anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

BNR anunţă că băncile vor înăspri condiţiile de creditare

GALERIE
banca-credit-restanta
 • banca-credit-restanta
- +

Băncile estimează în al treilea trimestru o continuare a scăderii cererii atât pentru creditele ipotecare acordate populaţiei, tendinţă vizibilă în trimestrul al doilea al anului.


Băncile din România estimează că vor continua să înăsprească condiţiile de acordare a creditelor ipotecare către populaţie în cel de-al treilea trimestru al acestui an, tendinţă care a început odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată prin majorarea de către bănci a avansului pentru acest gen de credite, potrivit unui sondaj publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR). Majoritatea băncilor au crescut avansul pentru creditele ipotecare începând cu luna mai, când a intrat în vigoare legea dării în plată, care permite românilor ce au cumpărat locuinţe pe credit să scape de datorii dacă cedează casele băncilor.

Avansurile au crescut, în general, de la 15% la 30-40%. Tendinţa va continua şi în perioada iulie-septembrie, dar cu o intensitate mai redusă, având în vedere că unele bănci au început să reducă avansul solicitat. ”Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit preconizează o continuare a tendinţei de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă cu o intensitate mai redusă, iar în cazul creditelor pentru consum, acestea estimează menţinerea constantă a condiţiilor de creditare”, se arată în raportul BNR.

În plus, băncile estimează în al treilea trimestru o continuare a scăderii cererii atât pentru creditele ipotecare acordate populaţiei, tendinţă vizibilă în trimestrul al doilea al anului, cât şi pentru cele de consum, care au cunoscut o majorare în perioada aprilie-iunie. În cazul creditelor acordate firmelor, standardele de creditare au fost păstrate relativ nemodificate în perioada aprilie-iunie, tendinţă care va rămâne şi pentru trimestrul al treilea. Cererea de credite s-a menţinut neschimbată în cazul firmelor. Legea dării în plată ar putea aduce Guvernului un proces la ICSID, curtea de arbitraj de la Washington de pe lângă Banca Mondială.

Grupul austriac Raiffeisen, care deţine a patra bancă după active de pe piaţa românească, a anunţat recent toate instituţiile româneşti importante, printr-o notificare de reclamaţie, despre intenţia de a iniţia proceduri de arbitraj, în baza unui acord de protejare a investiţiilor dintre România şi Austria semnat în 1996 de Guvernul Văcăroiu, din cauza pierderilor pe care grupul susţine că le are de suferit din cauza legii dării în plată. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.