Bomba de la “Forţele de Muncă”! Record pentru DNA: numărul trimişilor în judecată într-un singur dosar, 152
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Bomba de la “Forţele de Muncă”! Record pentru DNA: numărul trimişilor în judecată într-un singur dosar, 152

GALERIE
ajofm iasi
  • ajofm iasi
- +

Procurorii DNA Iaşi şi-au doborât propriul record la numărul trimişilor în judecată într-un singur dosar. O reţea de zeci de persoane şi firme, din care 9 funcţionari, sunt acuzate de un jaf de 500.000 de euro prin intermediul AJOFM. Printre acuzaţi: doi consilieri locali, şapte angajaţi ai AJOFM, un învăţător. Acuzaţii ar fi obţinut prin fraudă subvenţii sau ajutoare de şomaj de la Forţele de Muncă. Suveica era foarte bine pusă la punct. Peste 100 de oameni - proaspăt absolvenţi sau de peste 45 de ani - erau angajaţi la firme fictive pentru a obţine subvenţiile. Banii erau ulterior împărţiţi între pionii principali. Reţeaua s-a extins în timp în tot judeţul. Cum funcţiona reţeaua şi ce spun oficialii AJOFM?

Record istoric pentru procurorii DNA Iaşi. Dosarul cu cel mai mare număr de inculpaţi din istoria instituţiei pe plan local a fost finalizat ieri de magistratul Emilian Eva cu nu mai puţin de 152 de persoane trimise în judecată. Pe lista inculpaţilor se regăsesc 142 de inculpaţi persoane fizice şi 10 persoane juridice, prejudiciul total al dosarului fiind de aproximativ 500.000 de euro. Principala acuzaţie a dosarului-record este cea de iniţiere a unui grup infracţional organizat, printre membrii reţelei fiind foşti consilieri locali, învăţători sau referenţi din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi.

Angajaţii de carton

Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor din dosarul 43/P/2010, ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban, şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni. Acuzaţiile sunt foarte grave. „În perioada 2007 - 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)“, au precizat procurorii DNA. Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane. Una dintre aceste persoane este Vasilică Sănducu Apetrei, un învăţător din satul Fărcăşeni, comuna Strunga, care ar fi fost de acord să-şi pună la bătaie firmele pentru obţinerea de subvenţii. Pe lista inculpaţilor îi mai găsim pe Marius Augustin, Cristian Baciu, Claudiu Barbălată, Romică Barbălată, Vasilică Drăgan, Marcel Lupu, Ionică Panţîru, Valeriu Pricop sau Aurel Tomulescu.

Mecanismul reţelei

Potrivit Legii 76/2002, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţi de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român, acordate prin intermediul AJOFM. În cazul în care o firmă angajează un absolvent de studii superioare, de exemplu, statul îi acordă, timp de un an, o subvenţie lunară de 750 de lei. Pentru persoanele de peste 45 de ani, subvenţia este de 500 de lei. Consilierii din Gorban şi Răducăneni, împreună cu acoliţii lor, s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. Erau angajaţi zidari, vânzători sau chiar măcelari. În numele celor 10 firme au fost efectuate 53 de convenţii cu AJOFM. Surse judiciare afirmă că ar fi fost angajate în vederea obţinerii de subvenţii şi persoane care nu aveau habar de acest lucru. Dosarele ajungeau la această instituţie şi erau avizate, mai spun anchetatorii, de către şapte angajaţi ai AJOFM care ar fi fost şi ei membri ai reţelei. Astfel, în rechizitoriu se mai menţionează că Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marieana Mândru, Lucia Sună  „nu au respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă.“

AJOFM vrea banii înapoi

Potrivit reprezentanţilor AJOFM, doar doi dintre angajaţii trimişi în judecată mai activează şi în prezent în cadrul instituţiei. „Din 2009, la solicitarea DNA, noi am pus la dispoziţie mai multe documente depuse la AJOFM. Dosarele pentru subvenţii ale acelor agenţi economici întruneau elementele legale, noi nu puteam şti că aceştia sunt de rea-credinţă. Mai mulţi angajaţi din cadrul instituţiei noastre au fost citaţi ca martori în  acest dosar“, ne-a spus ieri după-amiază Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi. Instituţia s-a constituit parte civilă în proces, solicitând suma de 2.365.408 de lei. Procurorii susţin că reţeaua nu era alimentată doar prin subvenţii obţinute ilegal de la stat, ci şi prin ajutoare de şomaj obţinute fraudulos. Prin acestea, gaura produsă bugetului de stat ar fi de peste 600.000 de lei din prejudiciul total. Pentru recuperarea banilor a fost instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor din dosar.
Trei dintre inculpaţii din acest dosar, Gabriel şi Romică Barbălată (fraţi), dar şi învăţătorul Vasilică Apetrei, mai sunt judecaţi într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru fapte de corupţie. La baza acelui dosar stau mai multe subvenţii luate în mod fraudulos de la APIA. Capul de afiş al acelui dosar este fostul primar de Gorban, Ioan Leonte, actualmente şef în cadrul Protecţiei Consumatorului Iaşi.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.