anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Brașoveanul care a educat cu forța turiștii urcați pe Tâmpa: de la remorci de gunoaie strânse lunar, la cel mult un sac adunat

GALERIE
viorel mihai
 • viorel mihai
- +

Când a preluat gestionarea Muntelui Tâmpa, Viorel Mihai spune că strângea remorci de gunoaie în fiecare lună, iar acum, dacă mai strânge un sac de deşeuri lunar, astfel că turiştii se pot bucura de natură.

Viorel Mihai este absolvent al Facultăţii de Drept, dar are şi două masterate pe teme de mediu. Dintotdeauna a fost pasionat de păduri şi de mediul înconjurător, aşa că a acceptat cu mare bucurie să fie ranger al Muntelui Tâmpa. Situaţia muntelui nu era cea mai fericită în momentul în care a preluat această funcţie, însă, cu eforturi susţinute de-a lungul mai multor ani şi cu o colaborare foarte bună, a reuşit să facă din Tâmpa o zonă curată, liniştită, în care braşovenii şi turiştii se plimbă în linişte şi deplină siguranţă, informează Adevărul 

În 2014, când a devenit ranger la Agenţia Metropolitană Braşov, care avea în gestiune Muntele Tâmpa, de aici se strângeau remorci întregi de gunoaie în fiecare lună. La fiecare pas existau vetre lăsate de braşovenii care ieşeau la grătar pe munte, deşi nu era permis. Mulţi tineri se strângeau în unele zone ale muntelui, în special pe Dealul Melcilor (chiar lângă Tâmpa) şi se distrau zgomotos. Aici veneau foarte mulţi braşoveni cu ATV-ul, se organizau lupte ilegale de câini, era o zonă în care se ascundeau foarte mulţi recidivişti.   

Acum, rangerul Viorel Mihai (48 ani) a declarat că poate se mai strânge cel mult un sac de deşeuri lunar, nu mai există nicio vatră pe întreg muntele, iar tinerii nu se mai strâng aici să facă gălăgie şi mizerie. Nimeni nu mai intră cu ATV-ul, nu se mai regăsesc inşii dubioşi care să se adăpostească aici, nicio luptă de câini nu a mai fost depistată. „Am ajuns la toate acestea în urma unei colaborări excelente cu Jandarmeria, Poliţia, Salvamontul, Regia Pădurilor Kronstadt şi grupele de voluntari”, a precizat într-un interviu acordat Adevărul reprezentantul Agenţiei Metropolitane Braşov.

Rangerul spune că mai există un segment destul de mic de turişti care nu sunt echipaţi corespunzător, care nu respectă traseele şi care aruncă gunoaiele la întâmplare. Pentru ca acest segment să fie cât mai mic, rangerul face educaţie turiştilor şi începe aceasta cu copiii de vârstă şcoală. Aceştia învaţă, însă, mult mai multe şi fac mişcare în aer liber, pe munte, ceea ce este şi mai sănătos decât sportul la altitudini mici.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.