anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Boli de sezon: două ieşence ucise de varice esofagiene

GALERIE
carice
  • carice
- +
Boala se agravează de regulă toamna, crizele putând fi fatale. Majoritatea afecţiunilor digestive devin mai acute în această perioadă. Ce sfaturi ne dau medicii?

Cirozele fac victime în această toamnă. Specialiştii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ arată că bolnavii cronici care nu-şi respectă regimul alimentar, care uită că nu trebuie să pună strop de alcool în gură, se confruntă cu complicaţii majore în această perioadă. Miercuri seara, o femeie de 55 de ani, din Buhalniţa, şi-a pierdut viaţa în urma unei hemoragii digestive, iar cu o zi mai devreme alta, în vârstă de 60 de ani, a avut acelaşi sfârşit nefericit. Pentru ambele victime, echipajele de intervenţie medicală şi specialiştii ieşeni au făcut eforturi să le prelungească viaţa, însă în zadar. Femeia din Buhalniţa nici nu a mai ajuns la spital, pierzându-şi viaţa pe drum. Victima a suferit o hemoragie digestivă superioară din cauza varicelor esofagiene pe care le avea.

„Apelul pentru pacienta din Buhalniţa a fost efectuat miercuri, în jurul orei 19.30. La faţa locului, a intervenit un echipaj cu medic de la SAJ, dar pacienta a decedat înainte să ajungă la spital. Din păcate, în aceste zile se înregistrează decese în rândul pacienţilor cu ciroze, care au varice esofagiene. Bolnavii ştiu că au ciroză, dar nu respectă regimul alimentar indicat de specialişti, mai ales faptul că nu trebuie să consume alcool. Unii au trecut deja peste unul sau două episoade hemoragice, iar atunci când se confruntă cu încă un episod, acesta este fatal“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Cealaltă victimă a hemoragiei digestive superioare a ajuns în UPU marţi, 25 octombrie, în şoc hemoragic. Pacienta prezenta o hemoragie digestivă superioară din varice esofagiene. Varicele esofagiene se dezvoltă pe suprafaţa internă a esofagului, şi de obicei sunt rezultatul afecţiunilor hepatice cronice.

„Ficatul este ca un atlet care oboseşte şi ajunge în insuficienţa respiratorie. Aşa şi ficatul: nu mai poate să «respire» la un moment dat, şi pacientul se îngălbeneşte. Are loc decompensarea parenchimatoasă a celulei hepatice, dar înainte apare o decompensare vasculară. Aceasta este dată de traheele fibroase, deoarece la nivelul şi în interiorul ficatului nu se mai poate face drenajul corect, şi apare lichidul de ascită, apar varicele esofagiene“, a subliniat profesorul Carmen Manciuc, medic primar infecţionist. Specialiştii arată că regimul de viaţă al unui pacient diagnosticat cu afecţiuni hepatice trebuie să fie diferit de cel al unei persoane sănătoase. Pentru că pacientul cu boala cronică de ficat este o persoană astenică, el are nevoie de perioade de odihnă, trebuie să ţină regim alimentar şi nu are voie să bea alcool. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.