Aderarea României la Uniunea Europeană (UE), în 2007, a permis României să se împrumute la dobânzi mai mici şi pe termene mai lungi şi a reprezentat o ancoră pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei româneşti pe termen lung, a afirmat marţi viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, în cadrul evenimentului Profit Growth Forum, organizat de Profit.ro la BNR.
La zece ani de la aderarea la UE, România este mai bine văzută pe pieţe externe şi se poate împrumuta mai ieftin, potrivit lui Voinea. ”Accesul la finanţare al României a crescut considerabil, pe termene mai lungi şi dobânzi mai mici. La 10 ani de la aderare, putem spune că a fost un proiect de succes şi o adevărată ancoră a dezvoltării sustenabilea economiei”, a afirmat Voinea. Viceguvernatorul a subliniat însă că procesul de convergenţă la nivelul altor statelor din UE a fost unul dificil în cei zece ani, în contextul în care circa trei milioane de români au ales să lucreze în străinătate, iar datoria publică a ţării a crescut de aproape trei ori după criza economică. Voinea a subliniat că sectorul bancar şi-a redus semnificativ rata creditelor neperformante în ultimii ani, iar BNR va face, în 2018, o analiză comprehensivă a activelor sistemului bancar.
Dean Thompson - La 10 ani de UE, România arată foarte bine
Sprijinirea investiţiilor în domeniul petrolier şi în infrastructura din domeniu îi va permite României să devină un lider european în ceea ce priveşte securitatea energetică, a declarat, marţi, în deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR, Dean Thompson, adjunctul ambasadorului SUA la Bucureşti. Diplomatul american a arătat însă că autorităţile trebuie să adopte şi alte decizii pentru a profita de potenţialul energetic al ţării noastre. ”În domeniul energiei, România se poziţionează pentru a deveni un exportator net de gaze naturale, sprijinind investiţii importante în domeniul petrolier şi în dezvoltarea infrastructurii, care vor permite României să fie un lider în securitatea eneregetică europeană”, a afirmat Dean Thompson.
El a adăugat însă că România are potenţialul să facă şi mai mult de atât. ”Decizii legislative şi regulatorii sănătoase sunt necesare pentru a atinge potenţialul deplin al resurselor de gaze naturale ale României”, a spus diplomatul american. Acesta a mai remarcat că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România arată foarte bine conform celor mai mulţi indicatori de piaţă: are o monedă stabilă, dobânzi reduse la împrumuturile din piaţă, rentabilitatea bună a obligaţiilor, instrumente financiare de piaţă care reflectă un credit guvernamental solid. Potrivit lui Thompson, România mai are şi avantajul unui sistem bancar internaţionalizat în anii 90, care s-a dezvoltat într-un sector solid, iar măsurile de reducere a corupţiei şi creare a unui mediu de afaceri prietenos nu vor face decât să atragă noi investitori.