De Business

Punem punctul pe știi

Blocurile fantoma din Iasi

duminică, 04 noiembrie 2012, 19:03
6 MIN
 Blocurile fantoma  din Iasi

Proiectele imobiliare demarate inainte de criza aratau frumos pe hartie. Clientii care au cumparat insa s-au trezit ca le-au fost onorate doar o mica parte din promisiuni. Parcurile, magazinele sau cabinetele medicale cuprinse in planurile initiale s-au dovedit a fi doar visuri frumoase. In plus, multe blocuri au ramas nevandute. 

Proiectele a trei ansambluri rezidentiale din Iasi nu corespund, la patru sau cinci ani de la incepere cu ceea ce era specificat in planurile cu care au pornit cei trei investitori ai Green Park, Dream Village si Bellevue Copou. In zona Tatarasi-Venetia, acolo unde trebuia sa fie ridicate deja 14 blocuri, in prezent nu exista decat noua, iar mall-ul, hotelurile si centrul medical nu reprezinta decat un mare santier. “Cand am intrebat ce se intampla, ni s-a spus ca o sa fie in viitor. In viitor, peste 20 de ani”, a spus un tanar care a cumparat acum patru ani un apartament in cadrul Green Park. Mai mult, multe blocuri au ramas goale, nefiind gasiti clienti pentru toate locuintele ridicate.

Doar noua blocuri din 14 promise

Green Park promitea iesenilor 14 blocuri structurare pe opt si 14 etaje. “Green Park este singurul cartier care nu este afectat de traficul intens urban, reusind, in acelasi timp, sa fie foarte aproape de centrul orasului si sa ofere toata infrastructura si ingredientele necesare vietii relaxante: spatii verzi, centru medical, hoteluri, centru comercial. Compania care a pus bazele acestui proiect, Future Group a estimat costurile totale ale investitiei la aproximativ 120 milioane de euro”, se arata si acum in descrierea de pe www.apartamenteiasi.ro. In realitate, in loc de centrul comercial, hoteluri si spatii verzi, cei care stau in blocurile de la Green Park se bucura de un mare santier pe care nimeni nu lucreaza. Inter Imobiliare este agentia imobiliara prin care se vand apartamentele, insa reprezentantii acesteia se feresc sa spuna cat la suta din apartamente sunt vandute in prezent. “Lasati-mi un numar de telefon si o sa va contacteze cel care se ocupa de apartamentele de la Green Park pentru a va da mai multe informatii”, au spus reprezentantii Inter Imobiliare. Reporterii de la “Ziarul de Iasi” au tot asteptat sa sune telefonul, dar acest lucru nu s-a intamplat nici dupa mai bine de o saptamana. In complexul construit in zona Tatarasi-Venetia sunt ridicate de fapt 9 blocuri din cele 14 care apareau in plan, dar la cel de-al noualea inca se lucreaza. “Ar fi trebuit sa fie aici piscina, policlinica, un supermarket, dar nu e nimic din toate astea. Cand am intrebat ce se intampla, ni s-a spus ca o sa fie in viitor. In viitor, peste 20 de ani, poate. Ultimul bloc l-au dat la turci (n.r.-Inter Doga –firma care a asigurat constructia). Asa se aude”, a spus Cristi C., un tanar care a cumparat un apartament in complexul Green Park. «Eu am dat 70.000 de euro pe un apartament cu doua camere si l-am cumparat acum patru ani», a mai spus tanarul.  In descrierea postata pe www.apartamenteiasi.ro se pare ca in complexul Green Park exista apartamente cu doua, trei sau patru camere. Astfel, cel mai ieftin apartament cu doua camere are aproximativ 38 de metri patrati utili si costa 52.345 de euro, iar cel mai scump imobil cu doua camere ce cuprinde 59 de metri patrati utili ajunge la 84.859 de euro. Apartamentele cu trei camere sunt ceva mai scumpe, iar unul cu 60 de metri patrati utili costa 88.129 de euro. Apartamentul cu patru camere din cadrul Green Park costa, cu tot cu TVA 212.653 de euro si are in jur de 141 de metri patrati utili.

Nu s-au gasit clienti pentru un bloc intreg

Dream Village este un alt proiect care se anunta grandios in 2007. Acesta figureaza de asemenea pe site-ul www.apartamenteiasi.ro ca fiind un proiect de care se ocupa tot cei de la Inter Imobiliare. Atunci cand au fost contactati de reporterii de la « Ziarul de Iasi », reprezentantii agentiei ne-au directionat catre reprezentantii Dream Village. Site-ul proiectului, www.dreamvillage.ro este insa in constructie. «Cele mai avantajoase apartamente cu una, doua si trei camere din Iasi te asteapta la Dream Village! Site-ul este in reconstructie pentru ca vrem sa-ti aratam mai bine apartamentele, ansamblul, spatiile verzi si pe vecinii tai” este mesajul pe care oricine incearca sa acceseze site-ul complexului il va vedea. “Nu as putea sa va spun cate apartamente sunt locuite acum. Acestea sunt date confidentiale. Pot doar sa va spun ca am dat drumul la blocul 5 acum care are apartamente cu una, doua si trei camere”, au spus reprezentantii Dream Village. In prezent, in Pacurari, aproape de supermarketul Kaufland se inalta doar cinci blocuri, desi descrierea complexului rezidential prevedea 14 blocuri cu unsprezece etaje. In cadrul acestuia exista apartamente cu una, doua sau trei camere. Un apartament cu o camera poate fi achizitionat la pretul de 39.500 de euro, daca iesenii platesc cash, iar prin programul Prima Casa, tariful ajunge pana la 42.850 de euro. Cei care nu au bani sa cumpere, dar intentioneaza sa o faca, pot sa locuiasca in complexul Dream Village daca platesc timp de 12 luni o rata lunara de 223 de euro pentru apartamentul cu o camera, banii fiind ulterior scazuti, dupa un an din pretul apartamentului. Imobilele cu doua camere costa 59.500 de euro, in cazul platii “cu banii jos” si 63.035 de euro prin programul Prima Casa, iar chiria lunara ajunge la 310 euro. Imobilul cu trei camere ajunge la 74.500 de euro tot in sistemul platii cash, iar acesta dispune de aproximativ 77 de metri patrati utili. “Multe dintre apartamente sunt facute deja, dar nu le-au vandut, asa ca le inchiriaza. Eu stau de putin timp aici intr-un apartament de 2 camere si platesc o chirie de 310 euro pe luna, urmand ca banii pe 12 luni sa se scada din pretul apartamentului cand o sa-l cumpar dupa un an. Apartamentele sunt mari, spatioase, iar fiecare bloc are cate doua lifturi”, a spus Vasile Rauliuc, unul dintre chiriasii de la Dream Village. In cadrul complexului, insa, exista balcoane si geamuri pe care scrie «de vanzare», iar semne ca cele cinci blocuri ar fi locuite in intregime nu exista. Ba mai mult, primul bloc de la intrarea in complex este gol complet, in conditiile in care in acesta exista aproximativ 50 de apartamente cu una, doua si trei camere.

Parcarea este mai mult goala

Bellevue Copou nu pare sa aiba nici el prea mult succes, pentru ca parcarea e mai mult goala si preturile apartamentelor sunt destul de piperate. Reprezentatii Bellevue Copou de la Iasi au refuzat sa dea mai multe informatii despre cat la suta din intregul complex este locuit, justificand ca nu doresc sa apara in presa si ca in primavara o sa dea inca un bloc in folosinta. Acestia au mai precizat ca apartamentele nu sunt si de inchiriat, fiind exclusiv destinate achizitiei. “Exista unii clienti care au cumparat apartamente si care le inchiriaza la randul lor, dar asta este treaba lor”, a spus Oana Gradinaru, senior sales representative la Adama Group, compania care a investit in Bellevue Copou Iasi. De exemplu, un apartament cu o camera si o suprafata construita de 50 de metri patrati costa 57.750 de euro, iar un penthouse cu o suprafata construita de aproximativ 216 metri patrati si o terasa de 50 de metri patrati costa 250.000 de euro.Un alt proiect care a esuat total este Arena Tatarasi. Dezvoltatorul a reusit sa ridice doar structura unui turn cu trei scari si din cauza lipsei de finantare proiectul a fost oprit, mai multe firme de constructii au intrat in insolventa, iar banca finantatoare a ramas cu un  imprumut ce nu mai poate fi recuperat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii