anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Boli respiratorii cronice:„Efortul de zi cu zi nu are acelaşi efect ca exerciţiile din timpul şedinţelor de kinetoterapie“

GALERIE
kinetoterapie
 • kinetoterapie
- +

Pacienţii cu afecţiuni cronice respiratorii (astm bronşic, BPOC, bronşita cronică, emfizem, fibroză pulmonară, sechele post tuberculoză, pre- şi postoperator) pot beneficia de programe reabilitare pulmonară care conduc la ameliorarea celei mai supărătoare simptomatologii - lipsa de aer şi rezistenţa scăzută la efort. 

Medicii atenţionează că programele de reabilitare pulmonară nu sunt similare cu antrenamentul fizic obişnuit şi nici cu activitatea fizică de zi cu zi. „Subliniez că efortul de zi cu zi, pe care îl face bolnavul cu afecţiuni respiratorii cronice, nu are acelaşi efect ca exerciţiile din timpul şedinţelor de kinetoterapie din cadrul programului de reabilitare pulmonară. Chiar dacă în cadrul programului de reabilitare sunt incluse şi şedinţe de fitness, nu se recomandă pacienţilor să se adrese unor centre de fitness la care nu există personal specializat de îndrumare şi supraveghere. De aceea este foarte important ca pacientul să vină la centrul de reabilitare pentru evaluare şi efectuarea şedinţelor din cadrul programului sub supravegherea specialiştilor. După primele patru săptămâni, în care pacientul stă în spital pentru a învăţa programele de exerciţii, acesta se externează şi revine la spital de două-trei ori pe săptămână pentru şedinţele de exerciţii“, arată conf. dr. Paraschiva Postolache, şefa Secţiei Clinice Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi. Aceasta a mai precizat că orice program de reabilitare începe cu o evaluare completă a pacientului pentru a se stabili stadiul bolii.

În funcţie de rezultatele evaluării, care include obligatoriu şi testarea la efort, medicul, împreună cu echipa de specialişti, recomandă programul de reabilitare pulmonară. Ideal este ca programul să fie cel puţin iniţiat într-un spital sau centru de recuperare, timp de minimum 4 săptămâni. În acest interval, bolnavul va efectua programul de reabilitare supravegheat de membrii echipei, va fi instruit pentru a-l continua la domiciliu, fiind educat şi în privinţa măsurilor terapeutice pe care să le aplice în situaţii de criză. Programul trebuie continuat cu cel puţin 3 şedinţe pe săptămână când pacientul nu mai este internat, din cele trei şedinţe cel puţin 2 fiind necesar a fi efectuate în centrul de reabilitare şi una la domiciliu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.