anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Sentinţă definitvă în Dosarul „Mită la PSD”

BOMBĂ! Directorul BCU Iaşi, Gheorghe Teodorescu, în celulă cu cel mai bogat român

GALERIE
gheorghe teodorescu
 • gheorghe teodorescu
- +

Directorul Bibliotecii Universitare, prof.dr. Gheorghe Teodorescu, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, alături de magnatul Ioan Niculae. În primă instanţă fusese achitat. Apoi, arestatul Hrebenciuc a făcut lumină în schema de finanţare ilegală a campaniei lui Mircea Geoană. „Este şocant şi nedrept. Oficial, nu am primit încă nimic, lucrul acesta mă depăşeşte... mă va marca toată viaţa. Nu am cuvinte, totul este complet aiuritor“, atât a putut spune aseară Gheorghe Teodorescu.

UPDATE

Directorul BCU Iaşi, Gheorghe Teodorescu, a fost ridicat de poliţişti de la domiciliu înainte de miezul nopţii trecute.El urmează să execute doi ani şi şase luni de închisoare.

Text apărut în paginile Ziarului de Iaşi, 3 aprilie 2015

Prof.dr. Gheorghe Teodorescu, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi actualul director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi, a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD“. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Ioan Niculae, care figurează în topul Forbes 2015 ca fiind cel mai bogat om din România, şi Viorel Bărac, apropiat al acestuia, care vor executa tot doi ani şi şase luni de închisoare, iar Gheorghe Bunea Stanciu, fost lider PSD, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.

Un milion de euro, filiera Niculae - Geoană

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul lider PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stanciu, a fost acuzat că a obţinut „pentru altul“ bani sau foloase necuvenite în campania electorală din 2009, atunci când Mir­cea Geoană a candidat din partea PSD la funcţia de preşedinte al ţării. Implicarea lui Gheorghe Teodorescu vine, conform pro­curorilor, din faptul că acesta era la mo­mentul respectiv director al casei de sondaj INSOMAR, prin care au trecut 150.000 de euro dintr-un milion de euro pe care Ioan Niculae l-a fi dat, la cererea lui Gheorghe Bunea Stanciu, pentru finanţarea campaniei lui Mircea Geoană. Banii au venit de la firma lui Niculae, Interagro, la INSOMAR. Niculae ar fi avut astfel pârghii pentru a putea influenţa numirile diferitor persoane în funcţii importante pentru dome­niile sale de afaceri în Guvern, iar aceştia să îi susţină interesele. Miza a fost, conform procurorilor DNA, ca acele companii deţinute de Niculae să beneficieze de un preţ mult mai mic pentru achiziţia gazelor naturale.

Urmărirea penală a fost începută pe numele celor patru de către procurorii DNA pe 11 mai 2011, fiind trimişi pe 11 ianuarie 2012 în judecată. „Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că, din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea cotrolată de Ioan Nicolae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume, fi­nan­ţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale“, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Datoriile PSD faţă de INSOMAR, plătite din banii altora

În primă fază, Judecătoria Sectorului 1 a dispus achitarea tuturor celor patru acuzaţi în dosar, în noiembrie 2013, DNA atacând decizia la Curtea de Apel. De remarcat în acest dosar este intervenţia ca martor, în martie 2015, a lui Viorel Hrebenciuc, care era şef de campanie a lui Mircea Geoană, când a sugerat că fostul candidat PSD pentru preşedinţie ştia cum este finanţată campania sa. Hrebenciuc a susţinut că tocmai Mircea Geoană l-a trimis la Ioan Niculae să discute despre finanţarea campaniei, iar cu firma al cărei director era profesorul ieşean Gheorghe Teodorescu s-ar fi încheiat un contract privind un studiu cu situaţia construcţiilor din România, dar prin care de fapt se plăteau o serie de contracte pentru sondaje de opinie.

„A discutat un reprezentant al lui Ioan Niculae cu domnul Teodorescu. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi In­somar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România. În realitate, studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană. Insomar a încasat plata. (...) Ţin să menţionez că domnul Teodorescu, având experienţa nefericită a altor campanii, unde nu i-au fost plătite studiile, în anul 2009 Domnia sa a insistat să fie plătit la zi“, a declarat Hrebenciuc în faţa anchetatorilor. Surse apropiate INSOMAR au precizat însă că plata respectivă către firma de sondaje a ajuns doar în urma insistenţelor repetate ale lui Gheorghe Teodorescu ca sondajele realizate în anii anterior, în campaniile anterioare, şi în campania curentă să îi fie plătite, PSD-ul având o serie de da­torii faţă de INSOMAR în acest sens. Ace­leaşi surse au precizat că banii nu ar fi fost o răsplată pentru campanie, ci o modalitate a PSD-ului de a efectua plăţile datorate prin interpuşi.

Niculae: contractul cu INSOMAR nu era pentru sondaje

Joi, în faţa judecătorilor, Ioan Niculae s-a apărat de acuzaţiile lui Viorel Hre­benciuc, care nu figurau la prima instanţă. Acesta a recunoscut că s-a întâlnit cu Hrebenciuc şi că acesta i-a cerut să fi­nanţeze campania lui Mircea Geoană, a recunoscut şi că a fost de acord cu asta, dar susţine că „eram surprins de propunere, am spus că aş putea să sponsorizez, dar să fie legal şi plătit prin bancă. Dacă doream să sponsorizez un partid, o puteam face legal, fără să risc“. Despre contractul cu INSOMAR a spus că s-a hotărât în 2009 colaborarea cu casa de sondaje pentru a efectua un studiu de piaţă cu privire la situaţia construcţiilor în ţară şi a efectelor crizei în domeniul imobiliarelor.

„Este şocant şi nedrept“

Contactat telefonic de către reporterii „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Gheorghe Teodo­rescu a declarat că este şocat de decizie, mai ales în contextul în care prima instanţă îl achitase de orice acuzaţie. „Este şocant şi nedrept. Oficial, nu am primit încă nimic, lucrul acesta mă depăşeşte... mă va marca toată viaţa. Nu am cuvinte, totul este complet aiuritor“, a declarat prof.dr. Gheorghe Teodorescu. Acesta a fost numit în urmă cu doi ani de zile director al BCU Iaşi direct prin ordin de ministru. În ultimii ani, profesorul ieşean a susţinut o serie de proiecte pentru revitalizarea instituţiei culturale, propunând inserarea unor coduri de bare în cărţi şi deschiderea instituţiei pentru cola­borarea cu editurile, în vederea primirii de către acestea din urmă a unor cotaţii internaţionale în urma unei colaborări. Pro­iectele au stagnat pentru că Biblioteca nu avea toate titlurile de proprietate pe clă­direa din Fundaţie, fiind realizate demersuri la minister în vederea obţinerii lor.

„Gelsor“ vine de la Gelu şi Sorin

Gheorghe Teodorescu a avut dintotdeauna o relaţie apropiată cu Sorin Ovidiu Vântu. Aceştia au creat împreună fondul de investiţii GELSOR, denumirea căruia a fost formată prin alăturarea prenumelor celor doi prieteni din copilărie - GEL - Gelu, SOR - Sorin. GELSOR avea să deţină la un moment dat atât Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cât şi Banca Română de Scont. Din rămăşiţele GELSOR, Sorin Ovidiu Vântu a creat ulterior SOV Invest care a fost în spatele Fondului Naţional de Investiţii. De-a lungul anilor, relaţia dintre cei doi s-a păstrat mereu apropiată, ei înfiinţând INSOMAR, compania de cercetare de piaţă, care a realizat de-a lungul anilor mai multe sondaje, atât în interiorul partidului, cât şi în rândul alegătorilor pentru, PSD.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.