Brazi naturali de vânzare în piețe și magazine. Care sunt preferințele ieșenilor și cu cât îl pot cumpăra anul acesta?
Piețele din Iași sau magazinele pentru amenajare casă și grădină, precum Dedeman sau Leroy Merlin așteaptă cumpărătorii încă de la intrare cu brazi naturali de toate mărimile și prețurile.
„Ziarul de Iași” a dat turul în două piețe din Iași (Piața Alexandru Cel Bun și Piața Nicolina), dar și în cele două magazine amintite mai sus pentru a compara prețurile brazilor și pentru a vedea care sunt preferințele ieșenilor.
Brazii din piețe mai scumpi decât în magazine
Comparând prețurile, brazii naturali din piețe sunt mai scumpi decât cei din magazine. Dacă în Piața Nicolina sau în cea din Alexandru, prețul unui brad de 150 de cm începe de la 120-130 de lei, în Dedeman poate fi găsit și la 70-80 de lei. Bradul natural de peste 2 metri costă în jur de 200 de lei în piețele din Iași, în timp ce în Dedeman poate fi cumpărat cu prețuri între 100 și 150 de lei.
„Avem prețuri diferite în funcție de mărimea bradului. De exemplu, un brad de un metru jumătate costă 120 sau 130 de lei. Cel mare, cu înălțimea de doi metri jumătate ajunge și la 200 sau 200 și puțin. Prețul nu este unul fix, cumpărătorii pot negocia și ajungem împreună la un preț convenabil pentru amândoi. Ei sunt aduși din pipinierile din Sălaj, acolo fiind crescuți. De origine sunt din Danemarca”, declară un comerciant din Piața Alexandru cel Bun.
Leroy Merlin este magazinul în care se găsește cea mai mare varietate de brazi naturali: de la brazi în ghivece de un metru, până la cei de peste 2 metri. Costurile diferă în funcție de preferința fiecăruia: prețul unui brad în ghiveci este de 100 de lei, iar brazii mai mari ajung și la 200 de lei.
Ieșenii preferă să cumpere brazi din supermaketuri
Cu toate că piețele din Iași sunt pline de brazi scoși la vânzare, nu prea există cumpărători. Unii trec pe lângă fără să se uite la ei, alții doar întreabă prețurile și trec mai departe, dar nimeni nu vrea să cumpere. Fie din cauza prețurilor ridicate, fie având unul deja acasă, ieșenii ajung în piețele agroalimentare pentru a-și face cumpărături de alimente pentru sărbătorile de iarnă.
Pe lângă brazii care se găsesc la tot pasul, în piețele din oraș se găsesc la fel de des și aranjamente din crengi naturale. Coroane împodobite cu globuri și funde, aranjamente în ghiveci sau doar crenguțe neornamentate, îți fac cu ochiul când treci pe lângă ele. Curiozitatea ieșenilor vine mai mult asupra acestor decorațiuni decât a brazilor.
La fiecare tarabă se găsește măcar o persoană care să întrebe de prețuri, iar unii dintre ei chiar cumpărând. Decorațiunile naturale costă de asemenea diferit în funcție de mărimea aranjamentului și de decorarea realizată.
O coroană gata împodobită și bună de pus pe ușa de la intrare în casă costă între 20 și 30 de lei, iar un aranjament în ghiveci ajunge la 12-15 lei. „Cât costă crenguțele?”, întreabă un bătrân. „3 lei bucata”, îi răspunde vânzătoarea. Acesta stă puțin să se gândească și până la urmă hotărăște să cumpere, în timp ce scoate o bancnotă de 5 lei.
Situația se schimbă în magazinele Dedeman și Leroy Merlin. Imediat ce treci de parcarea Dedeman, în fața intrării în magazin poți zări oameni care caută cea mai bună variantă de brad. Deși se găsesc brazi și de mai mici dimensiuni, ieșenii preferă să cumpere un brad impunător, de preferat de peste 150 de centimentri.
După ce se hotărâsc asupra unui brad, acesta urmează să fie împachetat cu plasă cu ajutorul unui tulumbe pentru a fi ușor de transportat. Brazii naturali din Leroy Merlin sunt expuși la secțiunea „Grădină”. Imediat ce intri pe ușile glisante, te pierzi în mulțimea de oameni care caută să cumpere brazi naturali.
Trecerea dintr-o parte în alta a secțiunei se face greu: culoare strâmte pe care trebuie să pășești atent și să te ferești de oamenii care cară bradul după ei. „Spune, pe acesta îl vrei?”, o întreabă un tată pe fiica lui stând în mână cu un brad de peste un metru jumătate. „Da, da. Pe ăsta îl vreau. O să-l iubesc de azi înainte”, răspunde copilul plin de fericire la cumpărarea bradului.
Brad natural versus brad artificial
Așa cum sunt ieșeni care preferă brazii naturali, unii îl preferă pe cel artificial. Dacă prețurile celor naturali nu diferă foarte mult, când vine vorba de cei artificiali, acestea variază nu doar de mărimea lui, ci și dacă îș preferi gata împodobit cu LED-uri sau cu zăpadă. Cel mai ieftin brad cu o înălțime de 150 de centimetri costă 70 de lei, iar cel mai scump ajunge și la 600 de lei neîmpodobit.
Unul acoperit cu zăpadă artificială și cu LED-uri cu lumină caldă costă 1099 de lei și are înălțimea de 210 cm. „Prefer bradul artificial. Într-adevăr, costă mai mult decât unul natural, dar îl ai mai mulți ani la rând. Cred că este mai ecologic să folosim un brad artificial”, spune un tânăr în timp ce aștepta să i se împacheteze bradul.
Cei de la Leroy Merlin au o campanie numită „Voucher Brad” prin care clienții pot beneficia de un voucher de 25 de lei după ce aduc înapoi bradul natural achiziționat din magazin. Tot ce trebuie să facă ieșenii este să returneze bradul în cuvele special amenajate din curtea magazinului de pe Calea Chișinăului, nr 23.
Următorul pas este să meargă în magazin, urmând ca un reprezentant Leroy Merlin să îmâneze voucher-ul de cumpărături. Acest voucher se emite în baza cardului digital de client.
Publicitate și alte recomandări video