Brambureală: Azi începe etapa a doua de vaccinare și nu se știe locația niciunei secții pentru ieșeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Brambureală: Azi începe etapa a doua de vaccinare și nu se știe locația niciunei secții pentru ieșeni

GALERIE
vaccin, brambureala, dsp, medici
  • vaccin, brambureala, dsp, medici
- +

Centrele de vaccinare sunt mai puţine, personalul medical este la jumătate faţă de necesar. Totul în condiţiile în care mai sunt de vaccinat persoane rămase din etapa I

Începe etapa a II-a a campaniei de vaccinare sau, de fapt, marea brambureală anti-COVID? Dacă, în alte judeţe, precum Cluj, Sibiu, municipiul Bucureşti, şi exemplele pot continua, campania este transparentă, la Iaşi, totul pare a fi în ceaţă totală. Persoanele eligibile pentru etapa a doua nu ştiu în acest moment nici unde şi nici când se pot vaccina. Lista centrelor, schimbată între timp, pare a fi un secret de stat, la fel şi dotarea lor, dar şi numărul de cadre medicale implicate. Singura soluţie pentru cei care vor să se vaccineze în cea de-a doua etapă este să acceseze platforma.   

Start greoi în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare COVID 19. Teoretic, de astăzi, cei are sunt eligibili pot folosi platforma pentru o programare la un centru de vaccinare ales. “Înscrierea se face prin STS, prin platforma care a fost pusă la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi prin call center care se află pe site-ul DSP Iaşi", a subliniat inspector şef DSP Iaşi, Lucian Indrei, cel care îi ţine locul lui Vasile Cepoi, director DSP, pe perioada concediului acestuia care se va finaliza la sfârşitul luni.

Categoriile eligibile la a doua etapă de funcţionare sunt în primul rând persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au sau nu boli asociate, persoanele care, ca patologie existentă, prezintă risc la infecţia cu noul coronavirus precum şi angajaţii din anumite sectoare considerate prioritare, de risc pandemic, cum ar fi, angajaţii din MAI (poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră etc), funcţionari publici care lucrează direct cu cetăţenii etc. Prima etapă a campaniei de vaccinare atât în ţară cât şi la Iaşi se desfăşoară însă cu întârziere. De exemplu, pe 15 ianuarie, când ar fi trebuit să demareze cea de a doua etapă a campaniei, persoanele eligibile pentru faza întâi, în afara cadrelor medicale, abia de astăzi vor fi imunizate. Mai exact, astăzi vor fi vaccinate persoanele vârstnice de la Centrul rezidenţial "Sf. Mihail şi Gavril" şi Centrul rezidenţial "Alinare Mică". Campania de vaccinare din căminele de bătrâni private sau de stat, spun surse DSP, ar viza 1.300 de persoane în total. Vaccinarea ar urma să se realizeze prin cele trei echipe medicale mobile.

La nivelul judeţului Iaşi, centrele de vaccinare par a fi, cel puţin teoretic, intrate la apă, aşa rezultă din datele furnizate de autorităţi. Lucian Indrei, inspector şef DSP Iaşi şi înlocuitor pe perioada concediului lui Vasile Cepoi, a spus că la nivelul judeţului Iaşi sunt 19 puncte de vaccinare. “Există 19 puncte de vaccinare, atât în judeţ, cât şi în municipiul Iaşi. 17 dintre ele sunt în municipiul Iaşi", a subliniat Lucian Indrei. La sfârşitul anului trecut, existau pe hârtie, 31 de centre de vaccinare în tot judeţul, dintre care 16 în municipiul Iaşi. În acelaşi timp, numărul cadrelor medicale implicate în campanie a rămas tot la jumătate faţă de efectivul necesar alcătuirii celor 109 echipe dorite iniţial, la care se adaugă cele trei echipe mobile.

De menţionat este faptul că dintr-o echipă de vaccinare fac parte doi medici, două asistente medicale şi un registrator medical. Reţinerea cadrelor medicale de a se implica în campanie este lipsa de reacţie a Guvernului vizavi de plata activităţii prestate pe parcursul campaniei. Mai exact, cadrele medicale implicate vor trebui să defăşoare activitatea de vaccinare în afara programului de la unitatea medicală angajatoare. Şi asta, după peste 10 luni de pandemie în spitalele care, treptat, au devenit COVID sau parţial COVID.

O altă problemă care se ridică este plata amenajării corespunzătoare din punct de vedere sanitar a centrelor. Mai multe primării din judeţ, inclusiv cea a municipiuli Iaşi, au ridicat problema a decontului chetuielilor pentru organizarea centrelor de vaccinare, în condiţiile unui plan de buget pe 2021 inexistent. Dar ce le mai lipseşte centrelor de vaccinare acum, în prag de etapa a II-a? Trusele de urgenţă în cazul unor posibile efecte adverse la vaccinuri nu sunt ajunse încă, dar, potrivit declaraţiilor inspectorului şef, Lucian Indrei, acestea sunt aşteptate în acest weekend. În acelaşi timp, există un pericol şi vizavi de platforma de înscriere la vaccinare. În etapa a doua, la categoriile de risc este permisă şi indicată, la categoriile de angajaţi cu risc pandemic, înscrierea la vaccinare strict de către angajator. Există însă mai multe instituţii/societăţi, cum ar fi IJP, Salubris etc care au sute de angajaţi care doresc să se vaccineze, iar înscrierea lor ar putea duce la blocarea activităţii centrelor de vaccinare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.