Prof. dr. Carol Stanciu, Institutul de Gastroenterologie Iasi: "Nu exista practic un regim special pentru bolnavii care au suferit o astfel de operatie. Bineinteles, ar fi bine daca bolnavul respectiv ar putea avea un meniu cit mai dietetic. Insa, cel mai indicat este sa manince ceea ce ii prieste, ceea ce suporta. Bineinteles exista si o serie de alimente care ar trebui evitate de bolnavii care au probleme cu colonul.
Este bine sa fie evitate alimentele care favorizeaza constipatia: brinzeturi, orez, carne, afine, banane. Se recomanda consumul de fibre vegetale din tarite de griu (20-30 gr/zi), piine neagra, fulgi de ovaz, porumb, prune, portocale, pere.
La acestea se adauga si alimente care sint recomandate mai ales daca exista probleme de constipatie. Aceasta lista include si lactate (lapte, lapte batut, chefir, iaurt), piine si produse de patiserie (piine mixta bine coapta, graham, piine neagra, prajituri de fructe, tarte, chec) zahar, dulciuri, zaharina, miere, fructe (prune, piersici, pere, caise, portocale, mandarine, grepfrut, capsuni, zmeura, pepene galben, struguri, curmale, smochine); condimente, mirodenii, (fara restrictii), carne, peste si mezeluri (de evitat consumul excesiv), supe si sosuri (fara restrictii), legume si salate (fasole, mazare uscata, morcovi, varza), preparate din oua ( fara restrictii), bauturi (cafea, lapte, sucuri naturale, apa minerala), ceai de plante (laxativ), dar nu ceai chinezesc.
Trebuie spus ca pot aparea probleme de constipatie la citeva zile dupa operatie, insa este vorba de o reactie fireasca a organismului dupa respectiva interventie chirurgicala. Bolnavul trebuie sa mai astepte o perioada pentru ca organismul sa-si revina. Nu poate face altceva. Daca totusi se suspecteaza ca ar exista o problema mai grava, cel mai bine ar fi ca persoana in cauza sa se prezinte la un control medical".
Publicitate și alte recomandări video