Bolnavii cronici sunt disperaţi. „În continuare sunt internate doar urgenţele“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Bolnavii cronici sunt disperaţi. „În continuare sunt internate doar urgenţele“

GALERIE
radu ganescu
  • radu ganescu
- +

Mulţi sunt puşi pe drumuri pentru tratamente. Alţii nu au acces în spitale, fiind amânaţi după 15 iunie. „Autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei COVID“, declară preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Pacienţii cronici spun că, în această perioadă, încă de la instituirea stării de urgenţă şi ulterior a celei de alertă, le sunt încălcate drepturile pe care le au, având acces tot mai limitat la tratamentul de care au nevoie. Membrii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţin că, în urma semnalelor primite de la pacienţi din toată ţara, aceştia se confruntă cu o mulţime de probleme. Unii dintre bolnavi sunt puşi pe drumuri pentru a-şi lua tratamentul, fără ca un membru al familiei să poată să facă acest lucru, iar alţi pacienţi reuşesc cu greu să aibă acces în spital.

„În continuare sunt internate doar urgenţele, pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie. Pacienţii cu boli infecţioase, tuberculoză, HIV, hepatite nu au acces în spitalele unde se tratau, acestea fiind spitale COVID sau suport. Aparţinătorilor pacienţilor nu le este permis accesul în unităţile medicale nici în cazurile speciale care se justifică (persoane care nu se pot deplasa, naşteri, etc.). Tăticii nu îşi pot vedea copiii nici chiar dacă îşi fac testul COVID, iar unele mame îşi aşteaptă disperate micuţii abia după ce iese rezultatul la test“, au precizat reprezentanţii COPAC, precizând că situaţia este una valabilă la nivelul întregii ţări.

Unul dintre pacienţii diagnosticaţi cu o boală neurologică susţine că de obicei îşi făcea tratamentul perfuzabil în spital, însă, acum, medicul curant i-a recomandat să se adreseze medicului de familie, care l-a sfătuit să sune la 112. Alţi pacienţi aflaţi în aceeaşi situaţie l-au sfătuit să îşi facă tratamentul acasă.

Astfel, pacienţii solicită Ministerului Sănătăţii să ia cât mai urgent măsuri pentru a nu mai fi încălcate drepturile pacienţilor prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluţii la aceste probleme expuse.

„Autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi, şi nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul-simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă, ca reprezentanţi ai pacienţilor, acest lucru ni se pare de neacceptat. Dacă, în luna martie, când nu ştiam exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze“, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Coaliţia a cerut ajutorul Avocatului Poporului care trebuie „să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor“.

O altă problemă expusă de aceştia este că se încalcă confidenţialitatea diagnosticului pacienţilor morţi din cauza COVID-19, menţionându-se şi celelalte diagnostice, cum ar fi schizofrenie şi alte boli psihice sau HIV. Chiar dacă nu se precizează şi numele pacientului, pot fi făcute asocieri care să ducă la identificarea sa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.