anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

BNR îi cere lui Iohannis să trimită darea în plată înapoi în Parlament sau la Curtea Constituţională

GALERIE
Bogdan Olteanu Foto profit.ro
 • Bogdan Olteanu Foto profit.ro
- +

 BNR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să retrimită în Parlament proiectul de lege privind darea în plată sau să sesizeze Curtea Constituţională, argumentând că este necesară revizuirea din perspectivă financiară, juridică şi etică, a declarat viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

"Vrem o lege mai bună pentru cei care chiar au nevoie să fie ajutaţi. (...) Avem acelaşi scop, rămâne să trasăm drumul, pentru a fi siguri că nu punem sacii în căruţa care este deja plină. BNR este implicată în această dezbatere în baza mandatului său instituţional", a afirmat Olteanu, vineri, la o conferinţă de presă pe tema proiectului de lege privind darea în plată, organizată la banca centrală.

El a explicat că BNR i-a prezentat preşedintelui României trei tipuri de argumente care stau la baza solicitării de retrimitere a legii în Parlament sau de verificare a constituţionalităţii, respectiv argumente de stabilitate financiară, juridice şi de natură etică.

În ceea ce priveşte prima categorie, viceguvernatorul a ţinut să lămurească termenul de credit ipotecar, considerând că o serie de cifre au fost vehiculate "fără suport". Astfel, există creditele ipotecare pentru achiziţia de locuinţe, în care imobilul cumpărat se constituie drept garanţie, credite de investiţii imobiliare, în care alt imobil este adus ca garanţie, însă banii împrumutaţi sunt utilizaţi pentru construcţia unei clădiri, precum şi alte credite cu garanţii imobiliare care sunt destinate consumului, pentru descoperit de cont sau pentru finanţarea unor firme.

Datele BNR arată că, la sfârşitul lunii octombrie, se aflau în derulare 491.600 de contracte de credit cu garanţii ipotecare/imobiliare acordate unui număr de 459.347 debitori, întrucât unele persoane deţin mai multe credite.

Din totalul acestora, circa 37% erau împrumuturi ipotecare pentru achiziţie de locuinţe, din care 3.742 de persoane fizice au restanţe de peste 90 de zile, acestea fiind cel mai probabil în reală dificultate financiară, potrivit lui Olteanu.

Aproximativ 14.500 de restanţieri peste 90 de zile apar la creditele pentru dezvoltări imobiliare sau la creditele de consum garantate cu ipoteci (terenuri, locuinţe, depozite colaterale, alte bunuri neimobiliare etc).

"Desigur, sunt şi alţi debitori cu restanţe sub 90 de zile, precum şi buni platnici care îşi achită cu greu ratele scadente şi care au nevoie de sprijin", a subliniat viceguvernatorul.

Suma restantă totală la creditele cu garanţii ipotecare este de 3,9 miliarde lei, din care numai 702 milioane lei (18%) la creditele pentru achiziţia de locuinţe.

Totodată, 1.317 persoane au luat credite între 150.000 euro şi 500.000 euro, 60 de persoane - între 500.000 euro şi 1 milion euro, 21 de persoane - între 1 şi 2 milioane euro şi 4 persoane au constractat împrumuturi de peste 2 milioane de euro.

"Suma valorii creditelor luate de aceste 1.402 persoane este de 1,7 miliarde lei (circa 1,2 milioane lei per credit). Aceste date indică faptul că există credite pentru care nu se justifică o funcţie de protecţie socială a legii. Mai mult, se observă că, pe măsură ce creşte valoarea creditului, se înrăutăţeşte disciplina de plată - riscul de neplată (raportul dintre suma restantă şi suma datorată) creşte astfel: de la 1,7% pentru creditele ipotecare sub 150.000 de euro la 47,6% pentru creditele ipotecare peste 2 milioane de euro şi 100% pentru creditele pentru investiţii imobiliare", a mai spus Olteanu.

Oficialii BNR apreciază că, în forma actuală, legea poate genera risc sistemic, implementarea sa afectând stabilitatea financiară şi funcţionarea băncilor, evaluarea având la bază analize "mai curând" optimiste, întrucât nu pot evalua, în stadiul actual, decât efectele de runda întâi ale propunerii.

Banca centrală estimează că pierderile pentru bănci ar putea ajunge între 2 şi 4 miliarde lei, calculele fiind bazate doar pe datele actuale ale BNR. Acestea nu includ situaţii precum cea în care o persoană fizică a garantat cu un bun imobiliar pentru creditul unei firme, iar în cazul în care aceasta vrea să cedeze băncii garanţia, creditul pentru firma respectivă se stinge.

"Deşi Legea prevede posibilitatea aplicării prevederilor acesteia în relaţiile juridice dintre persoanele fizice şi instituţiile de credit, potrivit propunerii actuale, darea în plată ar putea fi efectuată şi în cazul creditelor acordate unor persoane juridice, dacă există un codebitor persoană fizică, obligat în solidar cu entitatea împrumutată. Cazurile practice sunt numeroase - vorbim de creditele acordate companiilor pentru care, pe lângă alte garanţii, s-a oferit şi o garanţie personală a acţionarului. Acesta constatare reprezintă un element de analiză nou, rezultat din evaluarea atentă a textului legii. Este remarcabil câte consecinţe neintenţionate, contrarii scopului anunţat, pot rezulta dintr-o propunere insuficient fundamentată", a explicat viceguvernatorul.

El a enumerat şi argumente de ordin juridic împotriva formei actuale a proiectului de act normativ, printre cele mai importante referindu-se la caracterul obligatoriu pentru bănci de a accepta stingerea creditului prin returnarea imobilului şi la caracterul retroactiv, prin care se aplică şi contractelor în derulare la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce contravine chiar Directivei 2014/17/UE.

"Când se va lua o decizie de repunere în discuţie a proiectului, suntem la dispoziţia Parlamentului pentru a da sfaturi, pentru a face sugestii. Există un reper european, este legea din Spania, poate vom merge spre acea formulă, dar punerea ei în aplicare durează ceva ani, poate găsim o soluţie mai simplă", a punctat Olteanu.

Oficialul băncii centrale spune că s-ar putea găsi soluţii şi în ceea ce priveşte retroactivitatea legii, precum înţelegerea între părţi, cu darea în plată acceptată voluntar de către bănci, în situaţii "excepţionale".

„Noi nu putem decât să sugerăm discuţii între bănci şi clienţi. Sugestia pe care o facem pentru bănci este ca propunerile către clienţi să fie bune şi acceptabile", a atras atenţia viceguvernatorul.

El a adăugat că Banca Naţională trebuie să transmită adevărul, inclusiv atunci când este incomod, despre riscurile şi vulnerabilităţile care pot apărea şi afecta stabilitatea economică.

"Dacă această lege, în forma actuală, va produce efecte adverse şi instabilitate, daca va crea nedreptăţi, daca va aduce privilegii necuvenite unora şi obligaţii excesive altora, atunci este vina noastră a tuturor, inclusiv a BNR, că nu am reuşit să convingem prin argumente obiective si raţionale. De aceea trebuie sa facem din proiectul acesta o lege bună", a conchis Olteanu. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.