anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

EXCLUSIV: BOMBĂ! Relu Fenechiu a părăsit Penitenciarul Iaşi

GALERIE
fenechiu
 • fenechiu
- +

Fostul lider liberal a părăsit ieri-dimineaţă Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi fiind transferat la închisoarea din Vaslui. Mutarea ex-ministrului vine după ce reprezentanţii penitenciarului ieşean i-au schimbat regimul de executare lui Fenechiu, din regim închis în semideschis. Fostul liberal va avea parte de condiţii de detenţie mai bune la Vaslui, acolo unde penitenciarul este modernizat recent. El va putea, de asemenea, să şi iasă pentru scurte perioade de timp din puşcărie dacă primeşte acceptul conducerii. Mutarea lui Fenechiu s-a realizat în aceeaşi zi în care un alt deputat ieşean a ajuns la Penitenciarul Iaşi. Petru Movilă a fost doar într-o inspecţie, el având mandat din partea Camerei Deputaţilor.

Schimbare de penitenciar în cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fe­ne­chiu. Ex-liberalul ieşean a părăsit închi­soarea ieşeană fiind transportat în într-un judeţ vecin. În Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu va avea parte de condiţii mai bune decât cele de la Iaşi. Închisoarea vasluiană a fost complet reabilitată în 2012, fiind una dintre cele mai moderne din Ro­mânia. Surse din Penitenciarul Iaşi au precizat reporterilor noştri că Relu Fenechiu a fost transportat către Vaslui ieri, la orele dimineţii.

Mutarea, realizată după schimbarea regimului

Transferul lui Relu Fenechiu s-a realizat după ce, în prealabil, reprezentanţii închisorii ieşene au schimbat regimul de executare a pedepsei din închis în semideschis. Penitenciarul Iaşi nu are regim de executare semideschis, fapt ce a dus la necesitatea transferării lui Fenechiu. Din zona Moldovei, acesta ar mai fi putut fi transferat la Botoşani, acolo unde, de asemenea, se execută pedepse în regim semideschis.

Spre deosebire de vechiul său regim, pe care Relu Fenechiu l-a contestat în instanţă de mai multe ori, ex-liberalul va avea mai multe beneficii. Pe lângă faptul că are dreptul de a se deplasa neînsoţit în interiorul închisorii, Fenechiu va putea şi să iasă din penitenciar pentru a munci, lucru nepermis în cazul fostului său regim de executare.

„Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronică“, se arată în lege.

În penitenciarul ieşean, Relu Fenechiu a fost încadrat ca deţinut cu risc de vulnerabilitate, acesta fiind cazat într-un corp de clădire nou. Printre altele, acesta i-a avut colegi de celulă pe fratele Lucian, dar şi pe fostul procuror vasluian Vasile Şelaru, eli­berat recent după ce a fost bătut de un alt deţinut.

Un alt deputat a ajuns la penitenciar

Relu Fenechiu se afla în închisoarea ieşeană de mai bine de un an, acesta fiind încarcerat la începutul anului trecut, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“. Alături de el, tot atunci, au mai fost condamnaţi - pe lângă fratele său, şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian, dar şi trei foşti directori de la Electrica Moldova. În prezent, statul român încearcă recuperarea prejudiciului din dosarul „Transforma­torul“, peste 1,5 milioane de euro, mai multe procese de executare silită fiind în prezent pe rolul instanţelor.

Tot ieri, la Penitenciarul de Maximă Si­guranţă a ajuns un alt deputat ieşean. Par­lamentarul PMP Petru Movilă a mers la închisoarea ieşeană într-o vizită de lucru, având delegaţie din partea comisiei de abuzuri din Parlamentul României. Movilă ne-a declarat ieri că a constatat o serie de deficienţe cu privire la normele sanitare şi la cele de cazare din penitenciar, urmând a elabora un raport pe care să-l înainteze Ministerului Justiţiei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.