Boala care te lasă fără aer a ajuns și la Iași: crește numărul de cazuri, iar complicațiile duc la convulsii, oprirea respirației sau chiar deces
Ministerul Sănătății a anunțat faptul că, în săptămânile trecute, s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare în ceea ce privește cazurile de tuse convulsivă. În contextul în care vorbim despre o boală prevenibilă în mare parte prin vaccinare sau care dă forme ușoare persoanelor deja-imunizate, epidemiologii din România au ridicat două semne de întrebare. Unul dintre acestea vizează vaccinarea copiilor, care deja suferă în anumite zone din țară în ceea ce privește serul anti-rujeolă, spre exemplu. Dar al doilea aspect vizează un subiect care încă nu a luat amploarea corespunzătoare în România: vaccinarea adulților. Din punct de vedere al imunității, protecția oferită de vaccin slăbește după aproximativ 10 ani.
Cum tratăm „tusea măgărească”
Reprezentanții Spitalului de Boli infecțioase au precizat pentru „Ziarul de Sănătate” că au fost deja depistate primele cazuri de tuse convulsivă și la Iași. Creșterea, deși nu îngrijorătoare, s-a resimțit inclusiv în ceea ce privește numărul de internări. O cifră exactă este greu de identificat, spune dr. Florin Roșu, managerul unității medicale. Au fost cinci cazuri în Iași confirmate cu teste de laborator, atât de la Spitalul de Boli Infecțioase, cât și de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, dar simptomatologia este atât de specifică încât medicii nu mai așteaptă adesea confirmarea de laborator pentru începerea tratamentului.
„Este o boală căreia i se spune, popular, și «tuse măgărească», pentru că, în general, o dezvoltă copiii sau adultul tânăr și are acea manifestare de tuse rapidă cu sunete mai înalte, baritonale. Una dintre caracteristicile principale este că e foarte, foarte contagioasă, probabil una dintre cele mai contagioase infecții de acest fel, și poate dezvolta complicații grave în special la copiii cu comorbidități. Se diagnostichează și imunologic, prin analize de laborator, în schimb este atât de specifică simptomatologia încât se începe tratamentul și înaintea sosirii rezultatelor de laborator”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.
În cazurile extreme, boala poate duce până la deces, spune managerul. Practic, persoana cuprinsă de tuse nu se poate opri îndeajuns de mult încât să și inspire, iar acest risc este și mai crescut la sugari.
Responsabilă de boală: o bacterie
Pentru cazurile cu suspiciune puternică de tuse convulsivă, medicul spune în primul rând că internarea în spital este obligatorie. Pacientul trebuie urmărit din punct de vedere al oxigenării, iar în multe cazuri este nevoie de administrare de oxigen pentru a-l ajuta să respire. În cazul sugarilor poate apărea apneea prelungită și atunci poate fi impusă și intubarea pentru ventilare mecanică, dar numai în situații extreme.
„În mod normal, protecția împotriva bacteriei Bordetella pertussis este pe o perioadă de 10 ani, de aceea e recomandat rapelul. La adulți, ca simptomatologie apare o pierdere în greutate, nu la toți, dar cam la 1 din 3 persoane infectate. Poate să apară leșinul la unele persoane, chiar dacă procentul este destul de scăzut, dar la fel de bine este și probabilitatea ca în urma unei tuse severe să apară chiar și o fractură costală la adult”, a mai punctat managerul.
Boala se transmite de la om la om, spune acesta, prin picăturile de salivă expulzate în timpul tusei sau a strănutului. Nu afectează și animalele, iar transmisia este cu atât mai probabilă cu cât timpul de interacțiune cu o persoană infectată crește. Apar și unele simptome care sunt mai degrabă identificabile în cazul răcelilor: pacienților le va curge nasul la început, dar vor avea starea de febră pe toată durata bolii. În primă fază, tusea este ușoară și ocazională, dar ușor-ușor se permanentizează și are episoade violente, când pacientul tușește până când nu mai reușește să respire. Din această cauză poate avea vărsături, dar și o formă de oboseală extremă, episoadele de tuse fiind epuizante și ele petrecându-se inclusiv noaptea.
„La unii pacienți tusea poate să continue mai mult de zece săptămâni. Recomandarea mea este ca o tuse care după cinci zile nu trece cu tratament recomandat de medicul de familie și care nu este investigată deja în cadru spitalicesc să fie tratată ca fiind o problemă și să fie solicitat sprijinul medicilor. Pot să apară și complicații, cei mai expuși fiind sugarii și copiii mici, care pot dezvolta pneumonii, pot prezenta convulsii și oprirea respirației. Procentajul este destul de mare: peste jumătate dintre cazuri sigur vor avea apnee, că acesta este specificul bolii”, a completat dr. Florin Roșu.
Statistici negre: 1 din 100 de copii infectați moare
Sub 1% dintre copii pot dezvolta encefalopatie, o afectare a creierului, iar rata de deces în literatura de specialitate este de 1 din 100 la nivelul copiilor. Dr. Florin Roșu recomandă ca, dacă copilul este tratat la domiciliu pentru tuse convulsivă, să fie respectat orarul de administrare al antibioticelor, după cum au fost prescrise de către medic. Totodată, recomandarea este să nu se folosească în mediul în care stă pacientul substanțe iritative, cum ar fi fumul de țigară, cât și substanțe folosite la igiena casei. Ele pot determina un exces de tuse important sau să declanșeze o nouă criză.
„Putem să folosim un umidificator de cameră, îi va ameliora tusea copilului și-l va ajuta să elimine mucusul în momentul respectiv, așa cum este normal. Chiar dacă o facem în mod normal, dar atunci ar trebui să ne spălăm pe mâini, corect, mult mai des, astfel încât să evităm răspândirea la membrii familiei. Să încurajăm copilul să bea lichide, apă, chiar supă, și evident să mănânce fructe. Trebuie să prevenim deshidratarea, este una dintre temerile medicilor în acest caz”, a precizat dr. Florin Roșu.
O altă recomandare pentru tratarea copiilor la domiciliu este ca acestora să li se dea de mâncare mai puțin și mai des, astfel încât, dacă vomită, să nu golească conținutul stomacul și organismul să își ia porția de lichide și nutrienți.
Publicitate și alte recomandări video