Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bolnavi trimişi la plimbare. Cel mai mare spital din Moldova stă de 4 ani fără RMN

GALERIE
RMN 1
  • RMN 1
- +

De patru ani, sute de bolnavi de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ care au nevoie urgentă de un diagnostic în cazuri grave sunt plimbaţi prin alte spitale din oraş. Oricât ar părea de paradoxal, cel mai mare spital din Moldova nu deţine aparat de rezonanţă magnetică (RMN), obligatoriu în numeroase cazuri specifice ce necesită un diagnostic exact. Ultimul aparat deţinut de spital a funcţionat 14 ani, s-a stricat, iar reparaţia depăşea costurile unui aparat RMN nou. De atunci au trecut pe aici numeroşi miniştri ai Sănătăţii. Cu toţii au făcut promisiuni peste promisiuni, ultima fiind cea a lui Nicolae Bănicioiu, la vizita din această lună. Preţul unui aparat RMN este între 500.000 şi un milion de euro - sumă deloc mare pentru nivelul investiţiilor medicale care se fac curent în spitale. De ce la „Sfântul Spiridon“ această investiţie nu s-a putut face până acum?

Deşi pare aproape de necrezut, cel mai mare spital din Moldova nu are aparat de rezonanţă magnetică de patru ani. RMN-ul Spitalului „Sfântul Spiridon“ s-a defectat încă din anul 2011, şi de atunci pacienţii sunt trimişi pentru realizarea investigaţiei în alte unităţi medicale, fie de stat sau private. Cu toate că examenul se poate face gratuit în baza contractului semnat de spitale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi în baza colaborării cu Spitalul „Sfântul Spiridon“, pacienţii care ajung în alte spitale să îşi facă un RMN trebuie să aştepte şi câte două-trei săptămâni, dacă vor să beneficieze de o investigaţie gratuită.

Promisiuni peste promisiuni

Ultimul aparat folosit de medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru testul cu rezonanţă magnetică a funcţionat timp de 14 ani, începând cu 1997. Însă, odată avariat, aparatul nu a mai fost reparat întrucât costurile depăşeau valoarea unui aparat nou, ajungând la aproximativ un milion de euro. Prin urmare, conducerea spitalului a înaintat mai multe adrese Ministerului Sănătăţii, primind în schimb doar promisiuni, încă nematerializate.

„Am prezentat de mai multe ori situaţia la nivelul ministerului. Am făcut solicitări şi am explicat că nu avem aparatul în spital. Ni s-a promis că se va rezolva, dar nu chiar acum... La ultima vizită a ministrului (Nicolae Bănicioiu, 3 februarie a.c. - n.r.), am adus în discuţie acest aspect, şi ni s-a spus că în acest prim trimestru al anului nu sunt resurse, dar că poate se va găsi o soluţie în cel de-al doilea trimestru“, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Deşi mulţi nu pot concepe ca un spital de talia acestuia să nu deţină aparat RMN, managerul nu vede situaţia atât de dramatic: „Totuşi, avem în spital computer-tomograf, acolo unde sunt investigate urgenţele, iar ministrul ne-a dat asigurări că vom mai primi unul performant pentru noua unitate de primire urgenţe plus un alt aparat pentru radiologie, care va fi instalat tot în UPU. Între timp, pacienţii noştri care au indicaţie pentru această investigaţie, indicată nu neapărat pentru urgenţe cât pentru constatări şi afecţiuni mai grave, merg la Spitalul de Neurochirurgie şi la Explora, unităţi cu care am încheiat un fel de colaborare“.

Aşteptări de săptămâni la rând

Totuşi, bolnavii care îşi fac RMN-ul în aceste unităţi medicale pot beneficia de gratuitatea serviciului doar dacă se trec pe lista de aşteptare, care în unele cazuri se întinde pe durata a câtorva săptămâni. La Spitalul de Neurochirurgie, aceasta poate ajunge până la trei săptămâni. „În cazuri mai rare“, după cum explică reprezentanţii unităţii medicale. Mai mult, aparatul de aici este unul vechi, cu o „performanţă“ redusă, de 0,4 Tesla, cele mai performante din ţară fiind acum de 3 Tesla.

„RMN-ul nostru face şi el parte dintr-o serie mai veche, de 0,4 Tesla, ceea ce înseamnă că este destul de slab, în condiţiile în care majoritatea sunt de 1,5 Tesla. Investigaţia este indicată pentru observarea lucrurilor în detaliu. De exemplu, dacă pentru plămâni sau abdomen se face examen de computer-tomograf, pentru leziunile sau traumatismele articulaţiilor se impune RMN. Dar principalele zone pentru care se cere rezonanţa magnetică sunt coloana vertebrală şi capul, tot ceea ce înseamnă afecţiuni neurologice. Sigur că în cazul Spitalului «Sfântul Spiridon» este necesar un astfel de aparat, mai ales în condiţiile în care unele diagnostice se pun numai prin RMN“, a menţionat, dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.

 

Preţuri

Totuşi, părerile medicilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ sunt împărţite. Unii consideră că lipsa RMN-ului dintr-un spital căruia îi este acordat cel mai înalt grad de competenţă din judeţ este total neadecvată şi „periculoasă, pentru că se pot scăpa unele afecţiuni“, după cum a menţionat dr. Camelia Bogdănici, fostul director medical al spitalului. De altfel, Camelia Bogdănici este singurul parlamentar de Iaşi care în actualul mandat a făcut două interpelări în Camera Deputaţilor pe tema aparatului RMN. Niciuna dintre acestea, însă, nu a primit răspuns de la Ministerul Sănătăţii.

Alţi medici sunt de părere că în spital nu se simte o lipsă reală a aparatului întrucât pacienţii îşi pot face investigaţia în alte părţi. „Este adevărat că RMN-ul este mai performant decât CT, dar şi acesta ajută substanţial în explorare şi diagnosticare. Din punctul meu de vedere, nu aş spune că suntem afectaţi în mod real de lipsa aparatului, pentru că suntem ajutaţi de alte spitale, însă sigur că pot apărea discuţii pe această temă“, a spus prof. dr. Ştefan Georgescu, chirurg primar, medic şef la Clinica de Chirurgie generală II de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

În Iaşi, în spitalele de stat - pe lângă cel de Neurochirurgie - RMN-ul se poate face la Spitalul CF sau la Institutul Regional de Oncologie. În cazul în care pacientul doreşte realizarea imediată a investigaţiei fără să se programeze pe lista de aşteptare, acesta trebuie să plătească în aceste unităţi de stat între 200 şi 400 de lei.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri