Bodea: "În privința autostrăzii Moldova Transilvania este vorba exclusiv despre ticăloșie"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Bodea: "În privința autostrăzii Moldova Transilvania este vorba exclusiv despre ticăloșie"

GALERIE
Poza conf de presă MB
  • Poza conf de presă MB
- +

”Dezbaterile din ultima perioadă cu privire la Autostrada Moldova-Transilvania au o concluzie clară: din cauza ticăloșiei PSDragnea, acest proiect este blocat! Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a spus clar că există bani pentru realizarea acestui proiect, doar că Guvernul nu îi accesează. Același lucru îl spunem noi, la Iași, de mai bine de 3 ani: autostrada A8 face parte din rețeaua TEN-T Core Network, adică rețeaua principală de transport trans-european! Această ticăloșie monumentală de a refuza pur și simplu banii de la UE pentru a oferi șansa la dezvoltare unei regiuni cu 4 milioane locuitori  este o crimă cu premeditare, în condițiile în care numărul coridoarelor TEN-T se va reduce după 2020.

Drept urmare, dacă nu reușim să începem construcția cu bani europeni a acestei autostrăzi până în 2020, vom pierde singura șansă de a face această investiție extrem de costisitoare cu fonduri europene.

Totodată, decizia aberantă de a transfera segmentul de autostradă Iași – Târgu Neamț (100 km) de la Ministerul Transporturilor la Comisia Națională de Prognoză condusă de condamnatul penal Darius Vâlcov consfințește ticăloșia PSDragnea. Realizarea acestui segment de autostradă în Parteneriat Public-Privat, renunțându-se la fondurile europene gratuite, nu are nicio justificarea logică, rațională, pragmatică.
Există două explicații pentru această ticăloșie monumentală: ori PSDragnea intenționat vrea să țină în izolare și subdezvoltare întreaga Moldovă doar pentru ca populația de aici să fie săracă, ușor de controlat și manevrat la vot, ori nu vor să acceseze fonduri europene GRATIS pentru că sunt mult mai greu de fraudat și, pentru a putea lua șpăgi, vor să folosească instrumentul Partneneriatului Public-Privat.

Toate cele 6 județe ale Moldovei contribuie la bugetul de stat cu mult mai mult decât primesc de la Guvernul central. Această centralizare comunistă ne ține captivi în sărăcie și izolare pentru că suntem la mâna unor iresponsabili care refuză cu obstinație să miște ceva în direcția realizării proiectului autostrăzii.

Eforturile societății civile și susținerea aproape unanimă a clasei politice în privința acestui proiect nu contează pentru acești iresponsabili.

Descentralizarea fiscală este obligatorie pentru că ceea ce face acum PSDragnea este jecmăneală la drumul mare: ia banii noștri din taxele și impozitele plătite în Moldova și, în schimb, ne oferă dispreț și umilință. În schimbul taxelor și impozitelor pe care le încasează anual din Moldova, nu au nici măcar bunul-simț să aplice la Comisia Europeană pentru banii gratis ai UE în vederea realizării autostrăzii.

Anul trecut PIB-ul Regiunii Nord-Est a fost de 75,4 miliarde de lei, având o pondere de aproape 10% din PIB-ul național. Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, cu cel mai înalt grad de deprivare materială şi cu cel mai mic PIB/cap de locuitor din UE. Nu cred că este o coincidenţă că această stare de fapt se suprapune cu realitatea crudă că trăim în singura regiune a României unde nu a fost construit niciodată vreun kilometru de autostradă.

În acest moment, PIB-ul pe cap de locuitor al Regiunii de Nord-Est este cu 40% mai mic decât media naţională. Contribuţia Regiunii de Nord-Est la Produsul Intern Brut Naţional este de 10,6%, în condiţiile în care este cea mai mare regiune de dezvoltare a României. Doar 3% din investiţiile străine directe sunt în zona noastră, deşi aici trăieşte 25% din populaţia ţării. Rata de emigraţie este cea mai mare în Regiunea de Nord-Est, la nivelul întregii Românii.

Autostrada va aduce o creștere economică a zonei de 10-15 % și investiții de 6-8 miliarde de euro.”

Marius Bodea, deputat PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.