Bolile infectioase de sezon: cum le putem evita?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Advertorial

Bolile infectioase de sezon: cum le putem evita?

GALERIE
Sigla InfectioaseCarmen Dorobat
  • Sigla Infectioase
  • Carmen Dorobat
- +

 

*enterovirozele, hepatita A, leptospiroza, botulismul, boala Lyme sau infecţia cu virusul West-Nile, sunt afecţiuni specifice sezonului cald
* aflaţi cum pot fi prevenite, dar şi simptomele care pot apărea în cadrul acestor afecţiuni, simptome care trebuie să trimită imediat pacientul la medicul infecţionist

 

 

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi:
”Suntem în sezonul estival şi trebuie să ţinem seama de anumite afecţiuni infecţioase care nu sunt puţine şi care pot apare în sezonul cald. În primul rând sunt acele afecţiuni care se transmit pe cale digestivă. Acestea sunt infecţia cu virus hepatitic A, botulismul şi infecţiile virale determinate de enterovirusuri, care aşa cum arată numele sunt virusuri care se transmit pe cale digestivă. Ca urmare, trebuie să fim foarte atenţi cu ceea ce înseamnă igiena în general şi în mod specific cu igiena personală. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă este şi va rămâne esenţial; de asemenea, fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de consum.
            
           Dacă ne referim la botulism, boala apare după consumul unor alimente care au fost păstrate în condiţiile de anaerobioză adică fără oxigen - în special conservele. Deci, atenţie la consumul de conserve din zone care nu sunt verificate sanitar. În ceea ce priveşte enterovirozele acestea se transmit în special prin consum de apă care nu este controlată sanitar.  Se impune să consumăm apă numai din zonele care sunt autorizate sanitar; dacă nu există apă sub protecţie sanitară, se recomandă apă plată. De asemenea, enterovirozele pot fi provocate şi de înghiţirea de apă din lacuri, iazuri sau bazine a căror apă nu este controlată medical. Ca şi simptomatologie clinică, enterovirozele debutează de regulă cu febră şi manifestări digestive, în special greaţă vărsături, uneori scaune diareice.
 
              Dacă ne referim la hepatită, debutul este specific cu colorare în galben a sclerelor oculare, urina închisă la culoare, asemănătoare culorii berii şi scaune decolorate. În ceea ce priveşte botulismul, aceasta este o boală infecţioasă atipică. Spun atipică pentru că boala debutează cu afebrilitate, dar cu manifestări neurologice cum ar fi tulburări la înghiţirea alimentelor sau căderea pleoapelor. De aceea, pacientul se prezintă de regulă la medicul neurolog şi mai apoi ajunge la medicul infecţionist.
              În afară de afecţiunile transmise pe cale digestivă, trebuie să ţinem cont şi de cele care se transmit pe cale cutanată sau la nivelul mucoaselor, şi aici putem vorbi de leptospiroză, o boală care se transmite din ape infectate. Atenţie la scăldatul în ape stătătoare cum sunt lacurile şi bălţile, deoarece infecţia pătrunde prin mucoasa bucală sau conjunctivală. Leptospiroza este o afecţiune gravă, caracterizându-se prin insuficienţă hepatorenală,uneori severă şi febră.  
              
               Importante sunt şi bolile  care se transmit prin aşa numiţii vectori. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2014 anul bolilor transmise prin vectori, şi ne referim aici în primul rând la căpuşe ( Boala Lyme ) acea boală cu o mie de feţe care din fericire poate fi prevenită ! şi poate fi prevenită imediat dacă pacientul se prezintă la medicul infecţionist după muşcătura de căpuşă. După ce a fost îndepărtată căpuşa, persoana  trebuie să se prezinte în triajul Spitalului de Boli Infecţioase pentru a primi antibiprofilaxia necesară ! Fac diferenţa între antibioprofilaxie – a lua preventiv antibiotic pentru o durată de şapte zile - şi antibioterapia care înseamnă a trata o boală declanşată primind antibiotic, de această dată injectabil, pe o perioadă de 30 de zile. În afară de boala Lyme trebuie să subliniem bolile transmise prin ţânţari, în special infecţiile virale care pot lua din punct de vedere clinic aspect de meningită şi encefalită.
 
              Infecţia cu virusul West-Nile este prezentă în sezonul cald şi în zone din Sud-Estul ţării noastre – Dobrogea, Zona Litorală şi Zona Deltei Dunării. De aceea, pacientul cu orice simptomatologie care poate mima o astfel de afecţiune - febra însoţită de vărsături şi dureri de cap - trebuie să se prezinte categoric şi de urgenţă la medicul infecţionist. Atât meningita, cât şi encefalita sunt urgenţe infecţioase.
              Pentru cei care doresc deplasări în zone estivale îndepărtate ţării noastre - în zone tropicale şi sub tropicale, trebuie să nu uităm că la nivelul globului există holeră, malarie şi febră galbenă. Pentru toate aceste afecţiuni, înainte de a pleca, ieşenii trebuie să se prezinte la medicul epidemiolog specializat de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică. El îi poate consilia în ceea ce priveşte eventualitatea administrării unui vaccin specific unei anumite zone geografice”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.