Boala Gură-Mână-Picior: Nu este gravă, se vindecă repede şi nu lasă sechele!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Boala Gură-Mână-Picior: Nu este gravă, se vindecă repede şi nu lasă sechele!

GALERIE
copil
  • copil
- +

Este vorba de o infecţie virală provocată de virusul Coxsackie, care apare în epidemii, în special în colectivităţi de copii: creşe, grădiniţe. Cei mai afectaţi sunt preşcolarii (2-6 ani). Cel mai frecvent boala se transmite pe cale fecal-orală (mâini murdare) şi sperie părinţii din cauza modului în care se manifestă: pete roşii în jurul guriţei, dar şi pe limbă, gingii, faţa internă a obrajilor, la nivelul palmelor, tălpilor, feselor. Aceste pete se transformă în 24-48 de ore în mici vezicule ce ulcerează. Boala se vindecă complet fără tratament în 7-10 zile şi, cel mai important, nu lasă sechele. De obicei, această infecţie este mai frecventă în anotimpurile calde, dar apar cazuri în colectivităţile de copii şi în perioada rece, virusul transmiţându-se de regulă foarte uşor 

Dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Mai rar întâlnită în comparaţie cu alte boli care afectează colectivităţile de copii (vărsatul de vânt, rujeola), Boala Gură-Mână-Picior sperie părinţii copiilor afectaţi din cauza modului în care se manifestă: pete roşii în jurul guriţei dar şi în interiorul cavităţii bucale (limbă, gingii, faţa internă a obrajilor, palat -„cerul gurii“, faringe) care se transformă în 24-48 de ore în mici vezicule (beşicuţe) cu contur clar, perete subţire, înconjurate de un halou eritematos (roşu). Din cauza acestor manifestări simptomatice, părinţii se îngrijorează, însă subliniez că Boala Gură-Mână-Picior nu este o afecţiune gravă, se vindecă în timp scurt şi nu lasă sechele. Boala este cauzată de un serotip al virusului Coxsackie.

Vorbim deci de o infecţie virală care apare în epidemii în special în colectivităţi (creşe, grădiniţe), cei mai afectaţi fiind preşcolarii (2-6 ani) însă şi bebeluşii şi copilaşii mai mari pot face această infecţie, datorită faptului că se transmite deosebit de uşor. Virusul se transmite de obicei transmisă pe cale fecal-orală (mâini murdare). De aceea igiena este foarte importantă, cea mai eficientă măsură pentru a preveni infectarea fiind spălarea mâinilor cu apă şi săpun. Ocazional virusul poate fi răspândit şi prin picături de salivă/ secreţii nazo-faringiene provenind de la indivizii infectaţi sau prin contactul direct cu leziunile de la nivelul pielii dar şi prin intermediul obiectelor contaminate sau materiilor fecale.

Din aceste motive sunt foarte importante  măsurile de igienă, spălarea frecvenţă pe mâini cu apa caldă şi săpun, aerisirea încăperilor, evitarea spaţiilor aglomerate şi a contactului cu persoanele infectate. De obicei, această infecţie apare mai frecvent în anotimpurile calde, mai ales vara. Dar, apar cazuri în colectivităţi de copii şi în perioada rece. De exemplu, chiar în această perioadă am avut cazuri din creşe sau grădiniţe. 

Simptomele care sperie părinţii 

Incubaţia (perioada de la contaminare până la apariţia simptomelor) este de 3-7 zile. Copilul devine contagios din această săptămână premergătoare apariţiei simptomelor. Primul semn al bolii poate fi febra. După aproximativ 2 zile, apare erupţia. Aceasta are mai multe stadii. Iniţial apar nişte macule (pete) roşii în jurul guriţei dar şi în interiorul cavităţii bucale (limba, gingii, fata internă a obrajilor, palat -“cerul gurii“, faringe) care se transforma în 24-48 de ore în mici vezicule (beşicuţe) cu contur clar, perete subţire, culoare gri, înconjurate de un halou eritematos (roşu). Acestea ulcerează, producând mici răni în guriţa copiilor, făcând astfel dificilă alimentaţia. Fiind dureroase, copilul mănâncă foarte puţin, preferând alimentele lichide, la temperatura camerei.

Alături de leziunile bucale tipice, apar leziuni la nivelul palmelor şi tălpilor. Au aceeaşi evoluţie, iniţial macule roşii apoi vezicule situate în special pe palme, între degete şi la nivelul tălpilor. De aici şi denumirea: Boala Gură-Mână-Picior. Astfel de pete care se transformă în vezicule pot apărea şi în regiunea organelor genitale, pe fese sau trunchi. Spre deosebire de vărsatul de vânt (varicela) unde erupţia veziculoasă este universalizată: nu apare doar pe anumite zone de tegument sau mucoasă.

Tratament: organismul reuşeşte singur să neutralizeze virusul!

Copiii care fac această boală se însănătoşesc definitiv în maximum 7-10 zile şi maladia nu provoacă decât foarte rar complicaţii cum ar fi suprainfecţia bacteriană a ulceraţiilor. Este o bolă autolimitantă, adică organismul reuşeşte singur să neutralizeze virusul. Nu există un tratament specific bolii, se face un tratament suportiv care să amelioreze simptomele. De exemplu, pentru a ameliora durerile cauzate de ulceraţiile din gură, se poate administra paracetamol sau ibuprofen. Peste aproximativ 30-40 de minute, când medicamentul începe să acţioneze, copilul poate fi alimentat.

Se pot procura de la farmacie soluţii pentru badijonări ale mucoasei bucale - soluţii cu glicerină la care se adaugă anestezice : anestezină, lidocaină, reepitelizante ale mucoasei - Vitamina A, Vitamina E. Această soluţie poate fi aplicată cu regularitate pe ulceraţiile copilului şi reduce, pentru scurt timp, durerile. Nu trebuie să ungeţi ulceraţiile cu alte substanţe, soluţii. Bineînţeles, este necesară izolarea la domiciliu a copilului bolnav pentru 7-10 zile cât durează vindecarea.

De subliniat că tratamentul antibiotic nu se administrează, fiind vorba de o infecţie virală. Sunt însă cazuri când se poate suprapune o infecţie bacteriană şi atunci sunt necesare antibioticele, însă strict la recomandarea medicului. Dacă copilul se simte mai rău, apelaţi la medic pentru o nouă consultaţie. Cea mai frecventă complicaţie a bolii este deshidratarea, iar în cazuri mai rare leziunile se pot suprainfecta.

Se va îmbolnăvi copilul meu dacă a intrată în contact cu un alt copil bolnav? 

Dacă copilul ar fi putut intra în contact cu alt copil, care are infecţia enterovirală, va rămâne doar să urmăriţi cum evoluează starea sănătăţii sale şi, la primele simptome de boală, să-l izolaţi la domiciliu şi să începeţi tratamentul simptomatic. Incubaţia durează, în medie, o săptămână. Prin urmare, în cazul în care copilul nu se îmbolnăveşte o săptămână după contactul cu alt copil, înseamnă că sunt şanse foarte mari să nu contracteze infecţia enterovirală. 

Care este evoluţia?

În formele uşoare şi moderate evoluţia este autolimitantă cu vindecare în 7-10zile; Începând cu cea de-a 7-a zi de boala se formează anticorpi care elimină virusul din organism;cu toate acestea s-a stabilit că, virusul se mai elimina prin fecale timp de aproape 1 lună, ceea ce înseamnă că, pericol de contagiozitate exista. Insist încă o dată asupra importanţei măsurilor de igienă mai ales în cazul copilaşilor mici, ce frecventează creşele, grădiniţele; imunitatea dobândită în urma infecţiei este durabilă, rar apare reinfecţia însă este posibilă infecţia cu un alt subtip al virusului Coxackie.  Adulţii de obicei manifestă forme mult mai uşoare decât copilaşii.

Sfaturi pentru alimentaţia copilului

- Oferă copilului apa şi lapte reci pentru a se hidrata

- Evită orice băuturi acidulate sau alimente acide (sucuri de fructe, citrice) ce ar putea avea gust acru ăi care irită ulceraţiile din gură

- Evită alimentele sărate sau condimentate

- Oferă-i alimente moi, care nu au nevoie să fie mestecate prea mult timp

Virusul Coxsackie

Virusul Coxsackie este împărţit în două grupe: A şi B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu erupţie, herpangina, Boala GUR|-M+N|-PICIOR, laringita acută foliculară, stomatita aftoasă, pneumonie virală, miocardita, pericardita. Acesta constitue principala cauză de meningita aseptică, dar implicate frecvent sunt şi virusurile ECHO şi urlian.

Tipul A de virus cauzează herpangina (vezicule dureroase în gură, gât, pe mâini şi picioare sau în toate aceste zone). Virusul Coxsackie A24 a fost izolat din secreţia conjunctivală în cazuri sporadice. Boala Gură-Mână-Picior este numele comun al infecţiei virale cauzată de virusul Coxsackie A16, întâlnită de obicei la copiii în vârstă de până la 10 ani, dar care poate apărea şi la adulţi. Tipul B de virus poate afecta uneori şi inimă (miocardita, pericardita), pleura (pleurodinie), ficatul (hepatită), pancreasul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.