Boala Parkinson
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Advertorial

Boala Parkinson

GALERIE
Dr Adrian Petruszynski
 • Dr Adrian Petruszynski
- +

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson reprezintă o boală neurodegenerativă progresivă, prin care sunt afectați anumiți neuroni, ducând la scăderea cantității de dopamină de la nivel cerebral. Cauza este incertă, dar sunt luați în considerare mai mulți factori care țin de mediu, toxinci sau genetici. Afecțiunea în sine nu este fatală, dar complicațiile acesteia pot crea probleme serioase pacientului.

Cum se manifestă?

Manifestările din boala Parkinson tipică încep în jurul vârstei de 50 de ani, dar există forme juvenile (la tineri) și forme cu debut tardiv. Simptomele pot fi clasificate în motorii și non-motori, existând o intercalare a acestora. Principalele caracteristici sunt:

 • bradikinezia (încetinirea mișcărilor voluntare);
 • instabilitatea posturală cu tendință la căderi;
 • tremor;
 • rigiditate musculară.

Rigiditatea musculară, tremorul și hipokinezia sunt manifestările motorii.

Rigiditatea musculară este datorată unei stări de contracție musculare, predominant axiale (mușchii de pe linia mediană), care determină și postura caracteristică. Pot fi afectați și mușchii feței, dând un aspect inexpresiv, clipit rar.

Tremorul este o mișcare repetitivă de „du-te vino”, de obicei cu debut unilateral, la nivelul unui deget, a mâinii sau a piciorului, evident în repaus, pe care pacientul nu-l percepe în stadiile inițiale. În progresia bolii se va bilateraliza, ajungând să cuprindă și alte segmente ale corpului.

Hipokinezia este senzația de lentoare în mișcări (ex. durează mai mult decât de obicei să ridice un membru). Este acompaniată într-un grad variabil de bradikinezie.

Aceste caracteristici pot fi cuprinse sub termenul de parkinsonism, întâlnit și în alte afecțiuni neurodegenerative.

Simptomatologia non-motorie debutează în general cu mult timp înaintea simptomelor motorii, trecând neobservată. Se consideră că hiposmia (scăderea simțului olfactiv), depresia și constipația preced cu ani celelalte simptome. Alte modificări includ:

 • tulburări ale somatoesteziei reprezentate prin dureri de orgine musculo-scheletară datorate rigidității musculare, crampe musculare sau distonii. Pot apărea parestezii ale membrelor care pot merge până la senzația de „gura arzândă”;
 • anxietatea și depresia sunt două manifestări comune non-motorii. În evoluția bolii pot apărea tulburări ale somnului și psihoze;
 • deteriorare cognitivă progresivă cu tulburări ale memoriei, atenției și de concentrare.

Afectarea sistemul nervos autonom se manifestă prin:

 • disfuncție vezicală, disfuncție sexuală;
 • tulburări din sfera gastrointestinală – salivație excesivă, dificultăți în evacuarea stomacului, constipație;
 • afectarea sistemului cardiovascular cu hipotensiune ortostatică și variații mari ale tensiunii arteriale.

Tratamentul în boala Parkinson

Nu există un tratament curativ în boala Parkinson, dar cu medicație adecvată se poate obține un control optim al tremorului, tulburărilor de mișcare și ameliorarea mersului. În principiu, se vor administra medicamente care cresc sau simulează efectul dopaminei.

Măsurile nonfarmacologice au rol adjuvant în managementului simptomatologiei parkinsoniene. Exercițiile fizice ajută la mobilitate, susțin forța musculară, contribuie la menținerea echilibrului și ameliorează depresia. Diagnosticul timpuriu, evaluarea neurologică periodică, alături de tratamentul medicamentos și de măsurile non-farmacologice îmbunătățesc mult calitatea vieții.

Pentru informații și programări aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Adrian Pietruszynski, Medic specialist Neurologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.