Bolnavii cronici, vaccinaţi pe durata întregii vieţi. Apel de la Iaşi, în cadrul unei ample dezbateri medicale online
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Bolnavii cronici, vaccinaţi pe durata întregii vieţi. Apel de la Iaşi, în cadrul unei ample dezbateri medicale online

GALERIE
vaccinare, bolnavi, cronici
  • vaccinare, bolnavi, cronici
- +

Potrivit datelor statistice, vaccinarea este şi cost eficientă, costând mai puţin de 4.000 de euro pentru a proteja pe viaţă o persoană împotriva a 17 boli infecţioase

 

Membrii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrag atenţia asupra necesităţii vaccinării pacienţilor cronici pe durata întregii vieţi. De asemenea, adresează un apel către autorităţile din sistemul de sănătate pentru a realiza şi implementa o politică publică care să asigure accesul la vaccinare. Conform datelor statistice, vaccinarea este cost eficientă, costând mai puţin de 4.000 de euro pentru a proteja o persoană împotriva a 17 boli infecţioase pentru întreaga viaţă.

Ieri, în cadrul unei dezbateri online la care au participat specialişti din sistemul medical, printre care şi prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a fost lansat şi ghidul „Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imunodeficienţe de diferite cauze”, actualizat şi apărut la Editura Universitară „Grigore T. Popa” din Iaşi. Acesta cuprinde recomandări generale, explică ce vaccinuri sunt recomandate, care sunt categoriile de imunodeficienţe şi schemele de vaccinare. „Vaccinarea pacienţilor cu imunosupresie de diferite cauze şi/sau a pacienţilor cronici este necesară şi este în conformitate cu ghidurile internaţionale. Pacienţii cronici, copii sau adulţi, au dreptul de a fi protejaţi, iar calitatea vieţii şi viaţa lor este preţioasă pentru noi”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

Printre categoriile de imunodeficienţe se numără pacienţi infectaţi HIV, pacienţi cu cancer, cu transplant de celule stem hematopoetice, cu transplant de organe, boli reumatice autoimune sub tratament imunosupresor, cu asplenie, cu imunodeficienţe asociate, dar şi pacienţi adulţi cu alte boli cronice: cardiovasculare, pulmonare, diabet, hepatice cronice, renale cronice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.