anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

BNR avertizează că presiunile asupra monedei naţionale sunt din ce în ce mai mari

GALERIE
moneda
 • moneda
- +

O reamplificare a presiunilor asupra ratei de schimb este foarte posibilă, în contextul deficitelor gemene, mai ales în ipoteza unor evoluţii adverse ale mediului internaţional care s-ar suprapune unei eventuale reevaluări a riscului asociat de investitori pieţei financiare locale, se arată în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR din 7 februarie 2020.

"Nivelul IRCC s-a redus însă la începutul trimestrului I 2020 la 2,36 la sută, de la 2,66 la sută în trimestrul IV 2019, iar rata medie a dobânzii la creditele noi şi-a accentuat declinul în luna decembrie 2019, media ei trimestrială continuând astfel să se reducă, mişcările fiind de natură a spori incertitudinile privind transmisia şi conduita politicii monetare. În acelaşi timp, s-a observat că rata de schimb a leului a rămas practic stabilă în prima lună a anului curent, în condiţiile relativei calmări a îngrijorărilor investitorilor legate de deteriorarea poziţiei fiscale, coroborată cu diferenţialul considerabil al ratei dobânzii, dar şi ca urmare a persistenţei sentimentului favorabil pe piaţa financiară internaţională, inclusiv pe fondul deciziilor/aşteptărilor privind prelungirea conduitei acomodative a politicilor monetare ale BCE şi Fed, şi a atitudinii unor bănci centrale din regiune. Unii membri ai Consiliului au atenţionat însă că, în contextul deficitelor gemene, o reamplificare a presiunilor asupra ratei de schimb este foarte posibilă, mai ales în ipoteza unor evoluţii adverse ale mediului internaţional care s-ar suprapune unei eventuale reevaluări a riscului asociat de investitori pieţei financiare locale, ceea ce reclamă în continuare vigilenţă din partea băncii centrale", explică BNR în document.

Evaluând caracterul condiţiilor monetare, membrii Consiliului au arătat că principalele cotaţii ROBOR şi-au conservat în ianuarie ajustarea crescătoare din luna anterioară, iar media ratelor dobânzilor la tranzacţiile interbancare a coborât doar marginal sub rata dobânzii de politică monetară după creşterea înregistrată în decembrie 2019, evoluţiile reflectând, potrivit sublinierilor unor membri ai Consiliului, impactul mărit al operaţiunilor Trezoreriei asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, alături de efectele atragerii consecvente de depozite la termen de către BNR.

Totodată, membrii Consiliului au remarcat că încetinirea ceva mai vizibilă a creşterii creditului privat în luna decembrie 2019 - implicând scăderea mediei ei trimestriale la 7,1%, de la 7,9% în trimestrul III - este atribuibilă în principal contracţiei în termeni anuali a componentei în valută, context în care ponderea în total a creditelor în monedă naţională s-a mărit la finele anului trecut la 67,6%.

Referitor la evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că presiunile inflaţioniste sunt anticipate să slăbească vizibil în prima parte a anului curent, pentru ca apoi să cunoască o uşoară reintensificare graduală, ceva mai estompată totuşi decât în evaluările anterioare.

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se reducă semnificativ în primele luni din 2020, dar să se reînscrie în semestrul II pe o traiectorie lent crescătoare, ce rămâne în jumătatea superioară a intervalului ţintei până la finele orizontului prognozei, ajungând la 3 la sută în decembrie 2020 şi la 3,2 la sută la finele orizontului proiecţiei - marginal sub valorile din prognoza publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2019.

"S-a observat că ampla corecţie descendentă anticipată a avea loc în primele luni din acest an este atribuibilă integral acţiunii factorilor pe partea ofertei, ea având ca principali determinanţi efecte de bază dezinflaţioniste asociate evoluţiilor precedente ale componentelor exogene ale IPC, precum şi introducerii taxei în sectorul telecomunicaţii. Amplitudinea corecţiei se prezumă a fi mai mare decât cea previzionată anterior, au sesizat unii membrii ai Consiliului, date fiind eliminarea în luna ianuarie a supraaccizei la carburanţi, precum şi evoluţiile relativ mai temperate anticipate în cazul preţurilor volatile ale alimentelor, compensate doar parţial ca impact de descreşterea probabil mai lentă a dinamicii preţurilor produselor din tutun, în condiţiile devansării cu un trimestru a majorării accizei specifice. A fost semnalată şi semnificativa scădere neaşteptată consemnată recent de cotaţiile petrolului, şi în mai mică măsură de preţurile altor materii prime, în contextul epidemiei de coronavirus, de natură să inducă riscuri în sens descendent la adresa actualei perspective a inflaţiei", potrivit minutei BNR.

În schimb, majorări peste aşteptări sunt posibile în cazul preţurilor unor produse alimentare procesate, au avertizat unii membri ai Consiliului, dar şi pe segmentul preţurilor administrate, în eventualitatea liberalizării în perspectivă nu foarte îndepărtată a pieţei gazelor naturale şi a celei a energiei electrice, implicând scumpiri ale utilităţilor destinate consumatorilor casnici.

Totodată s-a arătat că din partea factorilor fundamentali sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste ceva mai mari decât cele anticipate anterior, şi cvasi-constante pe orizontul prognozei, date fiind previziunile privind poziţia ciclică a economiei, costurile salariale, precum şi dinamica preţurilor importurilor, reflectând inclusiv evoluţia aşteptată a cursului de schimb al leului.

Suplimentar, la nivelul inflaţiei de bază vor fi probabil resimţite temporar şi efecte inflaţioniste mai pregnante decurgând din şocuri pe partea ofertei, localizate în sectorul agroalimentar, de natură să contrabalanseze parţial efectul de bază dezinflaţionist asociat introducerii taxei din telecomunicaţii, ce se va manifesta mai intens în trimestrul II 2020.

"S-a remarcat, că pe acest fond, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat este aşteptată să se menţină la valori mai înalte decât cele previzionate anterior, mai cu seamă în prima parte a orizontului de proiecţiei. Astfel, ea va coborî probabil doar uşor sub limita de sus a intervalului ţintei în primul semestru din acest an, pentru ca apoi să îşi reia creşterea şi să urce în decembrie 2020 deasupra previziunilor anterioare, respectiv la 3,4 la sută, iar ulterior să rămână practic stabilă la acest nivel, similar celui prognozat anterior pentru finele orizontului proiecţiei", se arată în minuta BNR. 

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.