Bogdan Crucianu, consilier PSD: tun financiar pe spinarea Primăriei. Cum și-a scos concurenta din joc?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Reprezentanţii ieşenilor par să aibă un singur scop: căpătuiala

Bogdan Crucianu, consilier PSD: tun financiar pe spinarea Primăriei. Cum și-a scos concurenta din joc?

GALERIE
Bogdan Crucianu
  • Bogdan Crucianu
- +

Bogdan Crucianu a concesionat un teren de 542 mp de la Primărie şi vrea să ridice o clădire cu 4 etaje. Studiul geotehnic care însoţeşte PUZ-ul arată că terenul permite un regim de înălţime de numai 2 etaje. Consilierul PSD care este şi director al Casei de Cultură a Studenţilor ne-a explicat că nu e nicio problemă: „A fost refăcut studiul geotehnic”. Anul trecut, la concesionarea terenului, un coleg de consiliu a propus un amendament care i se potriveşte ca o mănuşă lui Crucianu: i-a scos din joc pe vecinii care voiau şi ei să concesioneze terenul.

 

Consilierii locali continuă să sfideze normele urbanismului în promovarea propriilor lor proiecte imobiliare. Recent, „Ziarul de Iaşi” a scris despre cei mai prolifici consilieri-imobiliari ale căror afaceri au înflorit în actualul mandat. Pe listă îl mai putem include şi pe Bogdan Crucianu, consilier PSD şi director al Casei de Cultură a Studenţilor. Prin intermediul unei firme pe care o deţine (Safe Wheels Invest SRL), Crucianu a concesionat un teren de 542 mp, în zona Podu de Fier, de la Primăria Iaşi. Acum, propune o clădire cu 4 etaje. Analizând proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) putem constata o serie de neclarităţi şi posibile încălcări ale normelor de construire. Totodată, modul în care Crucianu a obţinut terenul ridică mari semne de întrebare: a contat sau nu statutul lui de consilier local pentru a concesiona suprafaţa?

Studiul geotehnic prevede 2 etaje, Crucianu vrea 4

O primă neconcordanţă apare în ceea ce priveşte regimul de înălţime. „Configuraţia şi stabilitatea generală şi locală a terenului permite execuţia construcţiilor cu regim de înălţime demisol, parter şi 2 etaje”, se arată în proiectul de PUZ la subcapitolul „concluzii ale studiului geotehnic”. Mai mult, ulterior, în acelaşi PUZ se afirmă că „pe terenul studiat se va putea construi în conformitate cu studiul geotehnic întocmit, pentru asigurarea stabilităţii”. În schimb, regimul propus prin PUZ este subsol, parter şi 4 etaje, cel puţin în partea scrisă. În partea desenată, respectiv în planşa urbanistică, dispare subsolul şi apare un demisol. Contactat telefonic, Bogdan Crucianu a susţinut că studiul geotehnic a fost refăcut. Totuşi, proiectul de PUZ a fost publicat la sfârşitul săptămânii trecute de către Primăria Iaşi în forma consultată ieri de „Ziarul de Iaşi”. „A fost refăcut studiul geotehnic, din câte ştiu eu măsurătorile erau la colţ cu clădirea din faţă. Acum e ok, s-au dus la 15 metri adâncime din ce am înţeles”, a spus Crucianu, el adăugând că noul studiu arată că se poate construi o clădire cu 4 etaje. Consilierul PSD nu a putut spune cu precizie dacă noul studiu este depus sau nu la Primărie. Cert este că proiectul de PUZ cunoscut public, şi care urmează să facă obiectul unei dezbateri pe 16 iulie,

are forma publicată zilele trecute de către municipalitate. O altă problemă vizează aria desfăşurată a construcţiei. Conform indicatorilor urbanistici, clădirea poate avea maximum 1.355 mp arie desfăşurată. Totodată, înălţimea maximă a clădirii este propusă la 20 metri prin proiectul de PUZ, iar procentul maxim de ocupare a terenului ajunge la 50% (clădirea ar urma să ocupe 271 mp). În august 2019, Primăria a eliberat un certificat de urbanism pentru acelaşi teren în vederea concesionării. Faţă de proiectul de PUZ, indicatorii sunt mult mai puţin generoşi: regim cu parter şi un 1 etaj (sau o mansardă) la o înălţime maximă de 6 metri. În acelaşi timp, în certificatul din august 2019, procentul de ocupare este de maximum 15%, iar coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este de 0,3 faţă de 2,5 cât propune firma lui Crucianu prin proiectul de PUZ. Consilierul PSD a replicat că în zona Podul de Fier sunt blocuri, iar regimul din zonă este unul care permite ridicarea clădirii cu 4 etaje. „Liceul UCECOM are acelaşi regim de înălţime, în spatele meu este o clădire mult mai înaltă, cu vreo 5 etaje, pe astea nu le vede nimeni”, a spus Crucianu. Nu în ultimul rând, funcţiunea propusă pentru clădire are condiţionări în funcţie de aria desfăşurată construită. De exemplu, dacă utilizarea generează „trafic important de persoane şi mărfuri, produc poluare, construcţii provizorii de orice natură, depozitare en gros, autobaze şi staţii de întreţinere auto, depozitare materiale refolosibile” atunci nu este permisă o arie desfăşurată a clădirii mai mare de 200 mp.

„Mă limitează strict în logica în care sunt nevoit ca această clădire să fie făcută în această notă, restul de spaţii pot să le dau oricare altă destinaţie”, a mai spus Crucianu. Consilierul PSD nu a putut spune cu exactitate ce destinaţie anume va avea clădirea, el afirmând că, deocamdată, face o „studiere a zonei” şi a susţinut că nu dispune acum de resursele financiare necesare pentru a construi. „La acest moment, nu ştiu care va fi varianta finală, acest lucru va reieşi din analizele care vor fi făcute”, a susţinut Crucianu, el invocând faptul că PUZ-ul se află într-un stadiu incipient de avizare. Consilierul PSD este acţionar la trei firme, una înfiinţată anul acesta. Afacerile îi merg cel mai bine la firma care a obţinut concesiunea de la Primărie (Safe Wheels Invest): în 2019, cifra de afaceri a fost 1,9 milioane lei, iar profitul de aproape 200.000 lei cu doar un singur angajat. Nici cealaltă firmă (Safe Wheels Prest) nu stă rău: cifră de afaceri de aproape 400.000 lei şi un profit de 150.000 lei, cu un număr mediu de 7 angajaţi. 

Cum a pus mâna Crucianu pe teren

Pentru terenul din Podul de Fier au fost depuse cereri de concesionare în perioada 2017 – 2019 de mai multe persoane fizice (în special vecini) care doreau ori să-şi construiască o casă, ori să-şi extindă curtea şi să folosească suprafaţa ca spaţiu verde. Niciuna dintre cereri nu a aparţinut firmei Safe Wheels Invest SRL. Primăria a decis concesionarea, brusc, în vara anului trecut. În septembrie 2019, proiectul a intrat în Consiliul Local (CL). Încă din debutul şedinţei, Crucianu a anunţat că nu participă la vot, ceea ce arăta intenţia lui de a participa ulterior la licitaţie. Totodată, colegul lui din PSD, Mihai Gavril, a propus un amendament care s-a potrivit perfect cu intenţiile ulterioare ale firmei lui Crucianu: terenul să fie concesionat cu sarcină în sensul edificării unei construcţii cu „funcţiuni comerciale şi servicii profesionale”.

Prin acest amendament, au fost create premisele ca persoanele care anterior depuseseră cereri să fie „scoase din joc”. „Eu nu înţeleg cum i-a scos din joc. A fost o licitaţie publică, putea participa oricine, a fost cumpărat caietul de sarcini, nu am fost singurul. Dacă era să mă fi ajutat (amendamentul lui Gavril, n.r.), cred că eram singurul la licitaţie, nu?”, a comentat Crucianu. Întrebat cine a mai participat la licitaţie, consilierul PSD a spus că a fost o persoană fizică pe care nu o cunoaşte. Terenul de 542 mp se află în imediata vecinătate a unei suprafeţe de 429 mp pe care Crucianu o deţine pe persoană fizică. Pe această parcelă, consilierul PSD are în construcţie o clădire cu funcţiuni mixte (spaţiu comercial, birouri, locuinţe). Recent, în martie 2020, a obţinut de la Primărie o supraetajare: iniţial, regimul era parter şi 2 etaje, acum este parter şi 3 etaje.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.