Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Haos imobiliar!

Blocuri cu două etaje pe un teren pentru care s-a eliberat autorizaţie de vilă (FOTO)

GALERIE
Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (1)Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (2)Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (3)Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (4)Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (5)Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (6)
  • Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (1)
  • Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (2)
  • Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (3)
  • Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (4)
  • Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (5)
  • Teren constructie, Caras Lucian, Moara de Vant (6)
- +

Un om de afaceri intenţionează să ridice pe un teren de 600 de metri pătraţi două imobile care să aibă demisol, parter şi două etaje. Terenul este achiziţionat de la omul de afaceri Ioan Zapodeanu. Acesta din urmă a obţinut autorizaţie de construcţie pentru o locuinţă individulă cu o suprafaţă construită de 525,33 metri pătraţi, care să aibă demisol, parter şi etaj. Lucian Caraş, dezvoltatorul a sistat construcţia şi cere acum modificarea Planului Urbanistic Zonal.

Dezvoltatorul imobiliar păşcănean Lucian Caraş a început construcţia a două blocuri de locuinţe în zona Moara de Vânt în baza unei autorizaţii eliberate pentru o vilă. Caraş, care deja a construit şi vândut alte două blocuri în Tătăraşi, a cumpărat parcelele de teren din vecinătatea Little Texas de la latifundiarul ieşean Ioan Zapodeanu şi intenţionează să ridice două locuinţe colective în regim D plus P plus 2E, numele complexului fiind „Mon jardin” (n.r. – Grădina mea).

Potrivit omului de afaceri, investiţia este sistată momentan deoarece doreşte să obţină avizul pentru a ridica înălţimea aprobată prin autorizaţia de construcţie, dar fără a depăşi limita de 9 metri la cornişă acceptată în zonă. Actele de interes public publicate de Primăria Municipiului Iaşi arată că a eliberat în august şi septembrie certificate de urbanism pentru trei parcele de teren din zona Moara de Vânt – pentru „PUZ (n.r. – Planul Urbanistic Zonal) construire locuinţe colective pe teren proprietate şi împrejumuire zona Moara de Vânt”.

Ce prevede autorizaţia de construire

La cinci zile distanţă de la eliberarea ultimului certificat de urbanism, a fost obţinută şi autorizaţia de construire pentru acest teren, dar nu de Caraş, ci de omul de afaceri Ioan Zapodeanu, care a cerut eliberarea actului pentru a ridica o locuinţă individuală.

„Terenul este deţinut în baza actului de dezmembrare nr. 5073/2011. S teren 600 mp, POT (n.r. – Procentul de Ocupare a Terenului)â 29.18%, CUT (n.r. – Coeficientul de Utilizare a Terenului) 0,875mp ADC/mp teren, Ac locuinţă 175,11mp, ADC locuinta 525.33 mp, regim de înălţime: D plus P plus E”, conform autorizaţiei eliberate de Primăria Municipiului Iaşi.

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au vizitat parcelele de teren unde Caraş intenţionează să construiască cele două blocuri, iar lucrările erau deja demarate, spaţiul fiind delimitat printr-o plasă. Începând cu luna ianuarie, omul de afaceri a nivelat terenul şi a turnat deja temelia unui bloc, dar spune că acum a sistat lucrările deoarece vrea să modifice regimul de înălţime prin PUZ.

„Noi aşteptăm PUZ-ul, care trebuie să vină de la o săptămână la alta. Vrem să construim acolo două blocuri cu demisol, parter şi două etaje. Vor fi locuri de joacă pentru copii, parcări, la parterul unuia dintre blocuri va fi un magazin alimentar. Autorizaţia de construcţie există, dar am modificat un pic aria de acoperire a construcţiei, de aceea n-am mai vrut să continuăm momentan. Vrem ceva mai mare şi mai frumos. Autorizaţia de construcţie a fost valabilă demisol, parter şi etaj, dar acum am cerut încă un etaj prin PUZ. Nu vor fi probleme cu regimul de înălţime,  pentru că noi păstrăm regimul de nouă metri la cornişă. N-am început neapărat să construim, am turnat doar o fundaţie, e un metru sub pământ, continuăm când primim actul”, a încercat o explicaţie Lucian Caraş.

Nu este la prima ispravă

La şantierul din Moara de Vânt era prezent doar un paznic care ne-a transmis că deocamdată muncitorii „au treabă dincolo, la lac”, acesta fiind şi motivul pentru care nu sunt prezenţi. Caraş a explicat că recent a achiziţionat şi „restaurantul Ciupercă” pe care Zapodeanu îl deţinea în zona de agrement Ciric şi pe care acum îl modernizează.

„Am cumpărat de la domnul Zapodeanu şi complexul Ciric. Pe 23 sau 24 aprilie poate îi dăm drumul, trebuie să fie gata toate formalităţile pe cea mai legală cale. Noi facem modernizări, facem ceva nou pentru Iaşi. Interior, exterior, instalaţii, tot, cum se cere în ziua de azi”, a punctat Caraş.

Lucian Caraş este un dezvoltator imobiliar din Paşcani care a mai construit un bloc de şapte etaje în Tătăraşi, pe strada Dr. Savini. Asupra acestei investiţii s-a pus problema nerespectării POT şi a zonei în care a fost construit, deoarece în vecinătate se află doar case. De asemenea, Caraş a construit un bloc de cinci etaje pe strada Stejar, nr. 70, în apropierea Cimitirului Eternitate şi înconjurat de construcţii care au maximum jumătatea înălţimii acestui imobil.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri