anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

BOR: Cântecul trupei Taxi a făcut ca donațiile pentru Catedrala Mântuirii Neamului să crească

GALERIE
taxi despre smerenie
 • taxi despre smerenie
- +

Cea mai recentă melodie a trupei Taxi, ”Despre smerenie”, a făcut ca numărul donațiilor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului să crească, oamenii fiind revoltați de mesajul piesei. 

”Am văzut videoclipul şi neputând spune că pot vorbi de o apreciere generală. Pot spune percepţia personală, reacţiile provocate şi de mesajul unui cântec cu versuri mai mult sau mai puţin naive, mi s-au părut dispoporţionate.

A polarizat idei cum nimeni nu s-ar fi aşteptat. S-a creat o făşie între susţinătorii proiectului şi cei care de curând nu apreciau acest proiect. Personal cred că respingerea unui asemnea proiect se datorează unei insuficiente cunoaşteri, e un reflex să respingi ceva ce nu cunoşti.

Patriarhia inclusiv trebuie să-l facă mai bine cunoscut. Polarizarea e datorată, ca şi altele, de absenţa unei culturi a dialogului.

Ține de naivitate să aduci în discuţie preferinţele lui Dumnezeu. Este un gen de naivitate simpatică, vorbim de artişti, poeţi, Mircea Cărtărescu - un om valoros... aceşti oameni cred că au aderat sincer la acest mesaj. Nu supectez nicio idee, nu cred că au livrat un mesaj anticreştin ... e o eroare să cataloghezi un cântec ca acesta anticreştin”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, la Digi 24.

80 de milioane de euro, atât va costa construirea Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit lui Bănescu. Din aceștia, s-au cheltuit aproape jumătate, iar 70% din suma cheltuită a provenit prin secretariatul de stat - bani publcii, restul donaţii.În melodie, solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, și mai mulți artiști și oameni de televiziune spun versul ”Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”, amintind și de Catedrala Mântuirii Neamului: ”Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc era gata/Iar eu/ M-am dus la catedrala, de dimineata, sa-l caut pe Dumnezeu./ Nu l-am gasit, sunt convins ca era acolo dar, pur si simplu, nu l-am gasit eu/Desi l-am cautat pana si-n salile polivalente si-n cele 12 lifturi si-n parcarea subterana/ Si-n spatiile auxiliare, nu l-am gasit/Dar nu m-am mirat, acolo, totusi, e o suprafata de 11 hectare”. 

Versurile au stârnit controversă în mediul online, o mulțime de utilizatori acuzându-i pe cei de la Taxi că sunt ”anticreștini” și că ”nu doresc construirea catedralei”. 

După revolta online, solistul formației Taxi a explicat, pe Facebook: ”Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Și un apel foarte simplu. 

Îmi cer scuze si încerc așa: 

- această piesă este o parabolă. Iar asta - cu profundă tristețe și amărăciune remarc - a fost o mare problemă. 

- am afirmat - foarte clar, în cea de-a două strofă - că sunt creștin. Cred cu tărie în Dumnezeu. 

- niciodată pe parcursul piesei nu am spus "eu știu". Niciodată. Am spus întotdeauna "eu cred". N-am spus că știu, pentru că n-am de unde să știu; cred doar. 

- am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că știu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea și modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu. Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot. 

- piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc. 

- piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acțiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiție împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură. 

- dacă aș fi vrut să lansez un manifest, aș fi făcut acest lucru - în mod evident - înainte de începerea construcției. 

- mesajul piesei este următorul: cred că opulența și trufia nu au legătură cu credința. 

- piesa este, în același timp, un apel la smerenie adresat tuturor: "și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie" (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5) 

- am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia. 

- sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toți, absolut toți cei prezenți în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecați pe noi, așa cum se cuvine, să vă gândiți la mesajul piesei”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.