anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

LA EST DE IAȘI

Boss, nu vrei un elicopter?

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

...sau măcar un deputat!

Atunci când Lavoisier, după ani de cercetări, concluziona că „nimic nu se pierde, totul se transformă”, el nu bănuia sub nicio formă că descoperirea sa nu va revoluţiona doar fizica, ci că va deveni, peste două sute şi ceva de ani, şi deviza unei părţi din Europa de Est numită astăzi Republica Moldova.

La mijlocul lunii martie a acestui an, în plină izolare mondială cauzată de COVID, în raionul Hânceşti din Republica Moldova au avut loc „alegeri parlamentare noi” pentru desemnarea unui nou deputat care să ocupe un loc rămas vacant în Parlamentul de la Chişinău. Deşi rezultatul acelui scrutin intermediar nu avea nicio relevanţă concretă, un deputat în plus sau în minus pentru orice fracţiune parlamentară neputând influenţa jocurile de culise, Igor Dodon a ales să ignore sfaturile tuturor medicilor care cereau amânarea alegerilor din cauza riscului enorm de infectare a alegătorilor cu COVID. Alegerile au avut loc până la urmă, domnul Dodon şi-a făcut damblaua şi l-a cocoţat în Parlament pe candidatul sprijinit de către socialiştii săi (un doctor transferat cu surle şi tobe direct din siajul oligarhului Plahotniuc), iar fix de-a doua zi după alegeri, întreg raionul a trebuit să intre în carantină totală din cauza exploziei numărului de cazuri de COVID. Dodon însă era mulţumit, îşi văzuse visul de a arăta că de acum, după fuga oligarhului Plahotniuc din Moldova, el plăteşte muzica şi că a devenit băiat mare şi poate gestiona singur tranzacţiile cu deputaţi.

Mandatul socialistului parlamentar al transfugului dinspre Plahotniuc a durat fix trei luni, nici mai mult, nici mai puţin. După o perioadă de profundă reflecţie interioară, domnul doctor pentru care au fost special organizate alegeri în vârf de pandemie a avut o revelaţie: gestionarea crizei COVID de către guvernul socialist şi actualul său partid nu îl reprezintă, drept pentru care a decis să se transfere la altă grupare politică, de data aceasta una condusă (la vedere) nu de către fugarul Plahotniuc, ci de către finul său, domnul Candu. Însă cum în Moldova (aproape) toate lucrurile se rezolvă mai uşor cu sacoşa, nu prin transfer bancar la vedere, probabil că reflecţia interioară a domnului doctor a fost influenţată şi de către noile orizonturi care s-au profilat în urma schimbării orientării politice. 

Dar dacă tot am pornit de la concluzia domnului Lavoisier, este bine să nu trăim cu senzaţia că în Republica Moldova doar deputaţii se pot vinde ori cumpăra. Nu, în principiu se poate vinde sau cumpăra orice. De exemplu, zilele trecute vigilenta instituţie a Poliţiei din raionul Criuleni, în colaborare cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Speciale şi Cauze Speciale, a anunţat că a „documentat şi descoperit” în raionul cu pricina activitatea ilegală a unui grup de persoane „bine organizat, specializat în producerea elicopterelor”. După ce le-a luat o groază de timp să identifice minuscula hală de producţie, probabil cam cât un ou Kinder, în care se asamblau elicopterele, la percheziţiile „minuţioase” pe care le-au efectuat, organele statului au remarcat că „pe benzile de producere erau peste 10 elicoptere” (cifra exactă nu a fost spusă, nu vom şti niciodată dacă erau 11, 15 sau 47 de aparate de zbor), iar persoanele „specializate” în producerea echipamentelor erau, în cea mai mare parte, din Transnistria şi veneau şi plecau zilnic de la treabă în raionul Criuleni, nestingherite de toate restricţiile de circulaţie impuse de către Guvernul de la Chişinău din cauza pandemiei COVID. 

Indiferent ce ar spune cârcotaşii, cu siguranţă că Igor Dodon a reuşit în mandatul său de Preşedinte să aducă Republica Moldova în atenţia jucătorilor strategici ai planetei, cu sau fără voia sa. Până la urmă, dacă se pot construi elicoptere la negru în raionul Criuleni, de ce Elon Musk sau Kim Jong-il nu şi-ar cumpăra de lângă Chişinău nişte rachete, sateliţi ori submarine nucleare mai ieftine, chiar dacă fără factură?

Între timp, când să termin acest articol, tocmai a apărut o nouă ştire de la Chişinău: acelaşi doctor, fost iniţial în cercul de încredere al lui Plahotniuc, transferat apoi în turbinca lui Dodon, revenit apoi în borseta lui Plahotniuc (via partidul finului lui Plahotniuc) a anunţat public că se regăseşte - iar - în echipa lui Igor Dodon şi că se transferă înapoi la socialişti. 

„Aşa şi trăim”, a încheiat cu năduf un prieten de la Chişinău discuţia pe care o pornisem iniţial doar ca să ne amuzăm despre cum se vinde şi se cumpără (aproape) orice peste Prut. 

 Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.