anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Advertorial

Bolile infectioase de sezon: cum le putem evita?

GALERIE
Sigla InfectioaseCarmen Dorobat
 • Sigla Infectioase
 • Carmen Dorobat
- +

 

*enterovirozele, hepatita A, leptospiroza, botulismul, boala Lyme sau infecţia cu virusul West-Nile, sunt afecţiuni specifice sezonului cald
* aflaţi cum pot fi prevenite, dar şi simptomele care pot apărea în cadrul acestor afecţiuni, simptome care trebuie să trimită imediat pacientul la medicul infecţionist

 

 

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi:
”Suntem în sezonul estival şi trebuie să ţinem seama de anumite afecţiuni infecţioase care nu sunt puţine şi care pot apare în sezonul cald. În primul rând sunt acele afecţiuni care se transmit pe cale digestivă. Acestea sunt infecţia cu virus hepatitic A, botulismul şi infecţiile virale determinate de enterovirusuri, care aşa cum arată numele sunt virusuri care se transmit pe cale digestivă. Ca urmare, trebuie să fim foarte atenţi cu ceea ce înseamnă igiena în general şi în mod specific cu igiena personală. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă este şi va rămâne esenţial; de asemenea, fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de consum.
            
           Dacă ne referim la botulism, boala apare după consumul unor alimente care au fost păstrate în condiţiile de anaerobioză adică fără oxigen - în special conservele. Deci, atenţie la consumul de conserve din zone care nu sunt verificate sanitar. În ceea ce priveşte enterovirozele acestea se transmit în special prin consum de apă care nu este controlată sanitar.  Se impune să consumăm apă numai din zonele care sunt autorizate sanitar; dacă nu există apă sub protecţie sanitară, se recomandă apă plată. De asemenea, enterovirozele pot fi provocate şi de înghiţirea de apă din lacuri, iazuri sau bazine a căror apă nu este controlată medical. Ca şi simptomatologie clinică, enterovirozele debutează de regulă cu febră şi manifestări digestive, în special greaţă vărsături, uneori scaune diareice.
 
              Dacă ne referim la hepatită, debutul este specific cu colorare în galben a sclerelor oculare, urina închisă la culoare, asemănătoare culorii berii şi scaune decolorate. În ceea ce priveşte botulismul, aceasta este o boală infecţioasă atipică. Spun atipică pentru că boala debutează cu afebrilitate, dar cu manifestări neurologice cum ar fi tulburări la înghiţirea alimentelor sau căderea pleoapelor. De aceea, pacientul se prezintă de regulă la medicul neurolog şi mai apoi ajunge la medicul infecţionist.
              În afară de afecţiunile transmise pe cale digestivă, trebuie să ţinem cont şi de cele care se transmit pe cale cutanată sau la nivelul mucoaselor, şi aici putem vorbi de leptospiroză, o boală care se transmite din ape infectate. Atenţie la scăldatul în ape stătătoare cum sunt lacurile şi bălţile, deoarece infecţia pătrunde prin mucoasa bucală sau conjunctivală. Leptospiroza este o afecţiune gravă, caracterizându-se prin insuficienţă hepatorenală,uneori severă şi febră.  
              
               Importante sunt şi bolile  care se transmit prin aşa numiţii vectori. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2014 anul bolilor transmise prin vectori, şi ne referim aici în primul rând la căpuşe ( Boala Lyme ) acea boală cu o mie de feţe care din fericire poate fi prevenită ! şi poate fi prevenită imediat dacă pacientul se prezintă la medicul infecţionist după muşcătura de căpuşă. După ce a fost îndepărtată căpuşa, persoana  trebuie să se prezinte în triajul Spitalului de Boli Infecţioase pentru a primi antibiprofilaxia necesară ! Fac diferenţa între antibioprofilaxie – a lua preventiv antibiotic pentru o durată de şapte zile - şi antibioterapia care înseamnă a trata o boală declanşată primind antibiotic, de această dată injectabil, pe o perioadă de 30 de zile. În afară de boala Lyme trebuie să subliniem bolile transmise prin ţânţari, în special infecţiile virale care pot lua din punct de vedere clinic aspect de meningită şi encefalită.
 
              Infecţia cu virusul West-Nile este prezentă în sezonul cald şi în zone din Sud-Estul ţării noastre – Dobrogea, Zona Litorală şi Zona Deltei Dunării. De aceea, pacientul cu orice simptomatologie care poate mima o astfel de afecţiune - febra însoţită de vărsături şi dureri de cap - trebuie să se prezinte categoric şi de urgenţă la medicul infecţionist. Atât meningita, cât şi encefalita sunt urgenţe infecţioase.
              Pentru cei care doresc deplasări în zone estivale îndepărtate ţării noastre - în zone tropicale şi sub tropicale, trebuie să nu uităm că la nivelul globului există holeră, malarie şi febră galbenă. Pentru toate aceste afecţiuni, înainte de a pleca, ieşenii trebuie să se prezinte la medicul epidemiolog specializat de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică. El îi poate consilia în ceea ce priveşte eventualitatea administrării unui vaccin specific unei anumite zone geografice”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X