anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Advertorial

Boala Parkinson

GALERIE
Dr Adrian Petruszynski
 • Dr Adrian Petruszynski
- +

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson reprezintă o boală neurodegenerativă progresivă, prin care sunt afectați anumiți neuroni, ducând la scăderea cantității de dopamină de la nivel cerebral. Cauza este incertă, dar sunt luați în considerare mai mulți factori care țin de mediu, toxinci sau genetici. Afecțiunea în sine nu este fatală, dar complicațiile acesteia pot crea probleme serioase pacientului.

Cum se manifestă?

Manifestările din boala Parkinson tipică încep în jurul vârstei de 50 de ani, dar există forme juvenile (la tineri) și forme cu debut tardiv. Simptomele pot fi clasificate în motorii și non-motori, existând o intercalare a acestora. Principalele caracteristici sunt:

 • bradikinezia (încetinirea mișcărilor voluntare);
 • instabilitatea posturală cu tendință la căderi;
 • tremor;
 • rigiditate musculară.

Rigiditatea musculară, tremorul și hipokinezia sunt manifestările motorii.

Rigiditatea musculară este datorată unei stări de contracție musculare, predominant axiale (mușchii de pe linia mediană), care determină și postura caracteristică. Pot fi afectați și mușchii feței, dând un aspect inexpresiv, clipit rar.

Tremorul este o mișcare repetitivă de „du-te vino”, de obicei cu debut unilateral, la nivelul unui deget, a mâinii sau a piciorului, evident în repaus, pe care pacientul nu-l percepe în stadiile inițiale. În progresia bolii se va bilateraliza, ajungând să cuprindă și alte segmente ale corpului.

Hipokinezia este senzația de lentoare în mișcări (ex. durează mai mult decât de obicei să ridice un membru). Este acompaniată într-un grad variabil de bradikinezie.

Aceste caracteristici pot fi cuprinse sub termenul de parkinsonism, întâlnit și în alte afecțiuni neurodegenerative.

Simptomatologia non-motorie debutează în general cu mult timp înaintea simptomelor motorii, trecând neobservată. Se consideră că hiposmia (scăderea simțului olfactiv), depresia și constipația preced cu ani celelalte simptome. Alte modificări includ:

 • tulburări ale somatoesteziei reprezentate prin dureri de orgine musculo-scheletară datorate rigidității musculare, crampe musculare sau distonii. Pot apărea parestezii ale membrelor care pot merge până la senzația de „gura arzândă”;
 • anxietatea și depresia sunt două manifestări comune non-motorii. În evoluția bolii pot apărea tulburări ale somnului și psihoze;
 • deteriorare cognitivă progresivă cu tulburări ale memoriei, atenției și de concentrare.

Afectarea sistemul nervos autonom se manifestă prin:

 • disfuncție vezicală, disfuncție sexuală;
 • tulburări din sfera gastrointestinală – salivație excesivă, dificultăți în evacuarea stomacului, constipație;
 • afectarea sistemului cardiovascular cu hipotensiune ortostatică și variații mari ale tensiunii arteriale.

Tratamentul în boala Parkinson

Nu există un tratament curativ în boala Parkinson, dar cu medicație adecvată se poate obține un control optim al tremorului, tulburărilor de mișcare și ameliorarea mersului. În principiu, se vor administra medicamente care cresc sau simulează efectul dopaminei.

Măsurile nonfarmacologice au rol adjuvant în managementului simptomatologiei parkinsoniene. Exercițiile fizice ajută la mobilitate, susțin forța musculară, contribuie la menținerea echilibrului și ameliorează depresia. Diagnosticul timpuriu, evaluarea neurologică periodică, alături de tratamentul medicamentos și de măsurile non-farmacologice îmbunătățesc mult calitatea vieții.

Pentru informații și programări aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Adrian Pietruszynski, Medic specialist Neurologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X