„Boala căpușelor” – Trei cazuri confirmate de Lyme la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

vineri, 06 septembrie 2024, 02:57
2 MIN
 „Boala căpușelor” – Trei cazuri confirmate de Lyme la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași au fost confirmate trei cazuri de boală Lyme, afecțiune considerată specifică sezonului de vară, potrivit medicilor. De asemenea, sunt înregistrate câteva cazuri suspecte de infecție cu virusul West Nile.

Există câțiva pacienți suspecți de infecție cu virusul West Nile

 

„În prezent, avem pacienți diagnosticați cu boala Lyme, cu trei cazuri confirmate, toți fiind sub tratament. De asemenea, există câțiva pacienți suspecți de infecție cu virusul West Nile, alături de alte patologii asociate”, a declarat  Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași.

Medicul explică faptul că boala Lyme se tratează cu antibiotice, iar diagnosticul este stabilit atât pe baza examenului clinic, cât și prin confirmarea serologică, prin analize de laborator. De asemenea, medicul spune că există tratament și pentru infecția cu virusul West Nile. Pacienții trebuie să revină la control, de obicei la intervale de trei sau șase luni.

 

Transmisă la oameni prin mușcătura căpușelor

 

Medicii spun că boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de borelioză sau infecție Lyme, este o afecțiune cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și, mai rar, de Borrelia mayonii. Aceasta este transmisă la oameni prin mușcătura căpușelor din genul Ixodes, de unde provine și denumirea populară de „boala căpușei”. Totuși, nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei, ci un procent aproximat la 2-3%, și nu e obligatoriu ca mușcătura unei căpușe infectate să ne și transmită infecția. Astfel încât nu orice mușcătură prezintă riscul de a provoca infecția. Fiind o afecțiune multisistemică, boala Lyme afectează succesiv pielea, inima, articulațiile și sistemul nervos, simptomele putând persista timp de un an sau mai mult.

„Să nu uităm că Iașul este centrul universitar. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase are cei mai buni specialiști în tratarea bolilor infecțioase din zona Moldovei”, a declarat  Florin Roșu.

 

Virusul West Nile este transmis prin înțepătura țânțarului tigru asiatic

 

Medicii spun că virusul West Nile, considerat unul dintre cele mai periculoase din lume, este transmis prin înțepătura țânțarului tigru asiatic și poate cauza afecțiuni grave, precum meningită sau encefalită, West Nile punând viața în pericol. Totuși, în majoritatea cazurilor, persoanele infectate prezintă doar simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap sau febră. Infectările sunt mai frecvente în sezonul cald, când țânțarii sunt mai activi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii