Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Brambureală: Azi începe etapa a doua de vaccinare și nu se știe locația niciunei secții pentru ieșeni

GALERIE
vaccin, brambureala, dsp, medici
  • vaccin, brambureala, dsp, medici
- +

Centrele de vaccinare sunt mai puţine, personalul medical este la jumătate faţă de necesar. Totul în condiţiile în care mai sunt de vaccinat persoane rămase din etapa I

Începe etapa a II-a a campaniei de vaccinare sau, de fapt, marea brambureală anti-COVID? Dacă, în alte judeţe, precum Cluj, Sibiu, municipiul Bucureşti, şi exemplele pot continua, campania este transparentă, la Iaşi, totul pare a fi în ceaţă totală. Persoanele eligibile pentru etapa a doua nu ştiu în acest moment nici unde şi nici când se pot vaccina. Lista centrelor, schimbată între timp, pare a fi un secret de stat, la fel şi dotarea lor, dar şi numărul de cadre medicale implicate. Singura soluţie pentru cei care vor să se vaccineze în cea de-a doua etapă este să acceseze platforma.   

Start greoi în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare COVID 19. Teoretic, de astăzi, cei are sunt eligibili pot folosi platforma pentru o programare la un centru de vaccinare ales. “Înscrierea se face prin STS, prin platforma care a fost pusă la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi prin call center care se află pe site-ul DSP Iaşi", a subliniat inspector şef DSP Iaşi, Lucian Indrei, cel care îi ţine locul lui Vasile Cepoi, director DSP, pe perioada concediului acestuia care se va finaliza la sfârşitul luni.

Categoriile eligibile la a doua etapă de funcţionare sunt în primul rând persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au sau nu boli asociate, persoanele care, ca patologie existentă, prezintă risc la infecţia cu noul coronavirus precum şi angajaţii din anumite sectoare considerate prioritare, de risc pandemic, cum ar fi, angajaţii din MAI (poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră etc), funcţionari publici care lucrează direct cu cetăţenii etc. Prima etapă a campaniei de vaccinare atât în ţară cât şi la Iaşi se desfăşoară însă cu întârziere. De exemplu, pe 15 ianuarie, când ar fi trebuit să demareze cea de a doua etapă a campaniei, persoanele eligibile pentru faza întâi, în afara cadrelor medicale, abia de astăzi vor fi imunizate. Mai exact, astăzi vor fi vaccinate persoanele vârstnice de la Centrul rezidenţial "Sf. Mihail şi Gavril" şi Centrul rezidenţial "Alinare Mică". Campania de vaccinare din căminele de bătrâni private sau de stat, spun surse DSP, ar viza 1.300 de persoane în total. Vaccinarea ar urma să se realizeze prin cele trei echipe medicale mobile.

La nivelul judeţului Iaşi, centrele de vaccinare par a fi, cel puţin teoretic, intrate la apă, aşa rezultă din datele furnizate de autorităţi. Lucian Indrei, inspector şef DSP Iaşi şi înlocuitor pe perioada concediului lui Vasile Cepoi, a spus că la nivelul judeţului Iaşi sunt 19 puncte de vaccinare. “Există 19 puncte de vaccinare, atât în judeţ, cât şi în municipiul Iaşi. 17 dintre ele sunt în municipiul Iaşi", a subliniat Lucian Indrei. La sfârşitul anului trecut, existau pe hârtie, 31 de centre de vaccinare în tot judeţul, dintre care 16 în municipiul Iaşi. În acelaşi timp, numărul cadrelor medicale implicate în campanie a rămas tot la jumătate faţă de efectivul necesar alcătuirii celor 109 echipe dorite iniţial, la care se adaugă cele trei echipe mobile.

De menţionat este faptul că dintr-o echipă de vaccinare fac parte doi medici, două asistente medicale şi un registrator medical. Reţinerea cadrelor medicale de a se implica în campanie este lipsa de reacţie a Guvernului vizavi de plata activităţii prestate pe parcursul campaniei. Mai exact, cadrele medicale implicate vor trebui să defăşoare activitatea de vaccinare în afara programului de la unitatea medicală angajatoare. Şi asta, după peste 10 luni de pandemie în spitalele care, treptat, au devenit COVID sau parţial COVID.

O altă problemă care se ridică este plata amenajării corespunzătoare din punct de vedere sanitar a centrelor. Mai multe primării din judeţ, inclusiv cea a municipiuli Iaşi, au ridicat problema a decontului chetuielilor pentru organizarea centrelor de vaccinare, în condiţiile unui plan de buget pe 2021 inexistent. Dar ce le mai lipseşte centrelor de vaccinare acum, în prag de etapa a II-a? Trusele de urgenţă în cazul unor posibile efecte adverse la vaccinuri nu sunt ajunse încă, dar, potrivit declaraţiilor inspectorului şef, Lucian Indrei, acestea sunt aşteptate în acest weekend. În acelaşi timp, există un pericol şi vizavi de platforma de înscriere la vaccinare. În etapa a doua, la categoriile de risc este permisă şi indicată, la categoriile de angajaţi cu risc pandemic, înscrierea la vaccinare strict de către angajator. Există însă mai multe instituţii/societăţi, cum ar fi IJP, Salubris etc care au sute de angajaţi care doresc să se vaccineze, iar înscrierea lor ar putea duce la blocarea activităţii centrelor de vaccinare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri