Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Blocuri de până la 18 etaje la BJATM. Cartier “britanic” cu 130 de imobile în Bucium

GALERIE
blocuri
  • blocuri
- +

Comisia de urbanism a CL va analiza, în premieră, proiectele propuse de la distanţă, comunicarea fiind făcută pe e-mail.

Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) analizează, în premieră, proiecte urbanistice „la distanţă”. Membrii forului vor vota astăzi 10 proiecte de planuri urbanistice zonale (PUZ) prin intermediul poştei electronice.

Anterior, până aseară, au putut solicita clarificări pentru fiecare proiect în parte, în condiţiile în care documentaţiile le-au fost furnizate, acum câteva zile, tot în mediul online.

Ultimul pas este exprimarea voturilor pe mail, iar serviciul de urbanism le va centraliza şi, ulterior, consilierii vor afla dacă proiectele au fost aprobate, respinse sau amânate. Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse 10 proiecte urbanistice, unele dintre acestea fiind de anvergură.

Un exemplu în acest sens este un proiect din Bucium desfăşurat pe o suprafaţă de aproape 12 hectare, la circa 1,5 km de zona Plopii fără Soţ. Nu este pentru prima dată când acest proiect este discutat la nivelul Primăriei, în ultimul an investiţia fiind adusă la cunoştinţa publicului în mai multe rânduri.

Beneficiarul proiectului este un om de afaceri britanic şi, conform planşei de reglementări urbanistice, ansamblul ar urma să aibă aproape 130 de imobile, dar cu un regim mic de înălţime (demisol, parter, un etaj şi al doilea etaj retras).

Unele dintre clădiri au mai multe tronsoane, fiind vorba în special duplexuri. La acest moment nu este clar dacă omul de afaceri îşi va asuma întreaga investiţie sau, după aprobarea planul urbanistic, terenul va fi vândut pe parcele.

Din întreaga suprafaţă, 30% ar urma să fie ocupată de spaţii verzi. În PUZ se mai precizează că nu vor fi autorizate decât acele construcţii care vor avea asigurate 1-2 locuri de parcare.

Două proiecte de amploare în Dacia

Un alt proiect face referire la reconfigurarea urbanistică a unui teren de pe strada Rampei (pe tronsonul cuprins între Piaţa Dacia şi calea ferată), unde, în prezent, funcţionează o staţie de betoane.

Beneficiarul este BCC Agregate, unde acţionar este şi firma Conest, iar terenul are o suprafaţă de peste 16.500 mp. Staţia va fi mutată în parcul industrial de la Miroslava. Potrivit proiectului de PUZ, intenţia este de a fi amenajat un ansamblu cu funcţiuni mixte: locuinţe colective, birouri şi servicii cu funcţiuni complementare.

Din planşa urbanistică rezultă că vor fi construite, în principiu, trei imobile cu mai multe tronsoane la un regim de înălţime cu demisol, parter, şase etaje şi un etaj parţial.

„Având în vedere nivelul apei subterane rezultată din forajele efectuate în cadrul investigaţiilor geotehnice, dar şi forma neregulată a terenului s-a adoptat soluţia realizării unui corp de parcare suprateran în zona liniilor CFR”, se arată în propunerea urbanistică. În total, vor fi amenajate 340 locuri de parcare şi un număr estimat de 270 de apartamente în imobilele propuse.

Un alt proiect din Dacia aparţine firmei Comat şi este propus pentru zona de după bariera BJATM. Acest proiect a mai fost discutat în Comisia de urbanism, dar o decizie nu a fost luată din cauza unor probleme legate de locurile de parcare.

Proiectul Comat constă în construirea a 8 blocuri cu 10 etaje, unul cu 18 etaje şi altul cu 6 etaje. Ansamblul este delimitat de străzile Serg. Grigore Ioan (la est), Lupiţei şi calea ferată (la nord), o nouă arteră propusă (la vest) şi str. Tabacului (la sud).

Suprafaţa terenului este de aproape 23.000 mp, iar construcţiile existente vor fi dezafectate. În ceea ce priveşte parcările, acestea vor fi amenajate în subsol, în timp ce numărul locurilor va fi stabilit la faza de autorizare în concordanţă cu normele locale în domeniu.

Totodată, un alt proiect care vine să schimbe parţial o zonă actuală este cel propus de firma Zinan Investment Group SRL pe un teren de 5.600 mp pe stradela Uzinei. Conform planului urbanistic, intenţia beneficiarului este de a construi un ansamblu rezidenţial cu trei imobile, fiecare dintre acestea cu mai multe tronsoane.

Pentru ansamblu sunt propuse 225 locuri de parcare (20 supraterane şi 205 în subteran). Regimul de înălţime al imobilelor este propus cu subsol, parter, 4 etaje şi un etaj tehnic.

Nu în ultimul rând, în Bucium mai este propus un proiect urbanistic, dar cu o mai mică amploare, respectiv două blocuri (cu regim demisol, parter şi 2 etaje) cu 56 locuri de parcare.

Celelalte proiecte urbanistice incluse pe ordinea de zi fac referire la construirea de locuinţe individuale (Bucium şi Copou) şi a unui spaţiu comercial cu birouri şi vulcanizare în zona Cantemir.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri