Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 06.12.2023

Bolile de sezon pot avea urmări dramatice: 150 de copii au ajuns într-o zi la spital

GALERIE
Spitalul de Copii „Sf. Maria“
  • Spitalul de Copii „Sf. Maria“
- +

În ultimele zile, numărul copiilor care au venit în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ a ajuns la 150 de prezentări într-o gardă de 24 de ore, cele mai multe cazuri fiind în timpul zilei, aproximativ 100. 

Medicii pe­diatri susţin că, în această perioadă, numărul prezentărilor este mult mai mare, deoarece sunt mulţi copii cu viroze respiratorii, cu forme severe de laringită sau copii care prezintă convulsii pe fondul stărilor febrile. „Astfel de cazuri nu sunt foarte frecvente, însă sunt dramatice pentru părinţi, mai ales când văd că micuţul are o stare generală bună, iar brusc îşi pierde starea de conştienţă şi se învineţeşte. Sunt mai multe forme, fie sunt extrem de slăbiţi şi îşi pierd echilibrul, fie sunt forme care dau contracţii la nivelul mâinilor şi picioarelor, i se în­cleş­tează gura şi ai impresia că îl pierzi. Obligatoriu se internează, fiindcă această convulsie trebuie investigată, pentru că se poate repeta, de data aceasta putând fi de o gra­vitate mai mare, cu impact major. De aceea, copilul trebuie să fie eva­luat de o echipă multidisciplinară şi să fie sub supraveghere“, a explicat şef lucr.dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Sptialul de Copii.

Alte cazuri frecvent întâlnite în aceste zile sunt laringitele de sezon, în forme destul de severe. În astfel de cazuri, copiii respiră foarte greu, se sufocă şi sunt epuizaţi de efortul respirator pe care îl fac. Un caz din ultimele zile a fost cel al unui băieţel în vârstă de un an, care a necesitat internare pe fondul acestei afecţiuni. „Laringita poate avea o evoluţie fulminantă spre rău, se poate întâmpla ca părintele să vadă că a început să tuşească, dar să nu conştientizeze evoluţia dramatică. Dimensiunea căilor aeriene este redusă, iar o inflamaţie le reduce şi mai mult, copilul se sufocă pur şi simplu, nu poate respira. Copilul are o tuse caracteristică, nu mai poate vorbi, iar când se pune la somn, se sufocă pentru că trecerea din poziţia de şezut la cea de culcat este nefavorbailă. Sunt cazuri care ajung la noi la spital în timpul nopţii“, a completat medicul ieşean. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un climat nefavorabil pentru eforturile de centralizare a UE (II)

Lucian DÎRDALA

Un climat nefavorabil pentru eforturile de centralizare a UE (II)

În acest moment al evoluţiei noastre ca stat-membru, la cele mai multe dintre întrebările privind centralizarea deciziei comunitare, răspunsul opiniei publice româneşti pare să fie „nu”.

opinii

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (II)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (II)

Pentru a putea înţelege cum trebuie deconstrucţia miturilor identitare româneşti operată tăios de Dan Alexe, adică iluzoria ascendenţă geto-dacă şi improbabila „continuitate” daco-romană pe aceste meleaguri, trebuie descifrat în primul rând romancierul. Iată cum l-am „citit” eu:

Noi documente despre Ciprian Porumbescu (I)

Alex VASILIU

Noi documente despre Ciprian Porumbescu (I)

La mulţi ani Alma Mater

E. TÂRCOVEANU, Dana BARAN

La mulţi ani Alma Mater

La 1 Decembrie 2023, se împlinesc 144 de ani de la naşterea şcolii de medicină de la Iaşi. Rememorându-i devenirea, suntem mai mult decât convinşi că ne putem bucura şi mândri că aparţinem acestei comunităţi – perenă apartenen­ţă de suflet la a noastră Alma Mater. 

pulspulspuls

Ce se mai aude despre alegerile de la partidoiul ieşean? Ciolacu cică nu are timp de ajuns la Iaşi

Ce se mai aude despre alegerile de la partidoiul ieşean? Ciolacu cică nu are timp de ajuns la Iaşi

Printre cei care au tot investit în noua garnitură interimară de la partidoiul ieşean, unii doar încredere, alţii însă bani, se tot aude întrebarea, zice-se, de ce nu au loc odată alegerile alea pentru conducerea pe judeţ, care trebuiau să aibă loc încă din vară-toamnă, şi dacă nu cumva s-or coace alte planuri, aşa încât investiţia lor să rămână fără caimac. 

Caricatura zilei

Lipsă ghete

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri