Bojdeuca lui Ion Creangă s-a procopsit cu tur virtual
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Bojdeuca lui Ion Creangă s-a procopsit cu tur virtual

GALERIE
WhatsApp Image 2021-09-18 at 11.59.51 (1)
  • WhatsApp Image 2021-09-18 at 11.59.51 (1)
- +

Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu memorial din România, poate fi vizitată on-line de astăzi, 18 septembrie, pe website-ul www.muzeediniasi.ro  De oriunde v-ați afla, puteți intra în micuțele odăi în care marele povestitor și-a scris opera, a depănat povești cu prietenul său, Mihai Eminescu și a elaborat abecedare pentru școlari. 

Website-ul, destinat copiilor și adolescenților, dar nu numai, integrează alte nouă tururi virtuale ale unor muzee din Iași, realizate în premieră: Muzeul “Otilia Cazimir”, Muzeul “George Topîrceanu”, Muzeul “Mihail Sadoveanu”, Muzeul “Poni-Cernătescu”, Muzeul “Mihai Eminescu”, Casa Dosoftei, Colecția “Istoria Teatrului Românesc”, precum și Turnul Goliei și Turnul Palatului Culturii.  

Accesând tururile virtuale, veți vedea unde au trăit marii oameni de cultură care și-au legat destinele de orașul Iași. Puteți urca în Turnurile mănăstirii Golia și al Palatului Culturii, vechiul și actualul simbol al Iașiului. 
Realizarea website-ului  www.muzeediniasi.ro  este parte din proiectul “M-Zone”, care beneficiază de o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Român (A.F.C.N.), fiind implementat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași și Palatul Copiilor Iași;


“Acest proiect este o parte a strategiei Societății de Studii Istorice din România” (S.S.I.R.) de a reinventa spațiul muzeal, de-al face prietenos în general și de a reactualiza interesul publicului tânăr pentru tematica istorică. Proiectul a urmărit două obiective  – cunoașterea bogatului fond muzeal al Iașiului și în al doilea rând, crearea unei noi relații între muzeu și noua generație”, a declarat Florea Ioncioaia, managerul proiectului “M-Zone”.
Website-ul include și 10 Quizz-uri, care vor provoca vizitatorii să dea răspunsurile corecte după ce au trecul pragul muzeelor menționate. Pentru cei mai mici navigatori, echipa proiectului a pus la dispoziție înregistrarea audio a patru povești îndrăgite de copii: “Capra cu trei iezi”, “Spaima zmeilor”, “Fata babei și fata moșului”, “Sarea în bucate”. Tururile virtuale sunt prezentate de Ioana Dumbravă, elevă la Colegiul de Artă “Octav Băncilă”, secția Teatru.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.