Bolile de sezon pot avea urmări dramatice: 150 de copii au ajuns într-o zi la spital
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bolile de sezon pot avea urmări dramatice: 150 de copii au ajuns într-o zi la spital

GALERIE
Spitalul de Copii „Sf. Maria“
  • Spitalul de Copii „Sf. Maria“
- +

În ultimele zile, numărul copiilor care au venit în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a ajuns la 150 de prezentări într-o gardă de 24 de ore, cele mai multe cazuri fiind în timpul zilei, aproximativ 100. 

Medicii pe­diatri susţin că, în această perioadă, numărul prezentărilor este mult mai mare, deoarece sunt mulţi copii cu viroze respiratorii, cu forme severe de laringită sau copii care prezintă convulsii pe fondul stărilor febrile. „Astfel de cazuri nu sunt foarte frecvente, însă sunt dramatice pentru părinţi, mai ales când văd că micuţul are o stare generală bună, iar brusc îşi pierde starea de conştienţă şi se învineţeşte. Sunt mai multe forme, fie sunt extrem de slăbiţi şi îşi pierd echilibrul, fie sunt forme care dau contracţii la nivelul mâinilor şi picioarelor, i se în­cleş­tează gura şi ai impresia că îl pierzi. Obligatoriu se internează, fiindcă această convulsie trebuie investigată, pentru că se poate repeta, de data aceasta putând fi de o gra­vitate mai mare, cu impact major. De aceea, copilul trebuie să fie eva­luat de o echipă multidisciplinară şi să fie sub supraveghere“, a explicat şef lucr.dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Sptialul de Copii.

Alte cazuri frecvent întâlnite în aceste zile sunt laringitele de sezon, în forme destul de severe. În astfel de cazuri, copiii respiră foarte greu, se sufocă şi sunt epuizaţi de efortul respirator pe care îl fac. Un caz din ultimele zile a fost cel al unui băieţel în vârstă de un an, care a necesitat internare pe fondul acestei afecţiuni. „Laringita poate avea o evoluţie fulminantă spre rău, se poate întâmpla ca părintele să vadă că a început să tuşească, dar să nu conştientizeze evoluţia dramatică. Dimensiunea căilor aeriene este redusă, iar o inflamaţie le reduce şi mai mult, copilul se sufocă pur şi simplu, nu poate respira. Copilul are o tuse caracteristică, nu mai poate vorbi, iar când se pune la somn, se sufocă pentru că trecerea din poziţia de şezut la cea de culcat este nefavorbailă. Sunt cazuri care ajung la noi la spital în timpul nopţii“, a completat medicul ieşean. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.