Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bodea: "În privința autostrăzii Moldova Transilvania este vorba exclusiv despre ticăloșie"

GALERIE
Poza conf de presă MB
  • Poza conf de presă MB
- +

”Dezbaterile din ultima perioadă cu privire la Autostrada Moldova-Transilvania au o concluzie clară: din cauza ticăloșiei PSDragnea, acest proiect este blocat! Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a spus clar că există bani pentru realizarea acestui proiect, doar că Guvernul nu îi accesează. Același lucru îl spunem noi, la Iași, de mai bine de 3 ani: autostrada A8 face parte din rețeaua TEN-T Core Network, adică rețeaua principală de transport trans-european! Această ticăloșie monumentală de a refuza pur și simplu banii de la UE pentru a oferi șansa la dezvoltare unei regiuni cu 4 milioane locuitori  este o crimă cu premeditare, în condițiile în care numărul coridoarelor TEN-T se va reduce după 2020.

Drept urmare, dacă nu reușim să începem construcția cu bani europeni a acestei autostrăzi până în 2020, vom pierde singura șansă de a face această investiție extrem de costisitoare cu fonduri europene.

Totodată, decizia aberantă de a transfera segmentul de autostradă Iași – Târgu Neamț (100 km) de la Ministerul Transporturilor la Comisia Națională de Prognoză condusă de condamnatul penal Darius Vâlcov consfințește ticăloșia PSDragnea. Realizarea acestui segment de autostradă în Parteneriat Public-Privat, renunțându-se la fondurile europene gratuite, nu are nicio justificarea logică, rațională, pragmatică.
Există două explicații pentru această ticăloșie monumentală: ori PSDragnea intenționat vrea să țină în izolare și subdezvoltare întreaga Moldovă doar pentru ca populația de aici să fie săracă, ușor de controlat și manevrat la vot, ori nu vor să acceseze fonduri europene GRATIS pentru că sunt mult mai greu de fraudat și, pentru a putea lua șpăgi, vor să folosească instrumentul Partneneriatului Public-Privat.

Toate cele 6 județe ale Moldovei contribuie la bugetul de stat cu mult mai mult decât primesc de la Guvernul central. Această centralizare comunistă ne ține captivi în sărăcie și izolare pentru că suntem la mâna unor iresponsabili care refuză cu obstinație să miște ceva în direcția realizării proiectului autostrăzii.

Eforturile societății civile și susținerea aproape unanimă a clasei politice în privința acestui proiect nu contează pentru acești iresponsabili.

Descentralizarea fiscală este obligatorie pentru că ceea ce face acum PSDragnea este jecmăneală la drumul mare: ia banii noștri din taxele și impozitele plătite în Moldova și, în schimb, ne oferă dispreț și umilință. În schimbul taxelor și impozitelor pe care le încasează anual din Moldova, nu au nici măcar bunul-simț să aplice la Comisia Europeană pentru banii gratis ai UE în vederea realizării autostrăzii.

Anul trecut PIB-ul Regiunii Nord-Est a fost de 75,4 miliarde de lei, având o pondere de aproape 10% din PIB-ul național. Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, cu cel mai înalt grad de deprivare materială şi cu cel mai mic PIB/cap de locuitor din UE. Nu cred că este o coincidenţă că această stare de fapt se suprapune cu realitatea crudă că trăim în singura regiune a României unde nu a fost construit niciodată vreun kilometru de autostradă.

În acest moment, PIB-ul pe cap de locuitor al Regiunii de Nord-Est este cu 40% mai mic decât media naţională. Contribuţia Regiunii de Nord-Est la Produsul Intern Brut Naţional este de 10,6%, în condiţiile în care este cea mai mare regiune de dezvoltare a României. Doar 3% din investiţiile străine directe sunt în zona noastră, deşi aici trăieşte 25% din populaţia ţării. Rata de emigraţie este cea mai mare în Regiunea de Nord-Est, la nivelul întregii Românii.

Autostrada va aduce o creștere economică a zonei de 10-15 % și investiții de 6-8 miliarde de euro.”

Marius Bodea, deputat PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri