anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

BNR: Aderarea la Uniunea Europeană a fost un succes! Voi ce credeţi?

Principalul avantaj a fost dat de faptul că ţara noastră a avut acces la împrumuturi ieftine.

GALERIE
BNR3
 • BNR3
- +

Aderarea României la Uniunea Europeană (UE), în 2007, a permis României să se împrumute la dobânzi mai mici şi pe termene mai lungi şi a reprezentat o ancoră pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei româneşti pe termen lung, a afirmat marţi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, în cadrul evenimentului Profit Growth Forum, organizat de Profit.ro la BNR. 

La zece ani de la aderarea la UE, România este mai bine văzută pe pieţe externe şi se poate împrumuta mai ieftin, potrivit lui Voinea. ”Accesul la finanţare al României a crescut considerabil, pe termene mai lungi şi dobânzi mai mici. La 10 ani de la aderare, putem spune că a fost un proiect de succes şi o adevărată ancoră a dezvoltării sustenabilea economiei”, a afirmat Voinea. Viceguvernatorul a subliniat însă că procesul de convergenţă la nivelul altor statelor din UE a fost unul dificil în cei zece ani, în contextul în care circa trei milioane de români au ales să lucreze în străinătate, iar datoria publică a ţării a crescut de aproape trei ori după criza economică. Voinea a subliniat că sectorul bancar şi-a redus semnificativ rata creditelor neperformante în ultimii ani, iar BNR va face, în 2018, o analiză comprehensivă a activelor sistemului bancar.

Dean Thompson - La 10 ani de UE, România arată foarte bine

Sprijinirea investiţiilor în domeniul petrolier şi în infrastructura din domeniu îi va permite României să devină un lider european în ceea ce priveşte securitatea energetică, a declarat, marţi, în deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR, Dean Thompson, adjunctul ambasadorului SUA la Bucureşti. Diplomatul american a arătat însă că autorităţile trebuie să adopte şi alte decizii pentru a profita de potenţialul energetic al ţării noastre. ”În domeniul energiei, România se poziţionează pentru a deveni un exportator net de gaze naturale, sprijinind investiţii importante în domeniul petrolier şi în dezvoltarea infrastructurii, care vor permite României să fie un lider în securitatea eneregetică europeană”, a afirmat Dean Thompson.

El a adăugat însă că România are potenţialul să facă şi mai mult de atât. ”Decizii legislative şi regulatorii sănătoase sunt necesare pentru a atinge potenţialul deplin al resurselor de gaze naturale ale României”, a spus diplomatul american. Acesta a mai remarcat că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România arată foarte bine conform celor mai mulţi indicatori de piaţă: are o monedă stabilă, dobânzi reduse la împrumuturile din piaţă, rentabilitatea bună a obligaţiilor, instrumente financiare de piaţă care reflectă un credit guvernamental solid. Potrivit lui Thompson, România mai are şi avantajul unui sistem bancar internaţionalizat în anii 90, care s-a dezvoltat într-un sector solid, iar măsurile de reducere a corupţiei şi creare a unui mediu de afaceri prietenos nu vor face decât să atragă noi investitori.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.