Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Botoşaniul şi Suceava au miniştri în noul Guvern, Iaşul nu. Şefii PSD şi PNL dau din colț în colț

GALERIE
guvern
  • guvern
- +

Liderii locali ai PNL şi PSD ocolesc răspunsurile directe. Dacă ieşenii nu au prins niciun portofoliu, speranţele rămân pentru secunzii miniştrilor. E prea devreme să vorbim despre funcţiile de secretar de stat – susţin însă ambii preşedinţi ieşeni ai partidelor de la guvernare.

În Guvernul Ciucă, liberalii vor avea 8 ministere, maghiarii vor avea tot 3 ministere şi un vicepremier ca în vechiul guvern, iar PSD, 9. Trei dintre ministere vor avea titulari din Moldova – Galaţi (Economie), Suceava (Antreprenoriat şi Turism) şi Botoşani (Muncă şi Solidaritate Socială). Şase miniştri vin din Bucureşti-Ilfov, iar trei, din judeţul Harghita. Clujul, Timişul şi Bihorul contribuie cu câte un membru în Cabinetul Ciucă, la fel ca Oltul, Buzăul, Gorjul, Alba, Sălajul şi judeţul Mehedinţi. Unde este Iaşul în această structură?

„În ultimele săptămâni, PSD a fost axat pe crearea unei stabilităţi politice şi pentru finalizarea Programului de guvernare. Orice alte discuţii la acest moment consider că nu îşi au rostul. Pe primul loc sunt românii. A fost o perioadă destul de lungă în care alţii şi-au consumat energiile în lupte politice interne lăsând la o parte guvernarea ţării. Aceste lucruri nu trebuie să se mai repete. Prioritar pentru România este învestirea unui guvern cu drepturi depline care să înceapă imediat să muncească pentru români”, ne-a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Totuşi, numele unui ieşean a apărut pentru scurt timp în lista ministeriabililor, în dreptul Ministerului Educaţiei. În cele din urmă, pentru portofoliul respectiv a fost nominalizat Sorin Cîmpeanu.

„Am mulţumit celor care m-au propus, dat fiind faptul că activitatea mea parlamentară şi nu numai implică interes sporit pentru actul de educaţie şi sistemul de învăţământ, prin proiectele dezvoltate de-a lungul ultimilor ani. Dar nu sunt interesat de o poziţie ministerială în acest moment. La Educaţie, cred că domnul Cîmpeanu este cea mai bună soluţie”, ne-a spus Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi.

Viziuni diferite la împărţirea prefecturilor

Dacă ieşenii n-au fost buni de membri ai guvernului, care sunt speranţele pentru secretari de stat? Surse apropiate negocierilor de la Bucureşti vorbesc de 42 de funcţii pentru PSD (câte aveau liberalii în alianţă cu USR), 34 pentru PNL (USR avea 26) şi 12 pentru UDMR (la fel ca în guvernarea din primele 9 luni ale anului).

În privinţa prefecturilor, dacă liberalii aveau până la izgonirea USR 23 de prefecţi, vor rămâne doar cu 17. PSD va prelua 21 de funcţii, iar UDMR va avea 4, susţin sursele consultate de Ziarul de Iaşi.

Dar cum vor fi împărţite judeţele? Aici, opţiunile PNL şi PSD sunt divergente.

„Consider că este justă ideea ca partidul care deţine Consiliul Judeţean să aibă şi Instituţia Prefectului, pentru a păstra o bună armonie interinstituţională”, ne-a explicat Alexandru Muraru.

De cealaltă parte, PSD vrea să aplice strategia de acum zece ani, de la precedenta guvernare cu PNL: prefect social-democrat acolo unde cel puţin preşedintele CJ (dacă nu şi primarul municipiului reşedinţă) este liberal sau UDMR.

„După ce lucrurile vor intra pe un făgaş normal vom putea discuta şi despre propuneri şi funcţii în cadrul Guvernului, inclusiv despre reprezentanţii executivului în teritoriu”, a amânat Maricel Popa un răspuns.

Totuşi, el a lăsat să se înţeleagă că Iaşul ar putea să aibă cel puţin doi secretari de stat. „Pentru mine este important să avem autostradă, spital regional, o nouă clădire pentru Operă, un Aeroport modern şi abia apoi să vorbim de funcţii politice”, a prelungit suspansul liderul PSD Iaşi.

„Este prematur să vorbim despre funcţii de secretari de stat acum, întrucât miza noastră este să punem capăt crizei politice şi mai puţin să discutăm depre funcţii vremelnice”, s-a mulţumit să ne spună şi preşedintele PNL Iaşi.

„Ca de obicei, Iaşul nu are nici acum un ministru”

„Se pot spune multe lucruri rele despre noul guvern. E probabil unul dintre cele mai incompetente din câte am avut. Totuşi, observ şi un fapt normal: deşi PNL Iaşi controlează cele mai importante poziţii administrative în judeţ, iar PSD este mereu la alegeri la peste 30 la sută din voturi în acest judeţ, ca de obicei, Iaşul nu are nici acum un ministru, nici de la PSD, nici de la PNL”, a descris istoricul Florea Ioncioaia noul guvern din care lipsesc din nou ieşenii.

El a trecut în revistă originea membrilor echipei cu care doljeanul Nicolae Ciucă va merge azi să obţină binecuvântarea Parlamentului. „Ştim că în povestea constituirii unui guvern nu este vorba de reprezentativitate teritorială, ci de competenţă, după cum o arată şi componenţa noului guvern. Ştim apoi că ultimul ministru pe care l-a dat Iaşul s-a ocupat cu predilecţie să-şi termine gardul de tablă de la ranchul său de bugetar de pe valea Prutului. Mă gândesc numai ca experiment ce-ar fi dacă în locul ministrului trimis de Flutur (la Antreprenoriat şi Turism, n.r.), absolvent de Mecanică la Iaşi, dar care nu pare să fi practicat vreodată ingineria, l-ai pune drept pedeapsă pe unul dintre profesorii săi? Cât de rău ar mai putea fi?”, a conchis Florea Ioncioaia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri