Bravo, Alex! Un elev ieșean a adus aurul din Indonezia, de la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:32
5 MIN
 Bravo, Alex! Un elev ieșean a adus aurul din Indonezia, de la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată

Alexandru Mereuță, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național din Iași, a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO), desfășurată la Bandung, Indonezia, între 26 și 29 septembrie 2024. Performanța sa este cu atât mai impresionantă cu cât competiția a reunit 119 elevi, iar elevii români au reușit să aducă acasă 13 medalii de aur.

Pentru Alexandru, pasiunea pentru chimie a început în clasa a VII-a, dar performanțele competiționale au venit abia din clasa a IX-a, când a început să participe la Olimpiada Națională de Chimie, obținând mențiuni speciale în a X-a și a XI-a. După o lungă perioadă de pregătire intensă și multiple concursuri, inclusiv la nivel internațional, Alexandru a reușit să-și atingă apogeul la această competiție din Indonezia.

„Mă bucur foarte tare de această performanță și sunt recunoscător pentru faptul că am reușit, într-un final, să particip la o olimpiadă internațională. Sunt mândru că am o performanță pe partea de chimie care să mă bucure și mai tare decât participarea în fiecare an la olimpiada națională. După trei ani de participare la concursuri am reușit să mă autodepășesc!”, a declarat Alexandru, pentru „Ziarul de Iași”.

Deși nu este încă hotărât ce universitate va alege, tânărul ieșean vrea să se axeze pe chimia teoretică, visând o carieră în cercetare.

„Nu știu în momentul de față la ce universitate voi merge, însă știu că vreau să mă duc mai departe pe chimie, cel mai probabil pe chimie teoretică, deoarece visul meu este să ajung în cercetare, să reușesc să ajut la progresul științific”, a completat elevul de la Colegiul Național.

 

Alexandru a realizat o prezentare despre eliminarea agenților poluanți din mediu

 

Olimpiada Internațională de Chimie este diferită de Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată. Pentru participarea la Olimpiada Internațională de Chimie există o etapă județeană, o etapă națională și o etapă internațională, însă la cea de Chimie Aplicată elevii trec prin două etape desfășurate online, la nivel global, la care poate participa oricine are cunoștințele și abilitățile necesare. Evaluarea acestor etape ia în considerare atât gândirea logică, cât și aplicabilitatea practică a cunoștințelor de chimie.

„La Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată am avut o probă teoretică care a constat în rezolvarea mai multor probleme într-un interval de timp de aproxiamtiv o oră. După aceea, am avut aproximativ o oră jumătate să realizăm un studiu de caz despre o tematică pe care nu o cunoșteam dinainte și pe care trebuia să o cercetăm. Apoi, trebuia să facem un material pe care să îl prezentăm în fața unui juriu, într-un timp alocat. Am fost împărțiți la patru studii de caz diferite. Eu am avut «agenții poluanți» și patru cerințe din partea comitetului din Indonezia. Cerința principală și cea mai laborioasă a fost să ne gândim un proces de eliminare a agenților poluanți dintr-un mediu pe care l-am ales noi – apă, aer sau sol. Am avut de făcut o prezentare de maximum 10 slide-uri, în fața unui jurat, prin care să îi explicăm tematica materialului nostru, primind după mai multe întrebări despre ceea ce am vorbit”, a precizat Alexandru Mereuță.

Deși Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată este recunoscută de Ministerul Educației și ar fi trebuit să fie finanțată, niciun elev din România nu a beneficiat de finanțare.

„Eu am primit o sponsorizare de la domnul Lucian Grecu, proprietarul Hotelului Unirea din Iaşi, pentru taxa de participare de 400 de dolari. Biletele de avion și celelalte cheltuieli le-am acoperit singur, la fel ca ceilalți colegi din București și din Focșani. Cazarea era inclusă în taxa de participare”, a transmis Alexandru.

 

„Este genul de adolescent care are o minte într-o continuă căutare”

 

Dincolo de talentul și munca individuală, succesul lui Alexandru este și rezultatul unei colaborări cu Geanina Grigoraș, profesoara sa de chimie de la Colegiul Național din Iași, care l-a ghidat de-a lungul anilor de liceu.

„Este un copil foarte pasionat, care încă din clasa a IX-a a lucrat intens. Lucratul acesta la chimie implică toate vacanțele de vară și de iarnă, cu foarte puține pauze. La chimie așa funcționează, stai toată luna august la școală. Citește foarte mult, vine cu tot felul de cărți, de idei, este un copil nemaipomenit. Este genul de adolescent care are o minte într-o continuă căutare, face niște prezentări extraordinare și este foarte plăcut în sala de clasă”, a menționat profesoara Geanina Grigoraș.

Alexandru Mereuță a transmis că este recunoscător pentru sprijinul pe care l-a primit din partea profesoarei sale de chimie.

„În parcursul meu academic, pe partea de chimie, am primit ajutor constant de la doamna profesoară, chiar și în timpul vacanțelor. Nu cred că aș fi reușit să obțin acest rezultat pe cont propriu, cu toate că o performanță la o olimpiadă de științe implică mult studiu individual și exercițiu”, a declarat elevul de clasa a XII-a.

 

13 medalii de aur pentru România

Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată s-a desfășurat în perioada 26-29 septembrie 2024, la Bandung, Indonezia. La ediția 2024 a IAChO au participat 119 elevi din 9 țări. Cei 13 elevi olimpici români care au obținut medalii de aur la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată 2024 sunt următorii:

  • Alexandru Mereuță, Colegiul Național Iași – Medalie de aur
  • Denissa Labunt, Colegiul Național Unirea din Focșani – Medalie de aur
  • Rialda Maria Popa, Liceul Teoretic Internațional de Informatică – Medalie de aur
  • Dumitrașcu Diana, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Mircea Maria Ioana, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Sǎlǎgean Ruxandra Maria, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Guşițǎ Mihnea Costin, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Bonca Andra Teodora, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Constantin Francesca Alexandra, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Cumpǎnǎşoiu Denisa Gabriela, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Sterpu Liviu Alexandru, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Androne Otilia Maria, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur
  • Ionițǎ Alexia Maria, Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – Medalie de aur.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii