Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

BPOC: tratamentul în exacerbări este diferit de cel cronic!

GALERIE
dr_Radu_CRISAN
  • dr_Radu_CRISAN
- +

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reţină bolnavul: atunci când apar simptome ale exacerbării, trebuie să se prezinte cât mai repede la spital. Aici va primi tratamentul adecvat, în funcţie de cauza care a dus la agravarea simptomelor. Tratamentul corect în exacerbări poate fi administrat doar în spital la recomandarea medicului specialist.

Dr. Radu Crişan, medic pneumolog, Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi:

Patologia obstructivă pulmonară cuprinde o plajă foarte largă de afecţiuni. BPOC se referă strict la obstrucţia căilor aeriene, nu la afectarea ţesutului pulmonar. În BPOC căile aeriene  sunt inflamate şi produc prea mult mucus vâscos. Pereţii căilor aeriene cresc în volum, la care se adaugă mucus în exces şi astfel se blochează circulaţia aerului prin aceste căi. Nu mai ajunge suficient oxigen la ţesutul pulmonar, apar dificultăţi în respiraţie. Subliniez că în BPOC, această obstrucţie a căilor aeriene din momentul în care apare, este ireversibilă. Nu mai poate fi vindecată, dar cu tratament corect poate fi ţinută sub control. Există mai multe cauze care pot duce la această obstrucţie permanentă. Cea mai frecventă este expunerea la noxele respiratorii. Iar fumatul este pe primul loc: o noxă la care ne expunem voluntar şi lent pe parcursul a 10-20 de ani. De asemenea, pot cauza BPOC produşi de ardere industrială sau chiar biocombustibili. Sunt femei de la ţară care n-au fumat în viaţa lor şi au BPOC din cauza inhalării continue, timp de ani de zile, a fumului de la soba de lemne. Există şi o componentă genetică - acel deficit de Alfa 1 Antitripsină - practic lipseşte o enzimă care intră în componenta mucoasei bronşice şi din această cauză apare obstrucţia cronică a bronhiilor care conduc aerul la ţesutul pulmonar.

Tratamentul poate fi diferit şi în funcţie de cauza exacerbării

Avem deci o creştere de volum a căilor aeriene inflamate, apoi secreţia de mucus. În plus, la fumători, acei cili ( nota redacţiei – perişori) care în mod normal ajută la eliminarea secreţiilor, în timp suferă o ”paralizie”. Iar acest cumul - secreţii umede care stagnează şi mucoasă inflamată, reprezintă un foarte bun mediu pentru creşterea bacteriană. Subliniez că o treime dintre pacienţii BPOC exacerbează ( nota redacţiei – se agravează starea bolii)  din cauza infecţiilor cu trei bacterii: Haemofilus Influenzae, Streptococcus Pneumoniae şi Moraxella catarrhalis. Este bine că ştim care sunt cele mai frecvent implicate bacterii în exacerbarea unui pacient cu BPOC pentru că putem trata suprainfecţia cu antibiotice la care respectivele bacterii sunt sensibile. O astfel de suprainfecţie poate să pună în pericol viaţa unui bolnav cu BPOC dacă nu este tratată corect şi la timp. De aceea, este important ca pacientul cu BPOC care suferă o exacerbare să se prezinte cât mai repede la spital. Tratamentul în exacerbări este diferit faţă de tratamentul de zi cu zi al BPOC. Şi, de asemenea, tratamentul poate diferi în funcţie de cauza exacerbării. Aceste episoade de agravare ale bolii pot avea şi alte cauze în afara infecţiilor bacteriene. O a doua treime dintre exacerbările pacienţilor cu BPOC are drept cauza infecţia cu virusuri respiratorii. Şi, foarte grav este atunci când vorbim de o infecţie cu virusul gripal care poate fi fatală în cazul unui pacient cu BPOC. De aceea, noi recomandă acestor pacienţi să se vaccineze antigripal în fiecare an. Oricum, cel mai important lucru pe care trebuie să-l reţină bolnavul, este că atunci când apar simptome ale exacerbării, trebuie să se prezinte cât mai repede la spital. Unde va primi tratamentul adecvat, în funcţie de cauza care a dus la agravarea simptomelor. Subliniez că tratamentul corect în exacerbări poate fi administrat doar în spital la recomandarea medicului specialist. Există şi o a treia categorie de pacienţi în cazul cărora exacerbările au alte cauze legate de moştenirea şi predispoziţia genetică. Şi pentru aceştia există tratament specific. Dar, important este să se prezinte la spital.

Dacă nu urmezi corect  tratamentul zilnic, vei avea  nevoie de doze şi mai mari pentru că boala va evolua!

„Tratamentul cronic al pacientului cu BPOC este exact ca şi tratamentul tulburărilor de acuitate vizuală: dacă pui ochelarii vezi, dacă scoţi ochelarii nu mai vezi. Urmând tratamentul zilnic, pacientul începe să se simtă mai bine. Şi pentru că se simt mai bine, mulţi încep să evite administrarea tratamentului:o zi, două, trei. Sau, îşi spun: trebuia să iau medicaţia de două ori pe zi, dar mă simt bine şi iau numai o doză. Mai există credinţa populară  că dacă te înveţi cu medicamentul o să ai nevoie de doze şi mai mari. Dar, situaţia este exact invers în cazul BPOC: nu faci tratamentul corect şi vei avea  nevoie de doze şi mai mari pentru că boala va evolua. Scopul în cazul BPOC este nu să vindecăm boala, ci să o blocăm în stadiul în care se află. Sau, am mai avut situaţii în care administram oxigen pacienţilor cu exacerbare. Şi descopeream că pacientul îşi scotea singur sistemul de administrarea a oxigenului pe motiv că: ”Eu nu am acasă, nu vreau să mă învăţ cu el”. Iar noi îi administram oxigen tocmai pentru al ajuta să-şi revină şi să nu aibă nevoie de acesta acasă. Cred că ideea aceasta că dacă urmezi zilnic tratamentul, organismul se obişnuieşte cu medicamentul şi vei avea nevoie de doze şi mai mari, vine şi din cauza campaniilor contra consumului abuziv de antibiotice. În cazul antibioticelor, situaţia este însă alta. E posibil ca respectiva bacterie să fie parţial sensibilă la antibioticul pe care îl ia pacientul fără a consulta medicul. Şi atunci germenul respectiv poate deveni rezistent la antibioticul administrat. Şi să fie necesar un alt tratament, cu antibiotice combinate. Dar acest lucru este valabil doar pentru antibiotice”, adaugă dr. Radu Crişan.

E ca la ochelari: ” Nu poţi purta o singură lentilă. Ai nevoie de ambele lentile ca să vezi!”

În cazul tratamentului BPOC, tratamentul trebuie administrat zilnic. Doar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci e posibil ca dozele de medicament recomandate să crească.

„Repet: la tratamentul cronic, ca şi la ochelari, nu poţi să pui o singură lentilă. Ai nevoie de ambele lentile ca să vezi. Fac această analogie pentru că multă lume care poartă ochelari va înţelege. Dacă-i pui vezi. Dacă nu, se agravează boala şi vei avea nevoie de dioptrii mai mari”, subliniază dr. Radu Crişan.

Tratamentul exacerbărilor este diferit, în funcţie de clasa de risc în care se află pacientul!

Prezentarea la spital este cel mai bun lucru pe care îl poate face pacientul atunci când apar exacerbări. Se face o spirometrie – un test simplu, nedureros care evaluează parametrii respiratori ai pacientului. Astfel se observă dacă există modificări ai acestora şi dacă poate fi vorba de o exacerbare. De asemenea, medicul ia în calcul şi alţi parametri pentru a stabili starea actuală a acestuia şi tratamentul necesar. Stadializarea  exacerbărilor în BPOC şi tipurile de tratament nu se mai stabilesc doar în funcţie de parametrii expiratori. Pe lângă gradul obstrucţiei bronşice se iau în calcul şi alţi parametri importanţi: gravitatea simptomelor percepute şi exprimate de pacient, frecvenţa exacerbărilor şi prezenţa comorbidităţilor. Astfel, în grupul A de risc vom regăsi pacienţii cei mai uşori, cu simptome reduse şi risc scăzut, în grupul B se încadrează pacienţi simptomatici, dar cu risc scăzut, iar  C şi D sunt clase de risc ridicat, diferenţa fiind că în C pacienţii au simptome reduse, iar în D sunt foarte simptomatici. Tratamentul exacerbărilor este diferit, în funcţie de clasa de risc în care se află pacientul. Acesta poate fi recomandat corect doar de medic şi de aceea e important ca bolnavul cu BPOC are suferă o exacerbare să se prezinte cât mai repede la medic, încheie dr. Radu Crişan.

Semnele agravării/exacerbării BPOC

O exacerbare înseamnă o creştere în intensitate a simptomatologiei peste variaţia obişnuită zilnică. Un pacient cu BPOC are o variaţie zilnică a simptomelor. Un grad de dispnee – dificultate în respiraţie – va exista în fiecare zi.  Odată instalate modificările la nivelul căilor aeriene, acestea nu mai revin la statusul anterior, nu se mai vindecă. Aceste probleme respiratorii apar la depunerea unor eforturi care nu creează probleme unei persoane sănătoase. De exemplu, un bărbat de 45 de ani poate să meargă cu bicicleta cu copilul său, dar un pacient cu BPOC de aceeaşi vârstă nu poate face acelaşi efort fizic. Deci, la un bolnav cu BPOC va fi mereu prezente simptome legate de dificultatea în respiraţie, tusea cu expectoraţie. Însă, în momentul în care aceste simptome se agravează, pacientul trebuie să se prezinte la spital pentru a se verifica dacă nu e vorba de o exacerbare şi care e cauza exacerbării. De exemplu, dacă pacientul observă că apar dificultăţi în respiraţie după ce a urcat trei trepte sau că tuşeşte mai mult dimineaţa şi nu poate expectora. ”De-abia urc trei scări şi trebuie să mă opresc. Îmi sare inima din piept, trebuie să trag aer. Tuşesc de obicei dimineaţa, expectorez, dar acum tuşesc în continuu”. Acestea pot fi semne ale exacerbării şi trebuie să se prezinte la spital. Atenţie, exacerbările pot apărea şi atunci când tratamentul cronic, cel de zi cu zi, nu este respectat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri