Boala Parkinson
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Advertorial

Boala Parkinson

GALERIE
Dr Adrian Petruszynski
 • Dr Adrian Petruszynski
- +

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson reprezintă o boală neurodegenerativă progresivă, prin care sunt afectați anumiți neuroni, ducând la scăderea cantității de dopamină de la nivel cerebral. Cauza este incertă, dar sunt luați în considerare mai mulți factori care țin de mediu, toxinci sau genetici. Afecțiunea în sine nu este fatală, dar complicațiile acesteia pot crea probleme serioase pacientului.

Cum se manifestă?

Manifestările din boala Parkinson tipică încep în jurul vârstei de 50 de ani, dar există forme juvenile (la tineri) și forme cu debut tardiv. Simptomele pot fi clasificate în motorii și non-motori, existând o intercalare a acestora. Principalele caracteristici sunt:

 • bradikinezia (încetinirea mișcărilor voluntare);
 • instabilitatea posturală cu tendință la căderi;
 • tremor;
 • rigiditate musculară.

Rigiditatea musculară, tremorul și hipokinezia sunt manifestările motorii.

Rigiditatea musculară este datorată unei stări de contracție musculare, predominant axiale (mușchii de pe linia mediană), care determină și postura caracteristică. Pot fi afectați și mușchii feței, dând un aspect inexpresiv, clipit rar.

Tremorul este o mișcare repetitivă de „du-te vino”, de obicei cu debut unilateral, la nivelul unui deget, a mâinii sau a piciorului, evident în repaus, pe care pacientul nu-l percepe în stadiile inițiale. În progresia bolii se va bilateraliza, ajungând să cuprindă și alte segmente ale corpului.

Hipokinezia este senzația de lentoare în mișcări (ex. durează mai mult decât de obicei să ridice un membru). Este acompaniată într-un grad variabil de bradikinezie.

Aceste caracteristici pot fi cuprinse sub termenul de parkinsonism, întâlnit și în alte afecțiuni neurodegenerative.

Simptomatologia non-motorie debutează în general cu mult timp înaintea simptomelor motorii, trecând neobservată. Se consideră că hiposmia (scăderea simțului olfactiv), depresia și constipația preced cu ani celelalte simptome. Alte modificări includ:

 • tulburări ale somatoesteziei reprezentate prin dureri de orgine musculo-scheletară datorate rigidității musculare, crampe musculare sau distonii. Pot apărea parestezii ale membrelor care pot merge până la senzația de „gura arzândă”;
 • anxietatea și depresia sunt două manifestări comune non-motorii. În evoluția bolii pot apărea tulburări ale somnului și psihoze;
 • deteriorare cognitivă progresivă cu tulburări ale memoriei, atenției și de concentrare.

Afectarea sistemul nervos autonom se manifestă prin:

 • disfuncție vezicală, disfuncție sexuală;
 • tulburări din sfera gastrointestinală – salivație excesivă, dificultăți în evacuarea stomacului, constipație;
 • afectarea sistemului cardiovascular cu hipotensiune ortostatică și variații mari ale tensiunii arteriale.

Tratamentul în boala Parkinson

Nu există un tratament curativ în boala Parkinson, dar cu medicație adecvată se poate obține un control optim al tremorului, tulburărilor de mișcare și ameliorarea mersului. În principiu, se vor administra medicamente care cresc sau simulează efectul dopaminei.

Măsurile nonfarmacologice au rol adjuvant în managementului simptomatologiei parkinsoniene. Exercițiile fizice ajută la mobilitate, susțin forța musculară, contribuie la menținerea echilibrului și ameliorează depresia. Diagnosticul timpuriu, evaluarea neurologică periodică, alături de tratamentul medicamentos și de măsurile non-farmacologice îmbunătățesc mult calitatea vieții.

Pentru informații și programări aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Adrian Pietruszynski, Medic specialist Neurologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.