anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Bolnavii cronici sunt disperaţi. „În continuare sunt internate doar urgenţele“

GALERIE
radu ganescu
  • radu ganescu
- +

Mulţi sunt puşi pe drumuri pentru tratamente. Alţii nu au acces în spitale, fiind amânaţi după 15 iunie. „Autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei COVID“, declară preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Pacienţii cronici spun că, în această perioadă, încă de la instituirea stării de urgenţă şi ulterior a celei de alertă, le sunt încălcate drepturile pe care le au, având acces tot mai limitat la tratamentul de care au nevoie. Membrii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţin că, în urma semnalelor primite de la pacienţi din toată ţara, aceştia se confruntă cu o mulţime de probleme. Unii dintre bolnavi sunt puşi pe drumuri pentru a-şi lua tratamentul, fără ca un membru al familiei să poată să facă acest lucru, iar alţi pacienţi reuşesc cu greu să aibă acces în spital.

„În continuare sunt internate doar urgenţele, pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie. Pacienţii cu boli infecţioase, tuberculoză, HIV, hepatite nu au acces în spitalele unde se tratau, acestea fiind spitale COVID sau suport. Aparţinătorilor pacienţilor nu le este permis accesul în unităţile medicale nici în cazurile speciale care se justifică (persoane care nu se pot deplasa, naşteri, etc.). Tăticii nu îşi pot vedea copiii nici chiar dacă îşi fac testul COVID, iar unele mame îşi aşteaptă disperate micuţii abia după ce iese rezultatul la test“, au precizat reprezentanţii COPAC, precizând că situaţia este una valabilă la nivelul întregii ţări.

Unul dintre pacienţii diagnosticaţi cu o boală neurologică susţine că de obicei îşi făcea tratamentul perfuzabil în spital, însă, acum, medicul curant i-a recomandat să se adreseze medicului de familie, care l-a sfătuit să sune la 112. Alţi pacienţi aflaţi în aceeaşi situaţie l-au sfătuit să îşi facă tratamentul acasă.

Astfel, pacienţii solicită Ministerului Sănătăţii să ia cât mai urgent măsuri pentru a nu mai fi încălcate drepturile pacienţilor prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluţii la aceste probleme expuse.

„Autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi, şi nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul-simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă, ca reprezentanţi ai pacienţilor, acest lucru ni se pare de neacceptat. Dacă, în luna martie, când nu ştiam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze“, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Coaliţia a cerut ajutorul Avocatului Poporului care trebuie „să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor“.

O altă problemă expusă de aceştia este că se încalcă confidenţialitatea diagnosticului pacienţilor morţi din cauza COVID-19, menţionându-se şi celelalte diagnostice, cum ar fi schizofrenie şi alte boli psihice sau HIV. Chiar dacă nu se precizează şi numele pacientului, pot fi făcute asocieri care să ducă la identificarea sa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.