anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Advertorial

BorgWarner dezvoltă învățământul profesional pentru tineri (P)

GALERIE
program_educatie_borgwarner (1)program_educatie_borgwarner (3)program_educatie_borgwarner (2)program_educatie_borgwarner (4)
 • program_educatie_borgwarner (1)
 • program_educatie_borgwarner (3)
 • program_educatie_borgwarner (2)
 • program_educatie_borgwarner (4)
- +

Orientarea în carieră la momentul oportun este esențială pentru tineri și oferă un grad de siguranță părinților. În pragul celei de-a patra revoluții industriale, compania BorgWarner pregătește generația tânără pentru a îmbrățișa cu succes o meserie cu profil tehnic.

Programele educaționale BorgWarner dedicate absolvenților de gimnaziu și elevilor de liceu completează sistemul de învățământ de stat și pune bazele unei cariere cu potențial pentru tineri. Clasele de învățământ dual și școala de vară reprezintă cel mai bun start pentru un loc de muncă asigurat într-una dintre cele mai puternice industrii de pe planetă, care pune lumea în mișcare.

 1. Școală de vară pentru elevi de liceu

Pasiunea și atracția pentru un domeniu profesional se descoperă încă din timpul școlii, ceea ce oferă tinerilor timp suficient pentru a se pregăti să-și urmeze visul. Acesta este unul dintre motivele pentru care compania a lansat în acest an o Școală de vară BorgWarner dedicată elevilor care urmează o formă de învățământ liceal.

În perioada 1 - 12 august, 16 liceeni au participat la acest program educațional organizat cu accent pe desfășurarea activităților practice, realizate pe echipamentele achiziționate pentru centrul de training existent în fabrică. Timp de două săptămâni, elevii au descoperit cum funcționează mașinile industriale, au participat la training-uri pentru dezvoltarea abilităților personale, de orientare în carieră precum și la instruiri de sănătate și securitate în muncă.

Experiența de la școala de vară a fost inedită și utilă pentru elevi, după cum declară chiar aceștia: ”a fost o experiență care mi-a deschis ochii în acest domeniu de viitor și unde am putut vedea ce înseamnă cu adevărat domeniul tehnic și ingineria”.

Pentru a absolvi Școala de vară BorgWarner, elevii sunt evaluați prin prezentarea unui proiect în fața unei comisii de specialitate, compusă din reprezentanți ai companiei și ai partenerilor de proiect. Suplimentar, elevii au beneficiat de transport gratuit și de masa de prânz precum și de echipamente de protecție; toate acestea fiind oferite de către companie.

       2. Programe de învățământ dual pentru elevii școlilor profesionale

Un loc de muncă garantat la finalul școlii? Da, este cea mai bună oportunitate pentru absolvenții programelor de învățământ dual BorgWarner. Practic, elevii sunt plătiți să învețe o meserie pe durata celor 3 ani de studiu, din clasa a 9-a până în clasa a 11-a, iar la absolvire li se oferă un loc de muncă.

Învățământul dual oferă o mulțime de avantaje elevilor din program, fiind implementat în parteneriat cu mai multe licee cu profil tehnic din Iași. Partea teoretică se desfășoară la clasă, sub îndrumarea profesorilor iar pentru aplicații practice, elevii petrec minim 5 săptămâni în fabrica BorgWarner Iași unde participă la instruiri de specialitate în Centrul de Training și în zona de producție. Un tutore desemnat îi învață secretele unei meserii cu profil tehnic și totodată, le arată cum să folosească echipamente industriale și tehnologii de ultimă generație. Durata stagiilor de practică efectuate în fabrica BorgWarner Iași crește anual, astfel încât ajunge la 10 săptămâni în ultimul an.

Pe durata celor 3 ani de învățământ dual, elevii au asigurată cazarea în spațiile partenerului educațional, transportul la fabrică și masa de prânz pe durata perioadelor de practică. Mai mult, fiecare elev primește lunar 300 de lei, sub forma unei burse de studiu iar la încheierea celor 3 ani de învățământ, absolvenții primesc o ofertă de muncă în cadrul companiei BorgWarner.   

La început nu mi-am dat seama cât de important este acest program. Acum, am înțeles că sunt plătit să învăț o meserie și că voi avea un loc de muncă la final. Asta îmi oferă speranță pentru viitor și o liniște că voi putea să-mi câștig singur banii”, afirmă unul dintre elevii care participă la programul de învățământ dual.

În prezent, 27 de adolescenți iau parte la cele două programe de învățământ dual, unul care pregătește viitorii tehnicieni electrici, iar celălalt destinat operatorilor CNC. În noul an școlar, 14 elevi vor începe un nou program de învățământ dual; iar în 2023 primii absolvenți vor debuta ca angajați ai fabricii din Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.