anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Bloomberg scrie despre construirea bazei militare NATO de la Cincu

GALERIE
Cincu
 • Cincu
- +

La şase luni de la invadarea Ucrainei de către Putin, eforturile de a consolida regiunea Mării Negre au ridicat semne de întrebare cu privire la motivul pentru care această acţiune nu a fost iniţiată înainte, scrie Bloomberg, într-un comentariu intitulat ”NATO, în cursa pentru a contracara ameninţarea Rusiei, în punctul slab al Europei”, în care relatează şi despre construirea bazei militare NATO de la Cincu, dar şi despre faptul că principalul pod din localitate este atât de degradat, încât râul care curge dedesubt se vede prin găurile din asfalt, iar camioanele trebuie să treacă prin câmpuri de floarea-soarelui pentru a transporta mii de tone de material către şi de la şantierul de pe deal.

Colonelul francez Clement Torrent a primit ordin la scurt timp de la invazia rusă în Ucraina să construiască o bază pentru 1.000 de soldaţi la frontiera estică a NATO în şase luni. El şi aproximativ 200 de soldaţi din Franţa, Belgia şi Ţările de Jos sunt în prezent ocupaţi să niveleze un vârf de deal din satul Cincu, în Transilvana, notează Bloomberg.

”Termenul limită este înainte de primul îngheţ. Este un simbol al solidarităţii. O alianţă trebuie să fie palpabilă”, a spus Torrent, care conduce grupul de lucru al inginerilor, de la baza de lângă Cincu, la aproximativ 260 de kilometri nord de Bucureşti.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a răspuns la o întrebare fundamentală pe care statele NATO şi-au pus-o cu ani în urmă: dacă SUA, Franţa şi Germania, ca membri mai vechi, vor lupta pentru foşti aliaţi comunişti mai puţin bogaţi în eventualitatea unui atac.

De asemenea, au apărut întrebări cu privire la faptul dacă coaliţia face suficient pentru a opri expansionismul rus după ani de investiţii insuficiente şi avertismente neobservate şi dacă eforturile de a reinventa regiunea Mării Negre, anterior neglijată, ar fi trebuit să fie puse în practică cu mult timp în urmă, comentează Bloomberg

La şase luni de la invazia rusă, NATO se concentrează asupra modului de a dejuca puterea Moscovei pe Flancul de Est şi de a preveni ca una dintre cele mai sărace regiuni ale continentului să devină o bază de securitate slabă.

Marea Neagră desparte Europa de Asia şi este înconjurată de Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Este o rută comercială importantă pentru produsele agricole din Ucraina şi Rusia şi este legată de Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor a Turciei.

Potrivit lui Matthew Orr, un analist de securitate la Stratfor, Moscova a prioritizat Europa de Sud-Est. Proiectele sale de acolo ”arată cât de preocupaţi sunt ruşii de regiune, ei vor să aibă o amprentă militară puternică – la care NATO trebuie să răspundă”, a subliniat el.

Liderii est-europeni au avertizat că planează o ameninţare după ce Moscova a invadat Georgia în 2008. Ulterior, Putin a declanşat război în regiunea ucraineană estică Donbas şi a anexat Crimeea în 2014.

În acea perioadă, Kremlinul şi-a crescut capacităţile militare în Marea Neagră, şi-a mutat forţele terestre, şi-a întărit apărarea antiaeriană şi şi-a modernizat Flota maritimă pe măsură ce a avansat activitatea în zonele de război, inclusiv în Libia şi Siria, unde există o bază navală.

”Marea Neagră este poarta Rusiei către apele calde, în special către Marea Mediterană”, a spus Yulia Joza, directorul programului Marea Neagră LA think tank-ul Institutului pentru Orientul Mijlociu din Washington.

”Este poarta Rusiei menită să proiecteze putere şi forţă în Orientul Mijlociu, în Africa şi nu numai”, a continuat el.

La doar câteva săptămâni după invazia din 24 februarie, coaliţia a convenit la un summit de la Bruxelles să formeze patru noi grupuri de luptă pentru România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, care să le completeze pe cele patru desfăşurate în Polonia şi statele baltice.

România găzduise deja înainte de război aproximativ 1.000 de militari americani NATO, iar baza de la Marea Neagră de la Mihail Kogălnicanu reprezenta un punct de tranzit către Orientul Mijlociu.

Aliaţii NATO şi-au sporit semnificativ prezenţa la graniţele estice ale alianţei, desfăşurând mai multe trupe, avioane şi nave. Planul curent este de a construi garnizoane în restul statelor NATO de frontieră, unde vor fi dislocate regulat noi unităţi ale forţelor internaţionale de aproximativ 1.000 de soldaţi. În plus, aliaţii vor identifica în plan intern unităţi care se pot angaja rapid cu trupele aflate deja la sol în statele din est, dacă este necesar.

Statele baltice şi Polonia pledează de ani de zile pentru această prezenţă suplimentară. Rusia a ameninţat cu represalii, deşi încă nu a luat măsuri concrete.

Prin realizarea joncţiunii cu armatele ţării gazdă şi prepoziţionarea armelor, muniţiei şi echipamentelor grele, aceste forţe ar putea fi multiplicate la o brigadă de 5.000 de oameni, a declarat colonelul Flavian Garrigou Grandchamp, înalt reprezentant naţional al Franţei în România.

”Ne pregătim să putem lupta cot la cot cu trupe române, americane şi alte trupe. În cel mai rău scenariu, dacă va avea loc, ne vom lupta”, a subliniat el.

Sute de mii de forţe aliate aflate sub comanda NATO sunt în prezent supuse unei pregătiri sporite, ca parte a unei revizuiri majore de apărare a blocului militar convenită de lideri la Madrid, în iulie.

Majoritatea oficialilor se îndoiesc că Rusia va ataca direct un membru NATO, însă alianţa intenţionează să menţină trupele internaţionale la graniţele sale ”timp de câţiva ani pentru a se asigura că situaţia este stabilizată”, a spus Garrigou Grandchamp.

Acest lucru va necesita investiţii, care lipsesc cu precădere în România şi în Bulgaria.

”Nu este vorba doar de apărare, ci de securitatea alimentară. Deci, toate aceste decizii luate pentru a creşte rezistenţa şi apărarea în partea de est sunt foarte binevenite”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Cu toate acestea, a lua deciziile corecte a devenit o provocare imediată pentru Torrent şi echipa sa de ingineri militari

Podul principal din satul Cincu, care se află în inima României, se află într-o stare atât de degradată, încât râul care curge dedesubt se poate vedea prin găurile din asfalt. Camioanele trebuie să treacă prin câmpuri de floarea-soarelui pentru a transporta mii de tone de material către şi de la şantierul de pe deal, comentează Bloomberg.

România are peste 950 km de autostrăzi, situându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca pondere pe cap de locuitor. În judeţul Braşov, salariile medii sunt de 3.500 de lei pe lună pentru oamenii angajaţi, dar în cazul multor oraşe şi sate mai mici, majoritatea populaţiei trăieşte din agricultură de subzistenţă şi ajutor de stat.

Primarul din Cincu, Aurel Sorin Suciu, se bazează pe guvern pentru asfaltarea străzilor şi pe un proiect de educaţie finanţat de UE pentru ca localnicii să sprijine baza militară, precum şi pe granturi pentru amenajarea a unor restaurante şi locuri de cazare.

”Este foarte greu să schimbi mentalitatea oamenilor şi să-i convingi să vândă două vaci şi să renoveze două camere pentru a câştiga mai mulţi bani”, a spus Suciu.

Al doilea domeniu care necesită investiţii, mult mai important, este construirea armatei României. Majoritatea membrilor NATO nu reuşesc de mult timp să atingă obiectivul alianţei de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Cu toate acestea, România şi-a îndeplinit această ţintă din 2015 şi o va creşte la 2,5% anul viitor.

Factura totală pentru achiziţiile militare ar ajunge la cel puţin 12 miliarde de euro. Cel mai scump articol până în prezent este sistemul de apărare antiaeriană Patriot de 4 miliarde de euro, care va fi operaţional în acest an.

Baza condusă de francezi din Cincu ar trebui să funcţioneze la capacitate maximă până la sfârşitul anului, aşa cum era planificat. Acest lucru marchează o schimbare generală de perspectivă a NATO privind Rusia, conchide Bloomberg.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.