Brazilia: Peste 80% dintre pacienții cu Covid intubați mor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Brazilia: Peste 80% dintre pacienții cu Covid intubați mor

GALERIE
intubat
  • intubat
- +

Rata mortalității pacienților intubați cu Covid-19 din Brazilia a ajuns la 83,5% de la începutul celui de-al doilea val epidemic care face ravagii în țară, potrivit cercetătorilor citați de AFP.

„Acest lucru arată fragilitatea unui sistem de sănătate care suferea deja de o lipsă de investiții (...) și a fost supraîncărcat de cantitatea mare de contaminare”, explică Fernando Bozza, cercetătorul Fiocruz, un institut cuoscut în domeniul sănătății publice.

În parteneriat cu Universitatea din Sao Paulo (USP), o echipă condusă de M. Bozza specializată în cercetarea intensivă în medicină a compilat date de la spitale publice și private.

Un prim studiu, publicat în revista de specialitate The Lancet, luând în considerare primii 250.000 de pacienți spitalizați în Brazilia, a arătat că 78,7% dintre pacienții cu Covid-19 intubați în perioada 15 februarie - 15 august 2020 au murit. Mult mai mult decât în ​​Regatul Unit (69%), Germania (52,8%), Italia (51,7%) sau Mexic (73,7%).

Situația braziliană s-a înrăutățit în timpul celui de-al doilea val, cu o rată de 83,5% observată în perioada 15 noiembrie 2020 - 14 martie.

„Spre deosebire de primul val, când virusul s-a răspândit la ritmuri diferite, în funcție de regiune, în prezent, întreaga țară este puternic afectată în același timp”, deplânge Fernando Bozza, subliniind și lipsa de formare a îngrijitorilor.

Disparitățile regionale rămân relevante: pacienții intubați mor mai mult în statele sărace din nord (90,8%) sau nord-est (89,9%) și mai puțin în sud-est (79,8%), unde există spitale mai bogate și mai bine echipate.

Această rată scade la 25% într-o clinică privată de ultimă generație, cum ar fi Sirio-Libanês din Sao Paulo, sau 36% în spitalul public de referință Emilio Ribas, de asemene.

"Unele spitale sunt atât de copleșite încât pacienții trebuie intubați în afara unităților de terapie intensivă. Acesta este cazul pentru 17% dintre ei în regiunea de nord", a spus cercetătorul.

El indică „lipsa unei coordonări naționale pentru a stabili protocoale de tratament care să permită o mai bună pregătire a echipelor și să ofere spitalelor mijloacele necesare pentru a gestiona afluxul de pacienți”.

Brazilia este a doua țară cea mai afectată de pandemie, după Statele Unite, cu peste 313.000 de decese și o medie de peste 2.500 de decese zilnic pe parcursul a șapte zile consecutive.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.