umbrela programului Orizont 2020 desfășurat de către Uniunea Europeană.

În cadrul proiectului, RomSoft este, alături de Novartis, coordonator tehnic al blockchainului PharmaLedger.

Ce este tehnologia blockchain

În termeni simpli, blockchain este o tehnologie care folosește o rețea distribuită de tip peer to peer pentru a înregistra tranzacții într-un mod sigur, transparent și permanent.

Datorită acestor caracteristici, factori de decizie din diverse domenii văd o utilitate în a putea înregistra traseul bunurilor pe care le produc, iar industria farmaceutică nu face excepție.

Cum va arăta viitorul cu PharmaLedger

Cu ajutorul unei aplicații obișnuite instalate pe smart phone, pacientul va putea scana o matrice 2D de pe ambalajul unui medicament și va primi imediat confirmarea că acel medicament nu este contrafăcut și că a ajuns în posesia sa prin mijloace legitime.

În general, falsficatorii țintesc medicamente scumpe, folosite în tratamentul cancerului sau al unor afecțiuni rare. Medicamentele contrafăcute se contorizează nu numai în pierderi de miliarde de euro anual dar și în scăderea încrederii oamenilor în eficiența tratamentelor primite, costuri de sănătate mai mari și chiar pierderi de vieți omenești.

PharmaLedger va oferi în primul rând un control sporit pacientului, prin integrarea de multiple elemente de siguranță în ambalajul produsului, verificabile cu telefonul mobil. Pe de altă parte, va oferi industriei și autorităților acces fără precedent la volume mari de date care vor putea fi prelucrate prin așa numitul modul ACDC (anti-counterfeit data collaboration).

Inovații tehnice propuse de RomSoft

În cadrul platformei PharmaLedger, RomSoft a venit cu o abordare orientată pe securitate și pe asigurarea unui nivel maxim de confidențialitate a datelor. Am propus folosirea unui set de concepte inovatoare, cum ar fi aplicațiile auto-suverane sau blockchain-urile ierarhice.

Rezultate dintr-o colaborare anterioară cu Facultatea de Informatică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, aceste inovații permit doar ancorări ale datelor în rețeaua blockchain, datele fizice fiind păstrate în cloud, asigurându-se astfel atât confidențialitatea datelor cât și scalabilitatea și performanța sistemului.

Perspectivă pentru viitor

Daca anul 2020 ne-a forțat să accelerăm digitalizarea în toate domeniile, cea mai mare provocare în perioada următoare va fi să menținem ritmul și în același timp să reconciliem nevoia tot mai mare de digitalizare cu siguranța datelor personale și cu încrederea oamenilor în produsele digitale.

Pentru servicii medicale mai performante vom avea nevoie tot mai mult de algoritmi, de inteligență artificială, și de cantități imense de date. Dar în acelasi timp, siguranța datelor private, transparența și încrederea – rămân nevoi fundamentale. Oamenii nu trebuie puși să aleagă între dreptul la sănătate și data privacy - ambele sunt importante și rolul nostru este să ne asigurăm că sunt simultan posibile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.