De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bolile de inimă sunt subdiagnosticate la femei

miercuri, 29 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Bolile de inimă sunt subdiagnosticate la femei

Când vine vorba de probleme ale inimii, bolile cardiovasculare la femei sunt subdiagnosticate în comparație cu bărbații. Un sistem de notare popular utilizat pentru a estima cât de probabil este ca o persoană să dezvolte o boală cardiovasculară în următorii 10 ani este scorul de risc Framingham. Acesta se bazează pe factori precum vârsta, sexul, nivelul colesterolului și tensiunea arterială.

Cercetătorii din Statele Unite și Țările de Jos au folosit acum un set mare de date pentru a construi modele de risc cardiovascular mai precise decât scorul de risc Framingham.

Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8

Ei au cuantificat, de asemenea, subdiagnosticarea femeilor în comparație cu bărbații. Rezultatele au fost publicate în revista Frontiers in Physiology.

„Am constatat că acele criterii neutre din punct de vedere al sexului nu reușesc să diagnosticheze femeile în mod adecvat. Dacă s-ar folosi criterii specifice sexului, această subdiagnosticare ar fi mai puțin severă”, a declarat Skyler St. Pierre, cercetător la laboratorul Living Matter din cadrul Universității Stanford.

Noua cercetare a constatat, de asemenea, că cel mai bun examen pentru a îmbunătăți detectarea bolilor cardiovasculare atât la bărbați, cât și la femei este electrocardiograma (EKG).

Subdiagnosticarea din cauza diferențelor cardiace

Din punct de vedere anatomic, inimile femeilor și bărbaților sunt diferite. De exemplu, inimile femeilor sunt mai mici și au pereții mai subțiri. Cu toate acestea, criteriile de diagnosticare pentru anumite boli cardiace sunt aceleași pentru femei și bărbați, ceea ce înseamnă că inimile femeilor trebuie să crească disproporționat mai mult decât cele ale bărbaților înainte de a fi îndeplinite aceleași criterii de risc.

Atunci când cercetătorii au cuantificat subdiagnosticarea femeilor în comparație cu bărbații, au descoperit că utilizarea criteriilor neutre din punct de vedere al sexului duce la o subdiagnosticare severă a pacienților de sex feminin.

„Femeile sunt subdiagnosticate pentru blocajul atrioventricular (AV) de gradul întâi, o tulburare care afectează bătăile inimii, și cardiomiopatia dilatativă, o boală a mușchiului cardiac, de două și, respectiv, de 1,4 ori mai mult decât bărbații”, a precizat St. Pierre.

Subdiagnosticarea femeilor a fost constatată și în cazul altor afecțiuni cardiace.

Pentru a obține previziuni mai precise pentru ambele sexe, cercetătorii au valorificat patru măsurători suplimentare care nu sunt luate în considerare în scorul de risc Framingham: imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă, analiza undelor de puls, EKG și ultrasunetele carotide.

Aceștia au folosit date de la peste 20.000 de persoane din UK Biobank – o bază de date biomedicale care cuprinde informații de la aproximativ o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie cu vârsta de 40 de ani și peste – care au fost supuse acestor teste.

„În timp ce modelele clinice tradiționale sunt ușor de utilizat, acum putem folosi învățarea automată pentru a trece prin mii de alți factori posibili pentru a găsi caracteristici noi, semnificative, care ar putea îmbunătăți în mod semnificativ detectarea timpurie a bolii”, a explicat St. Pierre.

Cu doar 10 ani în urmă, aceste metode nu erau disponibile, motiv pentru care scalele de evaluare precum scorul de risc Framingham au fost folosite timp de jumătate de secol.

Utilizând învățarea automată, cercetătorii au stabilit că, dintre parametrii testați, examinarea EKG a fost cea mai eficientă pentru a îmbunătăți detectarea bolilor cardiovasculare atât la bărbați, cât și la femei.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că factorii de risc tradiționali nu sunt instrumente importante pentru evaluarea riscului, au precizat cercetătorii.

„Propunem ca medicii să facă mai întâi un screening al pacienților folosind un sondaj simplu bazat pe factori de risc tradiționali, iar apoi să facă o a doua etapă de screening folosind EKG-ul pentru pacienții cu risc mai ridicat”.

Medicina personalizată

Studiul de față oferă un prim pas în regândirea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

Folosirea noilor tehnologii este o modalitate promițătoare de a îmbunătăți predicția riscului. Cu toate acestea, există unele limitări ale studiului care ar trebui abordate în viitor, au declarat cercetătorii.

Una dintre aceste limitări este faptul că, în cadrul UK Biobank, sexul este tratat ca o variabilă binară. Cu toate acestea, sexul unei persoane este în mod inerent complex, având legătură cu hormonii, cromozomii și caracteristicile fizice, toate acestea putând să se încadreze undeva pe un spectru între „tipic” masculin și „tipic” feminin.

În plus, populația studiată a fost formată din persoane de vârstă mijlocie și mai în vârstă care locuiesc în Regatul Unit, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu poată fi transferate la persoane din alte medii și de alte vârste.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii