Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
În ce ne priveşte, îi revine Iaşului sarcina să împingă dezvoltarea dincolo de graniţele sale, să se conecteze cu alţi poli urbani din regiune în baza unor afinităţi şi realităţi locale, nu Bucureştiului să ne „ungă” capitală a Moldovei şi să ne înzestreze cu instituţii goale de conţinut.
Primarul Clujului Emil Boc a încercat săptămâna trecută să relanseze dezbaterea despre regionalizare. Fostul premier a afirmat că actuala împărţire pe judeţe reprezintă o piedică pentru dezvoltare, aceste unităţi administrative fiind prea mici pentru a atrage fonduri la nivel regional. „Nu îndeplinim criteriile de populaţie, cu excepţia Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Judeţele noastre nu se califică la dimensiunea definiţiei de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm judeţele”, a fost principalul argument invocat de edil. Un argument care porneşte de la o informaţie falsă. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, judeţul Iaşi este singurul din ţară cu o populaţie de peste 800.000 de locuitori (956.216 - în 2020), Suceava fiind abia pe locul 8 în ţară. E drept că acestea sunt estimări ale INS, dar, în lipsa recensământului, amânat din cauza pandemiei, sunt singurele informaţii oficiale relevante. De altfel, potrivit datelor din precedentele recensăminte, Iaşul şi Prahova sunt singurele judeţe din ţară care au depăşit după ’90 pragul de 800.000 de locuitori, invocat de Boc.
E important să insistăm pe exemplul greşit pe care şi-a construit argumentul primarului Clujului din cel puţin două motive. În primul rând, pomenirea Sucevei, inexplicabilă, picată de nicăieri, sugerează că Emil Boc a forţat o dezbatere venind total nepregătit, l-a luat gura pe dinainte, a improvizat cum fac de obicei politrucii din provincie. E impardonabil ca un fost premier să nu aibă habar, măcar în linii mari, de dimensiunea judeţelor către care (teoretic) a distribuit fonduri guvernamentale. În al doilea rând, dacă stabilim drept infailibilă borna de 800.000 de locuitori trasată de Boc, Iaşul ar trebui să fie campion la atragerea de fonduri europene. Or, nici pe departe. Potrivit datelor publicate în 2020 de Ministerul Fondurilor Europene, în exerciţiul financiar 2014-2020, Ilfovul - un judeţ mediu ca populaţie - a semnat cele mai mari contracte pe fonduri europene, în valoare totală de 7 miliarde lei. Judeţul Cluj apare în top pe locul patru, cu finanţări UE de 3,4 miliarde de lei. Iaşul, cel mai mare judeţ din ţară, a semnat finanţări de numai 1,4 miliarde de lei, mai puţin decât Tulcea (1,8 miliarde), al doilea cel mai mic judeţ din România, cu o populaţie de puţin peste 220.000 de locuitori. De altfel, o privire de ansamblu asupra topului infirmă destul de clar teoria că mărimea ar conta în atragerea fondurilor europene. Indică însă altceva: că „omul sfinţeşte locul”.
Al doilea argument propus de Boc pentru reconfigurarea administrativă pare, la prima vedere, şi mai atractiv. „Gândiţi-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În judeţe pe lângă primării sunt Poliţie, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care şi-au clădit mici clici. Odată acestea rupte, gândiţi-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâţia amar de ani”. Cu alte cuvinte, prin „împreunarea” judeţelor, clientela politică din instituţiile deconcentrate, de multe ori transpartinică, s-ar evapora ca prin minune. Or, bunul simţ sugerează mai degrabă contrariul. Că influenţa şi arbitrariul baronilor locali se vor accentua pe măsură ce „feudele” îşi vor rotunji hotarele. Imaginaţi-vă ce coşmar ar fi pentru vasluieni să scape printr-un act normativ de Buzatu şi să se trezească conduşi de Alexe.
Propunerile lui Emil Boc au avut puţine ecouri printre liderii politici şi şefii administraţiilor locale, semn că lumea s-a săturat de povestea cu regionalizarea. A existat însă o reacţie care trebuie semnalată, din partea primarului Timişoarei, Dominic Fritz. „Eu sunt sceptic faţă de cuvântul regionalizare, la final îmi e teamă că de fapt avem doar un nivel în plus de guvernare şi birocraţie (…) Ne trebuie o lege adevărată a zonelor metropolitane”, a punctat edilul de pe Bega. În fapt, Fritz promovează o viziune diferită, aproape în oglindă, celei imaginate de Boc. El susţine încurajarea creşterii polilor urbani, care treptat să se conecteze natural între ei, fără intervenţia artificială a statului. Iniţiativa şi traictoria dezvoltării regionale trebuie să rămână în sarcina comunităţilor locale, nefiind necesară modificarea din pix a actualelor unităţi administrative, ci îmbunătăţită legislaţia privind zonele metropolitane. Cu alte cuvinte, în ce ne priveşte, îi revine Iaşului sarcina să împingă dezvoltarea dincolo de graniţele sale, să se conecteze cu alţi poli urbani din regiune în baza unor afinităţi şi realităţi locale, nu Bucureştiului să ne „ungă” capitală a Moldovei şi să ne înzestreze cu instituţii goale de conţinut.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.