anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Blocuri sau case în zona Smârdan - Splai Bahlui? Tărăboi cu „mafia“ imobiliară

GALERIE
bloc
 • bloc
- +

Eveniment fără precedent, ieri, la Primărie, la întrunirea Comisiei de Urbanism: mai mulţi ieşeni ce locuiesc în zona de case Smârdan - Splai Bahlui au venit să protesteze faţă de numeroasele autorizaţii care s-ar da haotic pentru blocuri de 7, 10 sau chiar 12 etaje printre locuinţele lor. Primii dezvoltatori care au „spart gheaţa“ cu blocuri în zonă sunt influenţii sforari de pe piaţa imobiliară Cristin Zămosteanu sau Cristinel Niculiţă, urmaţi însă, mai nou, de alţii la fel de oportunişti. „Zona are regim de înălţime pentru case cu etaj şi mansardă, nouă nu ni s-a permis mai mult. Acum apar tot felul de blocuri. E o încălcare flagrantă a legii“, spune unul dintre oamenii revoltaţi. „Pânza freatică e deja foarte sus. Suntem afectaţi, ne sunt inundate fundaţiile“, acuză un altul oamenii cred că investitorii sunt în cârdăşie cu „mafia“ de la Urbanism, profitând de faptul că oraşul încă nu are un PUG în vigoare. Oficialii din primărie ridică din umeri: „Conflictul poate fi rezolvat doar în instanţă“. Primăria trebuie să clarifice cât mai repede ce vrea în zona respectivă: blocuri înalte, fiind lângă centru, sau cartier de case?

O fostă mahala a Iaşului a devenit teatru de război între „sforarii“ de pe piaţa imobiliară şi locuitorii zonei. Conflictul durează de aproape doi ani, iar primăria este neputincioasă în rezolvarea situa­ţiei. Este vorba de perimetrul cu­prins între străzile Profesor Şesan - Smârdan - Barbu Lăutaru - Melo­diei, zonă formată preponderent din case cu un singur etaj, dar unde investitorii fac presiuni pentru ridicarea de imobile înalte. Interesul crescut pentru această zonă vine în contextul apropierii de complexul Palas.

În ultimii doi ani, în ciuda protestelor cetăţenilor, unii dezvol­tatori (Cristin Zămosteanu, Cristi­nel Niculiţă) au construit blocuri de locuinţe, iar alţii vor să le ur­meze acum exemplul. Un nou epi­sod al conflictului s-a consumat ieri la şedinţa Comisiei de Urbanism a Consiliului Local. Pe ordinea de zi au fost incluse trei proiecte, toate vizând proiecte imobilare pentru clădiri de până la 7 etaje. La reuniune au asistat şi cetăţeni din zonă, dar, după două ore de discuţii aprinse, şedinţa a fost suspendată. Conflictul dintre cele două părţi ar fi dus inclusiv la ameninţări din par­­tea investitorilor la adresa ce­tă­ţenilor. Proiectele sunt contestate de cel puţin 20 de locuitori ai zonei.

„Suntem sugrumaţi de blocuri într-o zonă de case“

Principalele nemulţumiri ale acestora fac referire la aglomerarea zonei prin trafic intens, străzi înguste, soluţiile propuse pentru parcări, diminuarea spaţiilor verzi, umbrirea caselor învecinate, poluarea fonică, supraîncărcarea reţele­lor de canalizare şi a celor de ener­gie electrică.

„Li se permite investitorilor să ridice blocuri înalte, în condiţiile în care sunt străzi foarte înguste, iar în zonă sunt exclusiv case, sunt fundacuri, străzi cu două benzi maximum. Totodată, pânza freatică este foar­te sus şi suntem deja afectaţi de aceste construcţii foarte grele, ne sunt inundate fundaţiile, canali­zarea funcţionează foarte prost deja, fără să fie date în folosinţă. Este supraîncărcată zona, se construieşte în interesul financiar al acestor investitori fără a se ţine cont de ce poate oferi acea zonă“, a declarat unul dintre locuitorii zonei, venit să protesteze la pri­mărie.

Acesta a adăugat că supra­feţele de teren pe care urmează să fie construite blocurile nu permit amenajarea de parcări subterane, aşa cum propun dezvoltatorii imobiliari pentru a satisface numărul necesar de locuri aferent investi­ţiilor.

„Zona are un regim de înăl­ţime pentru case cu un etaj şi mansardă, nouă nu ni s-a permis mai mult în urmă cu 10-12 ani când ne-am construit locuinţele. Acum apar tot felul de blocuri de şapte, de zece, de 12 etaje. Con­siderăm că este o încălcare flagrantă a legislaţiei în vigoare“, a spus un alt cetăţean al zonei, An­dreea Rugină.

Aceasta a adăugat că străzile înguste din zonă nu permit traficul intens care va fi generat de noile construcţii, în contextul în care au fost deja ridicate sau sunt în curs de execuţie alte cinci blocuri.

„Conflictul poate fi rezolvat doar în instanţă“

Cele trei proiecte contestate în prezent fac referire la construirea unui bloc de şapte etaje (str. Malu), u­nul de şase etaje (str. Fericirii), iar altul de două etaje (str. Smârdan). Proiectele sunt propuse de către oamenii de afaceri Constantin Io­niuc, Ioan Hatmanu şi Gheorghe Timofte.

În punctele de vedere transmise către Comisia de Urba­nism de către cei trei investitori, ei au arătat că deţin toate avizele le­gale din partea diverselor instituţii pentru ridicarea construcţiilor, fiind întocmite inclusiv studii geotehnice şi de impact. Un alt argument al investitorilor constă în faptul că în viitorul Plan Urbanistic General (PUG) în zona disputată este stabilit un regim pentru construcţii înalte.

„Situaţia din acea zonă nu poate fi rezolvată decât în instanţă. Noi am încercat să facem o mediere între investitori şi persoanele care reclamă anumite construcţii din acea zonă. Se pare că această mediere nu a reuşit, fiecare a avut puncte de vedere divergente“, a declarat preşedintele Comisiei de Urbanism, Marius Ostaficiuc.

El a explicat că în zona respectivă nu există în prezent un „etalon“ pentru regimul de înălţi­me, şi tocmai din acest motiv investitorilor le sunt solicitate planuri urbanistice zonale înainte de autorizarea construcţiilor.

„Noi avem deja o acţiune în instanţă unde am contestat o autorizaţie de construire. Vom face din nou astfel de acţiuni“, au precizat cetăţenii din zonă.

În cazul unuia dintre proiecte, respectiv clădirea de două etaje, Primăria a publicat la în­ceputul săptămânii un raport de informare privind finalizarea etapei de dezbatere publică a PUZ-ului, iar, după ce Comisia de Urbanism va da avizul favorabil, proiectul va ajunge pe masa consilierilor locali.

În privinţa blocului de şapte etaje, există un raport încă din noiembrie 2015, dar acesta a fost din nou contestat de către locuitorii zonei şi urmează să fie rediscutat.

În cazul imobilului de şase etaje, Primăria a publicat un raport scurt în care precizează etapele parcurse până acum, dar nu menţionează că poate fi început circuitul legal de avizare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.