Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

BorgWarner dezvoltă învățământul profesional pentru tineri (P)

GALERIE
program_educatie_borgwarner (1)program_educatie_borgwarner (3)program_educatie_borgwarner (2)program_educatie_borgwarner (4)
  • program_educatie_borgwarner (1)
  • program_educatie_borgwarner (3)
  • program_educatie_borgwarner (2)
  • program_educatie_borgwarner (4)
- +

Orientarea în carieră la momentul oportun este esențială pentru tineri și oferă un grad de siguranță părinților. În pragul celei de-a patra revoluții industriale, compania BorgWarner pregătește generația tânără pentru a îmbrățișa cu succes o meserie cu profil tehnic.

Programele educaționale BorgWarner dedicate absolvenților de gimnaziu și elevilor de liceu completează sistemul de învățământ de stat și pune bazele unei cariere cu potențial pentru tineri. Clasele de învățământ dual și școala de vară reprezintă cel mai bun start pentru un loc de muncă asigurat într-una dintre cele mai puternice industrii de pe planetă, care pune lumea în mișcare.

  1. Școală de vară pentru elevi de liceu

Pasiunea și atracția pentru un domeniu profesional se descoperă încă din timpul școlii, ceea ce oferă tinerilor timp suficient pentru a se pregăti să-și urmeze visul. Acesta este unul dintre motivele pentru care compania a lansat în acest an o Școală de vară BorgWarner dedicată elevilor care urmează o formă de învățământ liceal.

În perioada 1 - 12 august, 16 liceeni au participat la acest program educațional organizat cu accent pe desfășurarea activităților practice, realizate pe echipamentele achiziționate pentru centrul de training existent în fabrică. Timp de două săptămâni, elevii au descoperit cum funcționează mașinile industriale, au participat la training-uri pentru dezvoltarea abilităților personale, de orientare în carieră precum și la instruiri de sănătate și securitate în muncă.

Experiența de la școala de vară a fost inedită și utilă pentru elevi, după cum declară chiar aceștia: ”a fost o experiență care mi-a deschis ochii în acest domeniu de viitor și unde am putut vedea ce înseamnă cu adevărat domeniul tehnic și ingineria”.

Pentru a absolvi Școala de vară BorgWarner, elevii sunt evaluați prin prezentarea unui proiect în fața unei comisii de specialitate, compusă din reprezentanți ai companiei și ai partenerilor de proiect. Suplimentar, elevii au beneficiat de transport gratuit și de masa de prânz precum și de echipamente de protecție; toate acestea fiind oferite de către companie.

       2. Programe de învățământ dual pentru elevii școlilor profesionale

Un loc de muncă garantat la finalul școlii? Da, este cea mai bună oportunitate pentru absolvenții programelor de învățământ dual BorgWarner. Practic, elevii sunt plătiți să învețe o meserie pe durata celor 3 ani de studiu, din clasa a 9-a până în clasa a 11-a, iar la absolvire li se oferă un loc de muncă.

Învățământul dual oferă o mulțime de avantaje elevilor din program, fiind implementat în parteneriat cu mai multe licee cu profil tehnic din Iași. Partea teoretică se desfășoară la clasă, sub îndrumarea profesorilor iar pentru aplicații practice, elevii petrec minim 5 săptămâni în fabrica BorgWarner Iași unde participă la instruiri de specialitate în Centrul de Training și în zona de producție. Un tutore desemnat îi învață secretele unei meserii cu profil tehnic și totodată, le arată cum să folosească echipamente industriale și tehnologii de ultimă generație. Durata stagiilor de practică efectuate în fabrica BorgWarner Iași crește anual, astfel încât ajunge la 10 săptămâni în ultimul an.

Pe durata celor 3 ani de învățământ dual, elevii au asigurată cazarea în spațiile partenerului educațional, transportul la fabrică și masa de prânz pe durata perioadelor de practică. Mai mult, fiecare elev primește lunar 300 de lei, sub forma unei burse de studiu iar la încheierea celor 3 ani de învățământ, absolvenții primesc o ofertă de muncă în cadrul companiei BorgWarner.   

La început nu mi-am dat seama cât de important este acest program. Acum, am înțeles că sunt plătit să învăț o meserie și că voi avea un loc de muncă la final. Asta îmi oferă speranță pentru viitor și o liniște că voi putea să-mi câștig singur banii”, afirmă unul dintre elevii care participă la programul de învățământ dual.

În prezent, 27 de adolescenți iau parte la cele două programe de învățământ dual, unul care pregătește viitorii tehnicieni electrici, iar celălalt destinat operatorilor CNC. În noul an școlar, 14 elevi vor începe un nou program de învățământ dual; iar în 2023 primii absolvenți vor debuta ca angajați ai fabricii din Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri