Blocuri sau case în zona Smârdan - Splai Bahlui? Tărăboi cu „mafia“ imobiliară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Blocuri sau case în zona Smârdan - Splai Bahlui? Tărăboi cu „mafia“ imobiliară

GALERIE
bloc
  • bloc
- +

Eveniment fără precedent, ieri, la Primărie, la întrunirea Comisiei de Urbanism: mai mulţi ieşeni ce locuiesc în zona de case Smârdan - Splai Bahlui au venit să protesteze faţă de numeroasele autorizaţii care s-ar da haotic pentru blocuri de 7, 10 sau chiar 12 etaje printre locuinţele lor. Primii dezvoltatori care au „spart gheaţa“ cu blocuri în zonă sunt influenţii sforari de pe piaţa imobiliară Cristin Zămosteanu sau Cristinel Niculiţă, urmaţi însă, mai nou, de alţii la fel de oportunişti. „Zona are regim de înălţime pentru case cu etaj şi mansardă, nouă nu ni s-a permis mai mult. Acum apar tot felul de blocuri. E o încălcare flagrantă a legii“, spune unul dintre oamenii revoltaţi. „Pânza freatică e deja foarte sus. Suntem afectaţi, ne sunt inundate fundaţiile“, acuză un altul oamenii cred că investitorii sunt în cârdăşie cu „mafia“ de la Urbanism, profitând de faptul că oraşul încă nu are un PUG în vigoare. Oficialii din primărie ridică din umeri: „Conflictul poate fi rezolvat doar în instanţă“. Primăria trebuie să clarifice cât mai repede ce vrea în zona respectivă: blocuri înalte, fiind lângă centru, sau cartier de case?

O fostă mahala a Iaşului a devenit teatru de război între „sforarii“ de pe piaţa imobiliară şi locuitorii zonei. Conflictul durează de aproape doi ani, iar primăria este neputincioasă în rezolvarea situa­ţiei. Este vorba de perimetrul cu­prins între străzile Profesor Şesan - Smârdan - Barbu Lăutaru - Melo­diei, zonă formată preponderent din case cu un singur etaj, dar unde investitorii fac presiuni pentru ridicarea de imobile înalte. Interesul crescut pentru această zonă vine în contextul apropierii de complexul Palas.

În ultimii doi ani, în ciuda protestelor cetăţenilor, unii dezvol­tatori (Cristin Zămosteanu, Cristi­nel Niculiţă) au construit blocuri de locuinţe, iar alţii vor să le ur­meze acum exemplul. Un nou epi­sod al conflictului s-a consumat ieri la şedinţa Comisiei de Urbanism a Consiliului Local. Pe ordinea de zi au fost incluse trei proiecte, toate vizând proiecte imobilare pentru clădiri de până la 7 etaje. La reuniune au asistat şi cetăţeni din zonă, dar, după două ore de discuţii aprinse, şedinţa a fost suspendată. Conflictul dintre cele două părţi ar fi dus inclusiv la ameninţări din par­­tea investitorilor la adresa ce­tă­ţenilor. Proiectele sunt contestate de cel puţin 20 de locuitori ai zonei.

„Suntem sugrumaţi de blocuri într-o zonă de case“

Principalele nemulţumiri ale acestora fac referire la aglomerarea zonei prin trafic intens, străzi înguste, soluţiile propuse pentru parcări, diminuarea spaţiilor verzi, umbrirea caselor învecinate, poluarea fonică, supraîncărcarea reţele­lor de canalizare şi a celor de ener­gie electrică.

„Li se permite investitorilor să ridice blocuri înalte, în condiţiile în care sunt străzi foarte înguste, iar în zonă sunt exclusiv case, sunt fundacuri, străzi cu două benzi maximum. Totodată, pânza freatică este foar­te sus şi suntem deja afectaţi de aceste construcţii foarte grele, ne sunt inundate fundaţiile, canali­zarea funcţionează foarte prost deja, fără să fie date în folosinţă. Este supraîncărcată zona, se construieşte în interesul financiar al acestor investitori fără a se ţine cont de ce poate oferi acea zonă“, a declarat unul dintre locuitorii zonei, venit să protesteze la pri­mărie.

Acesta a adăugat că supra­feţele de teren pe care urmează să fie construite blocurile nu permit amenajarea de parcări subterane, aşa cum propun dezvoltatorii imobiliari pentru a satisface numărul necesar de locuri aferent investi­ţiilor.

„Zona are un regim de înăl­ţime pentru case cu un etaj şi mansardă, nouă nu ni s-a permis mai mult în urmă cu 10-12 ani când ne-am construit locuinţele. Acum apar tot felul de blocuri de şapte, de zece, de 12 etaje. Con­siderăm că este o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare“, a spus un alt cetăţean al zonei, An­dreea Rugină.

Aceasta a adăugat că străzile înguste din zonă nu permit traficul intens care va fi generat de noile construcţii, în contextul în care au fost deja ridicate sau sunt în curs de execuţie alte cinci blocuri.

„Conflictul poate fi rezolvat doar în instanţă“

Cele trei proiecte contestate în prezent fac referire la construirea unui bloc de şapte etaje (str. Malu), u­nul de şase etaje (str. Fericirii), iar altul de două etaje (str. Smârdan). Proiectele sunt propuse de către oamenii de afaceri Constantin Io­niuc, Ioan Hatmanu şi Gheorghe Timofte.

În punctele de vedere transmise către Comisia de Urba­nism de către cei trei investitori, ei au arătat că deţin toate avizele le­gale din partea diverselor instituţii pentru ridicarea construcţiilor, fiind întocmite inclusiv studii geotehnice şi de impact. Un alt argument al investitorilor constă în faptul că în viitorul Plan Urbanistic General (PUG) în zona disputată este stabilit un regim pentru construcţii înalte.

„Situaţia din acea zonă nu poate fi rezolvată decât în instanţă. Noi am încercat să facem o mediere între investitori şi persoanele care reclamă anumite construcţii din acea zonă. Se pare că această mediere nu a reuşit, fiecare a avut puncte de vedere divergente“, a declarat preşedintele Comisiei de Urbanism, Marius Ostaficiuc.

El a explicat că în zona respectivă nu există în prezent un „etalon“ pentru regimul de înălţi­me, şi tocmai din acest motiv investitorilor le sunt solicitate planuri urbanistice zonale înainte de autorizarea construcţiilor.

„Noi avem deja o acţiune în instanţă unde am contestat o autorizaţie de construire. Vom face din nou astfel de acţiuni“, au precizat cetăţenii din zonă.

În cazul unuia dintre proiecte, respectiv clădirea de două etaje, Primăria a publicat la în­ceputul săptămânii un raport de informare privind finalizarea etapei de dezbatere publică a PUZ-ului, iar, după ce Comisia de Urbanism va da avizul favorabil, proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali.

În privinţa blocului de şapte etaje, există un raport încă din noiembrie 2015, dar acesta a fost din nou contestat de către locuitorii zonei şi urmează să fie rediscutat.

În cazul imobilului de şase etaje, Primăria a publicat un raport scurt în care precizează etapele parcurse până acum, dar nu menţionează că poate fi început circuitul legal de avizare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.