anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Blocul problemă - creanţe de peste 5 milioane lei

O construcţie care a fost începută în urmă cu cinci ani dă mari bătăi de cap proprietarilor, dar mai ales creditorilor

GALERIE
IMG_4228
 • IMG_4228
- +

Un bloc de patru etaje şi creanţe de peste cinci milioane de lei. Aşa arată peisajul pe care îl vede o firmă ieşeană de aproape un an. Este vorba de SC Micomir SRL care în 2008 a demarat un proiect imobiliar, dar pe care nu l-a finalizat nici până astăzi.

 

Un dosar cu 13 volume
 
Zilele trecute a fost făcută publică licitaţia de vânzare a unui bloc întreg, plus spaţiul comercial aferent construcţiei în zona Miroslava. Acesta aparţine momentan societăţii Micomir SRL, care a fost lovită serios de criză. În urma intrării în incapacitate de plată a datoriilor, Micomir SRL a intrat în vizorul creditorilor, care i-au cerut intrarea în insolvenţă. Dosarul de la Tribunalul Sindic privind această societate ieşeană are nu mai puţin de 13 volume şi aşteaptă să fie soluţionat, cu toate că până acum iţele sunt destul de încurcate. Cert este faptul că valoarea totală a creanţelor este de 5,5 milioane de lei, iar printre creditori se numără atât bănci, cât şi persoane fizice, dar şi alte societăţi comerciale. În publicaţia de vânzare, apartamentele scoase pe tarabă au preţuri relativ mici. De aceea, mulţi au fost tentaţi să se intereseze de achiziţionare unui imobil în blocul construit de Micomir SRL. „Am contactat recent reprezentanţii Micomir, pentru că voiam să aflu mai multe informaţii despre apartamente. Triboi Cristian mi-a spus că deocamdată imobilele nu sunt terminate şi că mai au nevoie de câteva lucruri: parchet, gresie, faianţă, dar şi că unele apartamente nu au deocamdată chiuvete sau întrerupătoare. Totuşi, mi-a spus că acum, metrul pătrat într-un apartament din Miroslava ar ajunge la 300 de euro, dar că la cheie, preţul ar urca până la 600 de euro pe metrul pătrat”, a precizat Andreea Dumitru, care a vrut să cumpere o locuinţă în imobilul amintit. Aceasta ne-a mai spus că în urma discuţiei cu patronul de Micomir a aflat că publicaţia a fost dată publicităţii doar pentru că aşa sunt procedurile. „Mi-a zis să mai aştept o lună, pentru că tot blocul va fi cumpărat de creditorul principal şi că deja lucrurile sunt stabilite”, a mai relatat Andreea Dumitru. Conform publicaţiei de vânzare, valoarea totală a complexului din Miroslava este de aproximativ 1,9 milioane de lei. Administratorul judiciar scoate însă la vânzare şi sediul propriu-zis al societăţii Micomir, împreună cu un apartament trecut pe numele societăţii, pe ambele cerânduse încă 2 milioane de lei.
 
A schimbat un lichidator
 
Pentru a afla care este povestea din spatele blocului din Miroslava, am studiat dosarele de la Tribunalul Sindic. Din acestea am aflat că în urma deschiderii procedurii de insolvenţă, administrator judiciar a fost desemnat Lichidator Company 2003. El a fost schimbat însă din cauza unor „incompatibilităţi”, potrivit lui Cristian Triboi. Mai mult, în dosar există o cerere a Micomir către instanţă, prin care se cere amendarea Lichidator Company 2003 cu suma de 5000 de lei. De asemenea, „obligarea Lichidator Company să plătească Micomir SRL suma de 3.921.440, 85 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudicii produse ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor legale sau îndeplinirea cu neglijenţă sau cu întârziere a acestora”, mai este menţionat în cererea Micomir către instanţă. Până la închiderea ediţiei reprezentanţii Lichidator Company nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere pe această temă. Cristian Triboi susţine în dosar faptul că reprezentanul Lichidator Company 2003 care s-a ocupat de situaţia Micomir afirma la un moment dat că firma mai are de dat în jur de 1,6 milioane de lei către SC Grizzly Srl, unul dintre creditori, cu toate că această sumă fusese achită deja. Ulterior, instanţa a decis ca Management Reorganizare Lichidare să devenă administrator judiciar al Micomir Srl.
 
S-a înţeles cu creditorii
 
O altă problemă cu care se confruntă Micomir este aceea a unor antecontracte de vânzare-cumpărare. Potrivit tabelului creditorilor, principalul pion care ar avea de încasat cei mai mulţi bani este societatea SC Petoli. În dreptul acesteia, în tabel este trecută suma de 2,63 milioane de lei. Micomir a încercat însă o tergiversare a situaţiei, oferind SC Petoli, dar şi altor creditori imobilul din Miroslava în schimbul radierii datoriilor. „Societate comercială debitoare a declarat încheierea a 6 antecontracte de vânzare cumpărare referitoare la spaţiile din imobilul situat în Miroslava, dintre care 3 contracte au fost identificate la BNP Iulia Păduraru, ele privind pe promitenţii cumpărători Dumitraşcu Cătălin-Mihail şi Teodora Gina Mioara, Ciacîru Elena, iar celelalte 3 referindu-se la SC Graal SRL şi Petoti SRL. Ultimele trei contracte încheiate pe 28-29.11.2011 şi 09.01.2012 conţin o clauză conform căreia obligaţiile de plată ale promitentului vânzător se sting prin transferul de proprietate asupra unei acţiuni în favoarea promitentului cumpărător”, mai este stipulat în dosarul de la Tribunalul Sindic. Ultima dată când MRL s-a prezentat la tribunal în numele Micomir a fost chiar pe 4 iunie, atunci când s-a discutat despre contestaţia unei creanţe din partea BRD.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.