De Sănătate

Punem punctul pe știi

Opinia medicului

Boala Crohn poate fi vindecată?

miercuri, 02 octombrie 2024, 07:15
3 MIN
 Boala Crohn poate fi vindecată?

Boala Crohn afectează în general adultul tânăr (15-35 de ani), debutul la vârste mai înaintate este mai rar, cu o incidenţă aproximativ egală la ambele sexe. Boala Crohn poate afecta şi alte organe în afara tractului digestiv: inflamaţia articulaţiilor mari, a căilor biliare, a ochiului, litiaza renală, fistule.

Boala Crohn este o boală cronică inflamatorie a peretelui tractului digestiv ce poate afecta oricare segment al acestuia de la esofag până la anus, dar în special porţiunea terminală a intestinului subţire (ileita terminală) şi colonul.

Boala Crohn afectează în general adultul tânăr (15-35 de ani), debutul la vârste mai înaintate este mai rar, cu o incidenţă aproximativ egală la ambele sexe.

Cauzele bolii nu sunt până în prezent complet elucidate, fiind în general un cumul de factori genetici, imunologici, de mediu și de stil de viaţă. Printre aceştia se pot enumera:

ereditatea: cca 20% din pacienţii diagnosticaţi au rude de gradul I cu aceeași afecţiune, fără a se cunoaște cu exactitate modalitatea de transmitere a acesteia;

factori infecțioși: răspunsul imun la unele infecții bacteriene sau virale poate fi exacerbat ducând la apariția bolii;

factori de mediu: fumatul dublează riscul apariţiei bolii și îngreunează controlul simptomelor clinice;

medicamentele (antiinflamatoare, contraceptive orale), alimentația bogată în grăsimi, stresul agravează simptomatologia.

Simptomele Bolii Crohn sunt atât digestive, cât și sistemice, prezente în perioadele de activitate ale bolii:

diaree;

crampe abdominale;

sângerare în scaun;

febra;

dureri articulare;

scădere în greutate;

afectarea stării generale cu oboseala marcată.

Boala Crohn poate afecta şi alte organe în afara tractului digestiv: inflamaţia articulaţiilor mari, a căilor biliare, a ochiului, litiaza renală, fistule.

Diagnosticul este stabilit de medicul gastroenterolog după anamneză, examinare clinică și explorări paraclinice:

analize de sânge pentru investigarea sindromului inflamator, răspunsului imun, a funcției hepatice sau diagnosticarea tulburărilor electrolitice determinate de diaree;

examen de materii fecale pentru identificarea sângerărilor și diferențierii de diareea infecțioasă;

endoscopia digestivă superioară şi colonoscopia ce vizualizează tubul digestiv şi facilitează prelevarea de biopsii;

endoscopia prin videocapsulă – o tehnică modernă ce permite investigarea în special a intestinului subțire, segment inaccesibil celorlalte două tehnici;

investigații imagistice (CT, IRM) necesare pentru evaluarea în special a complicaţiilor (fistule).

Boala Crohn este o afecțiune cronica cu evoluție fluctuantă cu episoade de acutizare şi perioade de remisiune ce poate genera complicaţii invalidante precum:

* abcese parietale sau perianale;

* fistule (comunicare între tubul digestiv și alte structuri din vecinătate);

* aderenţe între ansele intestinale crescând riscul apariției ocluziei intestinale;

* dilatație toxică a colonului;

* anemie;

* malnutriție;

* cancerul de colon – incidența creşte după 10 ani de boală activă.

Tratamentul Bolii Crohn este în principal medicamentos şi nutrițional, chirurgia fiind rezervată de obicei tratării complicațiilor (statistic cca 50% dintre pacienţi pot suferi cel puțin o intervenţie chirurgicală în cursul evoluției bolii).

În prezent, Boala Crohn nu poate fi vindecată, alegerea medicației făcându-se de la caz la caz în funcție de severitatea bolii, de resursele disponibile şi de răspunsul la terapiile aplicate anterior.

Obiectivele tratamentului sunt reducerea inflamaţiei pentru controlul simptomatologiei, reducerea frecvenţei puseelor de activitate ale bolii şi ameliorarea prognosticului pe termen lung prin limitarea apariției complicațiilor.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii