Bolile infectioase de sezon: cum le putem evita?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Bolile infectioase de sezon: cum le putem evita?

GALERIE
Sigla InfectioaseCarmen Dorobat
  • Sigla Infectioase
  • Carmen Dorobat
- +

 

*enterovirozele, hepatita A, leptospiroza, botulismul, boala Lyme sau infecţia cu virusul West-Nile, sunt afecţiuni specifice sezonului cald
* aflaţi cum pot fi prevenite, dar şi simptomele care pot apărea în cadrul acestor afecţiuni, simptome care trebuie să trimită imediat pacientul la medicul infecţionist

 

 

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi:
”Suntem în sezonul estival şi trebuie să ţinem seama de anumite afecţiuni infecţioase care nu sunt puţine şi care pot apare în sezonul cald. În primul rând sunt acele afecţiuni care se transmit pe cale digestivă. Acestea sunt infecţia cu virus hepatitic A, botulismul şi infecţiile virale determinate de enterovirusuri, care aşa cum arată numele sunt virusuri care se transmit pe cale digestivă. Ca urmare, trebuie să fim foarte atenţi cu ceea ce înseamnă igiena în general şi în mod specific cu igiena personală. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă este şi va rămâne esenţial; de asemenea, fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de consum.
            
           Dacă ne referim la botulism, boala apare după consumul unor alimente care au fost păstrate în condiţiile de anaerobioză adică fără oxigen - în special conservele. Deci, atenţie la consumul de conserve din zone care nu sunt verificate sanitar. În ceea ce priveşte enterovirozele acestea se transmit în special prin consum de apă care nu este controlată sanitar.  Se impune să consumăm apă numai din zonele care sunt autorizate sanitar; dacă nu există apă sub protecţie sanitară, se recomandă apă plată. De asemenea, enterovirozele pot fi provocate şi de înghiţirea de apă din lacuri, iazuri sau bazine a căror apă nu este controlată medical. Ca şi simptomatologie clinică, enterovirozele debutează de regulă cu febră şi manifestări digestive, în special greaţă vărsături, uneori scaune diareice.
 
              Dacă ne referim la hepatită, debutul este specific cu colorare în galben a sclerelor oculare, urina închisă la culoare, asemănătoare culorii berii şi scaune decolorate. În ceea ce priveşte botulismul, aceasta este o boală infecţioasă atipică. Spun atipică pentru că boala debutează cu afebrilitate, dar cu manifestări neurologice cum ar fi tulburări la înghiţirea alimentelor sau căderea pleoapelor. De aceea, pacientul se prezintă de regulă la medicul neurolog şi mai apoi ajunge la medicul infecţionist.
              În afară de afecţiunile transmise pe cale digestivă, trebuie să ţinem cont şi de cele care se transmit pe cale cutanată sau la nivelul mucoaselor, şi aici putem vorbi de leptospiroză, o boală care se transmite din ape infectate. Atenţie la scăldatul în ape stătătoare cum sunt lacurile şi bălţile, deoarece infecţia pătrunde prin mucoasa bucală sau conjunctivală. Leptospiroza este o afecţiune gravă, caracterizându-se prin insuficienţă hepatorenală,uneori severă şi febră.  
              
               Importante sunt şi bolile  care se transmit prin aşa numiţii vectori. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2014 anul bolilor transmise prin vectori, şi ne referim aici în primul rând la căpuşe ( Boala Lyme ) acea boală cu o mie de feţe care din fericire poate fi prevenită ! şi poate fi prevenită imediat dacă pacientul se prezintă la medicul infecţionist după muşcătura de căpuşă. După ce a fost îndepărtată căpuşa, persoana  trebuie să se prezinte în triajul Spitalului de Boli Infecţioase pentru a primi antibiprofilaxia necesară ! Fac diferenţa între antibioprofilaxie – a lua preventiv antibiotic pentru o durată de şapte zile - şi antibioterapia care înseamnă a trata o boală declanşată primind antibiotic, de această dată injectabil, pe o perioadă de 30 de zile. În afară de boala Lyme trebuie să subliniem bolile transmise prin ţânţari, în special infecţiile virale care pot lua din punct de vedere clinic aspect de meningită şi encefalită.
 
              Infecţia cu virusul West-Nile este prezentă în sezonul cald şi în zone din Sud-Estul ţării noastre – Dobrogea, Zona Litorală şi Zona Deltei Dunării. De aceea, pacientul cu orice simptomatologie care poate mima o astfel de afecţiune - febra însoţită de vărsături şi dureri de cap - trebuie să se prezinte categoric şi de urgenţă la medicul infecţionist. Atât meningita, cât şi encefalita sunt urgenţe infecţioase.
              Pentru cei care doresc deplasări în zone estivale îndepărtate ţării noastre - în zone tropicale şi sub tropicale, trebuie să nu uităm că la nivelul globului există holeră, malarie şi febră galbenă. Pentru toate aceste afecţiuni, înainte de a pleca, ieşenii trebuie să se prezinte la medicul epidemiolog specializat de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică. El îi poate consilia în ceea ce priveşte eventualitatea administrării unui vaccin specific unei anumite zone geografice”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.