anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 08.10.2022

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Annalena Baerbock, ministrul afacerilor externe al Germania

GALERIE
Bogdan_Aurescu_Annalena_Baerbock
 • Bogdan_Aurescu_Annalena_Baerbock
- +

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o, vineri, pentru consultări politice, pe ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, cu ocazia vizitei pe care şeful diplomaţiei germane o efectuează în România, în contextul co-prezidării celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

”Consultările au marcat şi aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, la 21 aprilie 1992, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Federală Germania şi a 150 de ani de la înfiinţarea primei Agenţii diplomatice a României la Berlin. Cei doi oficiali au marcat momentul aniversar al relaţiei bilaterale prin semnarea, în prezenţa mass-media, a unui panou filatelic aniversar”, a transmis, vineri seară, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, discuţiile au vizat atât oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale pe palierele politic, economic, sectorial şi al schimburilor interumane, cât şi subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în contextul provocărilor generate de agresiunea militară neprovocată, nejustificată şi ilegală a Federaţiei Ruse în Ucraina. 

”Ministrul Bogdan Aurescu a evocat caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiei româno-germane şi a evidenţiat dinamica puternică a dialogului bilateral din anul în curs. Cei doi oficiali au analizat stadiul şi perspectivele relaţiei româno-germane, reconfirmând interesul pentru consolidarea cooperării româno-germane”, a mai transmis MAE.

De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat aşteptarea României privind adoptarea unei decizii pozitive în legătură cu aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, inclusiv în contextul acţiunii solidare şi eficiente a României de gestionare a unei crize a refugiaţilor fără precedent la frontierele sale.

”De asemenea, şeful diplomaţiei române a evocat legăturile economice strânse dintre cele două ţări, Germania fiind cel mai important partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească. În acest context, a apreciat nivelul investiţiilor germane şi contribuţia lor la obiectivele de dezvoltare economică a României, arătând interes pentru exploatarea oportunităţilor de cooperare în domenii de interes comun, precum cel energetic, al transporturilor, industria hidrogenului, digitalizare, cercetare şi inovare. De asemenea, a apreciat cooperarea excelentă în domeniul educaţiei, în special expertiza germană şi sprijinul pentru educaţia duală, exprimând interes pentru extinderea acestei colaborări”, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor MAE, cei doi oficiali au reconfirmat faptul că minoritatea germană din România şi cetăţenii români care trăiesc în Germania reprezintă o punte solidă de legătură între cele două state, aflându-se în atenţia prioritară a autorităţilor din cele două ţări.

”În acest context, ministrul Aurescu a reiterat rolul cheie al Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, care s-a întrunit cel mai recent la Berlin, în perioada 2-3 iunie 2022”, a mai precizat MAE.

În contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului ferm acordat Ucrainei pe toate palierele şi a reiterat angajamentul României de a continua demersurile de asistenţă umanitară, atât prin sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni, cât şi prin intermediul hub-ului logistic de la Suceava, utilizat în mod susţinut şi de către Germania.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a prezentat eforturile României cu privire la transportul de cereale din Ucraina şi a arătat că sunt necesare eforturi comune în continuare pentru facilitarea transporturilor prin Marea Neagră, în condiţii de securitate.

”În ceea ce priveşte procesul de extindere a Uniunii Europene, cei doi miniştri de externe au evidenţiat importanţa continuării acestuia, evocând inclusiv decizia de acordare a statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova şi au salutat rezultatele foarte bune ale Conferinţei co-prezidate astăzi la Bucureşti. De asemenea, cei doi miniştri au evocat cooperarea română-germană în cadrul NATO, ministrul Aurescu mulţumind părţii germane pentru contribuţia sa la consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv prin asigurarea poliţiei aeriene în România”, se mai arată în comunicat.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

A vorbit directorul SRI ca să nu tacă

Pavel LUCESCU

A vorbit directorul SRI ca să nu tacă

Luat la bani mărunţi, dacă sufli sclipiciul de pe el, îţi dai seama că discursul directorului SRI e un mare fâs. Nu ne spune altceva decât că el e totuşi un tip ok şi că ar trebui să-l credem pe cuvânt. Dar o face cu pretenţia că e şi profund, că e capabil să atace marile teme ale istoriei şi viitorului, că e mai mult decât un directoraş al unui serviciu de informaţii dintr-o ţară care a intrat de multişor pe un făgaş occidental, euro şi mai ales american, serviciu care n-are altă datorie decât să respecte ce-i zic alţii că e bine.

opinii

Războiul ideologic

Alexandru CĂLINESCU

Războiul ideologic

Înfruntarea ideologică dintre „lagărul socialist” şi „lagărul capitalist” a durat mai multe decenii şi s-a încheiat cu victoria celui din urmă. Putin vrea acum să-şi ia revanşa. E vital pentru societăţile democratice ca el să fie învins şi pe acest plan.

Şcoala duală

Neculai SEGHEDIN

Şcoala duală

Învăţământul dual a apărut în Germania, după adoptarea Legii privind formarea profesională din 1969, pe fondul unei nevoi ridicate de forţă de muncă calificată în diverse ramuri industriale. 

Ce-i mâna pe ei în luptă?

Radu POPESCU

Ce-i mâna pe ei în luptă?

Zilele trecute, câteva portaluri de ştiri - mai ales din zona de simţire social-democrată - se dădeau de ceasul morţii că, vezi, Doamne, „mii şi mii de oameni protestează la Chişinău împotriva Preşedintelui Maia Sandu şi a guvernării pro-europene”. Astăzi însă nu vom vorbi despre ceea ce-şi doresc cu adevărat social-democraţii români în Republica Moldova şi despre capcana în care, din lăcomie, sunt pe cale să calce (ce-i drept, nu că ar fi prima dată când urmaşii lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Dr. Victor Viorel Ponta ori Liviu Dragnea mizează pe cine nu trebuie la Chişinău), ci despre „protestele” care se petrec zilele acestea peste Prut.

pulspulspuls

Iacătă cine mai face bani pe piaţa liberă, dar tot din puşculiţa guvernamentală?

Iacătă cine mai face bani pe piaţa liberă, dar tot din puşculiţa guvernamentală?

Pentru că tot s-au ocupat colegii noştri zilele trecute despre afacerea „50-20”, aia cu cazarea refugiaţilor ucraineni, iacătă ca ne-au şi sosit la redacţie noutăţi despre cei cu dare de mână care ştiu şi au cu ce să facă un ban grămadă din afacerea asta finanţară de Guvern. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.