Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sentinţă definitvă în Dosarul „Mită la PSD”

BOMBĂ! Directorul BCU Iaşi, Gheorghe Teodorescu, în celulă cu cel mai bogat român

GALERIE
gheorghe teodorescu
  • gheorghe teodorescu
- +

Directorul Bibliotecii Universitare, prof.dr. Gheorghe Teodorescu, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, alături de magnatul Ioan Niculae. În primă instanţă fusese achitat. Apoi, arestatul Hrebenciuc a făcut lumină în schema de finanţare ilegală a campaniei lui Mircea Geoană. „Este şocant şi nedrept. Oficial, nu am primit încă nimic, lucrul acesta mă depăşeşte... mă va marca toată viaţa. Nu am cuvinte, totul este complet aiuritor“, atât a putut spune aseară Gheorghe Teodorescu.

UPDATE

Directorul BCU Iaşi, Gheorghe Teodorescu, a fost ridicat de poliţişti de la domiciliu înainte de miezul nopţii trecute.El urmează să execute doi ani şi şase luni de închisoare.

Text apărut în paginile Ziarului de Iaşi, 3 aprilie 2015

Prof.dr. Gheorghe Teodorescu, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi actualul director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi, a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD“. În acelaşi dosar a fost condamnat şi Ioan Niculae, care figurează în topul Forbes 2015 ca fiind cel mai bogat om din România, şi Viorel Bărac, apropiat al acestuia, care vor executa tot doi ani şi şase luni de închisoare, iar Gheorghe Bunea Stanciu, fost lider PSD, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.

Un milion de euro, filiera Niculae - Geoană

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul lider PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stanciu, a fost acuzat că a obţinut „pentru altul“ bani sau foloase necuvenite în campania electorală din 2009, atunci când Mir­cea Geoană a candidat din partea PSD la funcţia de preşedinte al ţării. Implicarea lui Gheorghe Teodorescu vine, conform pro­curorilor, din faptul că acesta era la mo­mentul respectiv director al casei de sondaj INSOMAR, prin care au trecut 150.000 de euro dintr-un milion de euro pe care Ioan Niculae l-a fi dat, la cererea lui Gheorghe Bunea Stanciu, pentru finanţarea campaniei lui Mircea Geoană. Banii au venit de la firma lui Niculae, Interagro, la INSOMAR. Niculae ar fi avut astfel pârghii pentru a putea influenţa numirile diferitor persoane în funcţii importante pentru dome­niile sale de afaceri în Guvern, iar aceştia să îi susţină interesele. Miza a fost, conform procurorilor DNA, ca acele companii deţinute de Niculae să beneficieze de un preţ mult mai mic pentru achiziţia gazelor naturale.

Urmărirea penală a fost începută pe numele celor patru de către procurorii DNA pe 11 mai 2011, fiind trimişi pe 11 ianuarie 2012 în judecată. „Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că, din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea cotrolată de Ioan Nicolae - InterAgro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume, fi­nan­ţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale“, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Datoriile PSD faţă de INSOMAR, plătite din banii altora

În primă fază, Judecătoria Sectorului 1 a dispus achitarea tuturor celor patru acuzaţi în dosar, în noiembrie 2013, DNA atacând decizia la Curtea de Apel. De remarcat în acest dosar este intervenţia ca martor, în martie 2015, a lui Viorel Hrebenciuc, care era şef de campanie a lui Mircea Geoană, când a sugerat că fostul candidat PSD pentru preşedinţie ştia cum este finanţată campania sa. Hrebenciuc a susţinut că tocmai Mircea Geoană l-a trimis la Ioan Niculae să discute despre finanţarea campaniei, iar cu firma al cărei director era profesorul ieşean Gheorghe Teodorescu s-ar fi încheiat un contract privind un studiu cu situaţia construcţiilor din România, dar prin care de fapt se plăteau o serie de contracte pentru sondaje de opinie.

„A discutat un reprezentant al lui Ioan Niculae cu domnul Teodorescu. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat că la Interagro şi In­somar s-a efectuat un studiu privind situaţia construcţiilor din România. În realitate, studiul fiind pentru sondajele de opinie vizându-l pe candidatul Geoană. Insomar a încasat plata. (...) Ţin să menţionez că domnul Teodorescu, având experienţa nefericită a altor campanii, unde nu i-au fost plătite studiile, în anul 2009 Domnia sa a insistat să fie plătit la zi“, a declarat Hrebenciuc în faţa anchetatorilor. Surse apropiate INSOMAR au precizat însă că plata respectivă către firma de sondaje a ajuns doar în urma insistenţelor repetate ale lui Gheorghe Teodorescu ca sondajele realizate în anii anterior, în campaniile anterioare, şi în campania curentă să îi fie plătite, PSD-ul având o serie de da­torii faţă de INSOMAR în acest sens. Ace­leaşi surse au precizat că banii nu ar fi fost o răsplată pentru campanie, ci o modalitate a PSD-ului de a efectua plăţile datorate prin interpuşi.

Niculae: contractul cu INSOMAR nu era pentru sondaje

Joi, în faţa judecătorilor, Ioan Niculae s-a apărat de acuzaţiile lui Viorel Hre­benciuc, care nu figurau la prima instanţă. Acesta a recunoscut că s-a întâlnit cu Hrebenciuc şi că acesta i-a cerut să fi­nanţeze campania lui Mircea Geoană, a recunoscut şi că a fost de acord cu asta, dar susţine că „eram surprins de propunere, am spus că aş putea să sponsorizez, dar să fie legal şi plătit prin bancă. Dacă doream să sponsorizez un partid, o puteam face legal, fără să risc“. Despre contractul cu INSOMAR a spus că s-a hotărât în 2009 colaborarea cu casa de sondaje pentru a efectua un studiu de piaţă cu privire la situaţia construcţiilor în ţară şi a efectelor crizei în domeniul imobiliarelor.

„Este şocant şi nedrept“

Contactat telefonic de către reporterii „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Gheorghe Teodo­rescu a declarat că este şocat de decizie, mai ales în contextul în care prima instanţă îl achitase de orice acuzaţie. „Este şocant şi nedrept. Oficial, nu am primit încă nimic, lucrul acesta mă depăşeşte... mă va marca toată viaţa. Nu am cuvinte, totul este complet aiuritor“, a declarat prof.dr. Gheorghe Teodorescu. Acesta a fost numit în urmă cu doi ani de zile director al BCU Iaşi direct prin ordin de ministru. În ultimii ani, profesorul ieşean a susţinut o serie de proiecte pentru revitalizarea instituţiei culturale, propunând inserarea unor coduri de bare în cărţi şi deschiderea instituţiei pentru cola­borarea cu editurile, în vederea primirii de către acestea din urmă a unor cotaţii internaţionale în urma unei colaborări. Pro­iectele au stagnat pentru că Biblioteca nu avea toate titlurile de proprietate pe clă­direa din Fundaţie, fiind realizate demersuri la minister în vederea obţinerii lor.

„Gelsor“ vine de la Gelu şi Sorin

Gheorghe Teodorescu a avut dintotdeauna o relaţie apropiată cu Sorin Ovidiu Vântu. Aceştia au creat împreună fondul de investiţii GELSOR, denumirea căruia a fost formată prin alăturarea prenumelor celor doi prieteni din copilărie - GEL - Gelu, SOR - Sorin. GELSOR avea să deţină la un moment dat atât Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cât şi Banca Română de Scont. Din rămăşiţele GELSOR, Sorin Ovidiu Vântu a creat ulterior SOV Invest care a fost în spatele Fondului Naţional de Investiţii. De-a lungul anilor, relaţia dintre cei doi s-a păstrat mereu apropiată, ei înfiinţând INSOMAR, compania de cercetare de piaţă, care a realizat de-a lungul anilor mai multe sondaje, atât în interiorul partidului, cât şi în rândul alegătorilor pentru, PSD.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri