
Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu memorial din România, poate fi vizitată on-line de astăzi, 18 septembrie, pe website-ul www.muzeediniasi.ro De oriunde v-ați afla, puteți intra în micuțele odăi în care marele povestitor și-a scris opera, a depănat povești cu prietenul său, Mihai Eminescu și a elaborat abecedare pentru școlari.
Website-ul, destinat copiilor și adolescenților, dar nu numai, integrează alte nouă tururi virtuale ale unor muzee din Iași, realizate în premieră: Muzeul “Otilia Cazimir”, Muzeul “George Topîrceanu”, Muzeul “Mihail Sadoveanu”, Muzeul “Poni-Cernătescu”, Muzeul “Mihai Eminescu”, Casa Dosoftei, Colecția “Istoria Teatrului Românesc”, precum și Turnul Goliei și Turnul Palatului Culturii.
Accesând tururile virtuale, veți vedea unde au trăit marii oameni de cultură care și-au legat destinele de orașul Iași. Puteți urca în Turnurile mănăstirii Golia și al Palatului Culturii, vechiul și actualul simbol al Iașiului.
Realizarea website-ului www.muzeediniasi.ro este parte din proiectul “M-Zone”, care beneficiază de o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Român (A.F.C.N.), fiind implementat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași și Palatul Copiilor Iași;
“Acest proiect este o parte a strategiei Societății de Studii Istorice din România” (S.S.I.R.) de a reinventa spațiul muzeal, de-al face prietenos în general și de a reactualiza interesul publicului tânăr pentru tematica istorică. Proiectul a urmărit două obiective – cunoașterea bogatului fond muzeal al Iașiului și în al doilea rând, crearea unei noi relații între muzeu și noua generație”, a declarat Florea Ioncioaia, managerul proiectului “M-Zone”.
Website-ul include și 10 Quizz-uri, care vor provoca vizitatorii să dea răspunsurile corecte după ce au trecul pragul muzeelor menționate. Pentru cei mai mici navigatori, echipa proiectului a pus la dispoziție înregistrarea audio a patru povești îndrăgite de copii: “Capra cu trei iezi”, “Spaima zmeilor”, “Fata babei și fata moșului”, “Sarea în bucate”. Tururile virtuale sunt prezentate de Ioana Dumbravă, elevă la Colegiul de Artă “Octav Băncilă”, secția Teatru.
Publicitate și alte recomandări video