Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Bolnavii de hepatită C pot începe tratamentul fără interferon

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

După două termene amânate în ceea ce priveşte lansarea pe piaţă a medicaţiei pentru pacienţii cu hepatita virală C şi a cirozei hepatice, interferon free, de azi intră în vigoare noul tratament pentru bolnavi. 

Cu toate acestea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate încă nu a transmis în teritoriu normele metodologice prin care pacienţii să-şi poată realiza dosarul pentru decontarea medicaţiei. Mai mult, nici spitalele nu au fost încă informate care vor fi termenii în care pacienţii li se pot adresa pentru întocmirea acestora, respectiv ce documente trebuie să conţină. „Noi nu am primit încă normele de la CNAS pentru întocmirea dosarului“, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS. Tratamentul interferon free urmează să fie gratuit pentru bolnavii respectivi în următoarele luni, însă conform CNAS gratuitatea tratamentului va fi condiţionată de evoluţia pacienţilor. În cazul în care aceştia vor prezenta semne de îmbunătăţire a stării de sănătate, atunci CNAS va continua să le deconteze tratamentul.

Conform contractului încheiat între reprezentanţii CNAS şi deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă a moleculelor, statul va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine rezultat medical. CNAS a explicat săptămânile trecute faptul că firma câştigătoare va suporta o serie de investigaţii pentru pacienţi, cum ar fi viremiile de iniţiere şi cele finale ale pacienţilor şi fibroscan-ul pentru stabilirea gradului de fibroză. Compania va susţine şi un program de monitorizare a pacientului pentru a garanta rezultatul medical.

În Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“, sunt monitorizaţi în jur de 500 de bolnavi cu hepatita C. Tratarea pacienţilor a început încă din 2003, în schema terapeutică de atunci introducându-se interferonul. Totuşi, tratamentul urmat sub atenta monitorizare a medicilor a însemnat vindecarea a aproximativ 40% din pacienţii diagnosticaţi şi luaţi sub monitorizare. Noua terapie, interferon free, se adresează celor aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită virală C, fibroză hepatică şi ciroză. Noua terapie are o rată de vindecare de aproape 100%, fiind aprobată după ce a fost studiată timp de 10 ani. Hepatita C afectează mai ales ficatul, fiind o boală care se poate ascunde, fără să dea simptome care ar putea determina bolnavul să ajungă la medic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri