anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Blocuri între case într-o fostă mahala a Iaşului. Dezmăţ al dezvoltatorilor imobiliari

GALERIE
protest blocuri iasi
 • protest blocuri iasi
- +

Zona de case delimitată de străzile Prof. A. Seşan - Smârdan - bd. Tudor Vladimirescu - Melodiei continuă să fie un punct „fierbinte“ pe harta imobiliară a oraşului. În ciuda amenzilor, ce par date doar „de ochii lumii“, importanţi oameni de afaceri construiesc aici blocuri înalte, care cum îl taie capul. Culmea: cel care ar trebui să pună piciorul în prag este chiar un dezvoltator imobiliar, ajuns şef al comisiei de urbanism din cadrul CL.

O fostă mahala a Iaşului a ajuns locul de dezmăţ al dezvoltatorilor imobiliari. Zona delimitată de străzile Prof. A. Seşan - Smârdan - bd. Tudor Vladimi­rescu - Melodiei continuă să fie un punct „fierbinte“ pe harta imobiliară a oraşului, iar Primăria pare că a predat armele în braţele dezvoltatorilor. De teama unor procese intentate de dezvoltatori, atât în Comisia de Urbanism, cât şi în Consiliul Local au trecut mai multe proiecte controversate.

Principala problemă constă în regimul de înălţime: dezvoltatorii construiesc blocuri înalte într-o zonă de case. În acelaşi timp, locurile de parcare există doar pe hârtie, iar fluxurile de tra­fic viitoare vor supraaglomera străzile şi aşa înguste. Mai mult, dezvoltatorii nici nu respectă autorizaţiile date de municipalitate, patru amenzi fiind aplicate de Poliţia Locală pe numele a trei investitori. DNA a făcut verificări în cazul unui proiect, dar, între timp, a clasat dosarul.

Poliţia Locală pregăteşte plângeri la Parchet

Unul dintre proiectele dezvoltate apar­ţine lui Daniel-Cristinel Niculiţă. Au­to­rizaţia de construire a fost obţinută de un alt investitor în noiembrie 2015, respectiv Oskar Thomas Trufin, dar care, ulterior, i-a vândut lui Niculiţă. În prima jumătate a acestui an, procurorii DNA au verificat modul în care a fost obţinută autorizaţia pentru blocul cu şase etaje de pe str. Moldovei nr. 30. După câteva luni de verificări, DNA a clasat dosarul întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“, după cum se arată într-un răspuns al DNA la solicitarea „Ziarului de Iaşi“. În iunie 2016, Poliţia Locală l-a amendat pe Niculiţă cu 5.000 lei pentru nerespectarea autori­zaţiei de construire şi, mai mult, a dispus sistarea lucrărilor la bloc.

„Verificările ulterioare aplicării sancţiunii contravenţionale au arătat că beneficiarul nu s-a conformat şi a continuat lucrările, drept pentru care vom trimite o înştiin­ţare la Parchetul de pe lângă Jude­cătoria Iaşi“, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Daniel Ungu­reanu.

Potrivit acestuia, atribuţiile instituţiei pe care o reprezintă se termină în această etapă, urmând ca un poliţist judiciar să realizeze ancheta sub suprave­gherea procurorului de caz.

Nu este singura amendă încasată de Niculiţă. El a mai primit o sancţiune de 5.000 lei pentru un imobil din str. Prof. A. Seşan nr. 1. Conform poliţiştilor, ar fi efectuat lucrări de construire fără autorizaţie constând în extinderea unui etaj şi a unei şarpante. În acest caz, Niculiţă a fost somat să intre în legalitate. În prezent, Niculiţă mai are în circuitul legal de avizare construcţia a încă unui bloc în zonă (str. Moldovei 48), fiind vorba de un imobil cu patru etaje care va fi ridicat lângă case cu un regim de înălţime mai mic. Acest proiect este contestat de cetăţenii din zonă, dar cu toate acestea, la nivelul municipalităţii, se pregăteşte autorizarea lucrărilor. În urmă cu două zile, a fost publicat pe site-ul Primăriei un raport prin care este anunţată finalizarea etapei de consultare publică.

Amendă de 10.000 lei pentru un alt dezvoltator

Un alt proiect verificat de poliţiştii locali a fost cel dezvoltat pe str. Adunaţi nr. 25. În vara acestui an, vecini ai imobilului cu şapte etaje au sesizat că au­torităţile oferă petenţilor răspunsuri contradictorii în privinţa stadiului proiectului. În timp ce un serviciu al Primăriei a susţinut că blocul a fost finalizat şi intabulat, Poliţia Locală a admis că este în faza de construcţie. În context, cetăţenii au acuzat un „abuz grav în serviciu pentru că legislaţia stipulează clar că recepţia şi intabularea unei construcţii nu se poate face decât atunci când este finalizată fizic“. Deocamdată, autorită­ţile nu au oferit un răspuns clar la cele sesizate de cetăţeni. La faţa locului se poate observa în mod evident că blocul nu este finalizat. Imobilul este construit de Auto Trans Com SRL, firmă patronată de Cristian Bolobiţă. Verificările poliţiş­tilor la imobil s-au soldat şi în acest caz cu o amendă în valoare de 10.000 lei şi somarea dezvoltatorului să intre în lega­litate.

„Au fost efectuate lucrări de construire fără autorizaţie constând în amenajări şi compartimentări interioare, precum şi închideri perimetrale din blocuri ceramice ale balcoanelor existente pe cele 4 faţade, la etajele I-VII“, au explicat poliţiştii locali.

Potrivit acestora, dezvoltatorul are două soluţii: ori intră în legalitate, ori aduce clădirea la starea iniţială.

Un alt proiect care a intrat în vizorul autorităţilor este dezvoltat de Cristin Zămosteanu pe str. Malu 18 - 20. Zămosteanu a încasat o sancţiune în valoare tot de 10.000 lei pentru că nu a respectat autorizaţia de construire în ceea ce priveşte regimul de înălţime. Întrebat despre problemele din zonă, preşedintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Iaşi, Florin Boca, a declarat ieri că arhitecţii „s-au pus de acord că zona se pretează pentru construcţii înalte“, iar acest lucru ar urma să fie reglementat şi în noul Plan Urbanistic General al oraşului care trebuia aprobat încă din anul 2009. Potrivit lui Boca, el însuşi dezvoltator imobiliar, Comisia pe care o conduce nu are „pârghii legale“ pentru a verifica dacă autorizaţiile sunt respectate de investitori.

„Sperăm că toţi dezvoltatorii au înţeles că, de acum încolo, situaţia se va schimba, chiar şi din punct de vedere administrativ, înţeleg că va fi constituită o nouă comisie care se va ocupa de eliberarea certificatului de edificare a construc­ţiilor. Până acum, acest lucru era rea­lizat de serviciul control urbanism al Poliţiei Locale“, a mai spus Florin Boca.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.