Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

BRD-Groupe Société Générale a raportat un profit net de 1,142 miliarde lei

GALERIE
BRD
  • BRD
- +

BRD-Groupe Société Générale a înregistrat în primele nouă luni ale anului, la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), un profit net de 1,142 miliarde lei, în creştere cu 7% în dinamică anuală, informează banca.

Venit net bancar a fost mai mare cu +11%, impulsionat de generarea solidă de venituri nete din dobânzi, creşterea volumelor şi mediul favorabil al ratelor de dobândă. Rezultatul operaţional brut a fost mai mare cu 19% faţă de perioada similară a anului precedent, indicatorul cost/venit a ajuns la 48,2% în primele nouă luni ale anului 2018, mai mic cu 3,4 puncte procentuale în comparaţie cu anul trecut

Banca înregistrează o creştere a creditelor nete totale de 1,5%, o creştere de 4,3% pe segmentul creditelor retail, o producţie de leasing mai mare cu 11%, o creştere a volumului de tranzacţii şi a numărului de contracte de bancă la distanţă pentru clienţii persoane fizice de 16% an pe an.

Piaţa creditelor din România a crescut în termeni nominali cu 5,3% la finalul lunii septembrie 2018, susţinută de performanţa pozitivă continuă pe segmentul persoanelor fizice (8,9% an pe an), în contextul creşterii venitului disponibil, în timp ce avansul pe segmentul companiilor rămâne modest (1,8% an pe an). Creşterea depozitelor, mai mari cu 9,4% la finalul lunii septembrie 2018 faţă de anul precedent, rămâne ridicată pe ambele segmente: persoane fizice şi companii.

În acest context, dinamica pe plan comercial a BRD a continuat să fie pozitivă. Gradul de echipare a clienţilor persoane fizice (număr mediu de produse pe client activ) a crescut la 4,25 de la 4,16 la finalul lunii septembrie 2017. Stocul de contracte de internet şi mobile banking pentru clienţii persoane fizice a ajuns la 1,51 milioane, mai mare cu 16% faţă de anul precedent, contractele mobile banking crescând într-un ritm foarte rapid (stocul de contracte MyBRD Mobile a crescut cu +39% an pe an). Creditele nete au crescut cu 1,5% în comparaţie cu finalul lunii septembrie 2017, susţinute de dinamica pozitivă a portofoliului retail. Creditele pe segmentul retail şi-au menţinut tendinţa pozitivă, înregistrând o creştere de 4,3% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut , determinată în special de avansul creditelor pentru locuinţe (+8,3% an pe an). În contextul creşterii ratelor de dobândă şi gestionării prudente a riscului, volumul creditelor non retail a înregistrat o creştere de 1,7% în comparaţie cu finalul lunii decembrie 2017.

Depozitele clienţilor au înregistrat o creştere de 1,5% faţă de perioada similară a anului precedent, determinată de depozitele retail mai mari cu 6,7% an pe an, pe fondul avansului înregistrat de conturile curente ca urmare a majorării veniturilor disponibile. Indicatorul credite nete/ depozite a fost de 69,0% la finalul lunii septembrie 2018, stabil în comparaţie cu finalul lunii septembrie 2017.

În primele nouă luni ale anului 2018, veniturile au înregistrat o dinamică solidă şi au crescut cu +11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent , la 2,289 miliarde lei, susţinută atât de veniturile nete din dobânzi, cât şi de veniturile neaferente dobânzilor. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15,5% în dinamică anuală, susţinute de volume mai mari pe segmentul retail (valoarea medie a stocului de credite a crescut cu 6,9%, iar a depozitelelor cu 5,2%) si rate de dobândă la lei în creştere. Veniturile neaferente dobânzilor au înregistrat o creştere anuală de +4,2% beneficiind de majorarea volumelor de tranzacţii, activitate de custodie dinamică şi rezultat din tranzacţionare mai mare.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 3,9% în dinamică anuală, reflectând majorarea costurilor cu forţa de muncă şi costurile în legătură cu proiectele de transformare a băncii. Avansul cheltuielilor cu personalul de 9,4% an pe an a fost determinat în principal de ajustarea pachetelor de compensaţii, în contextul presiunilor din piaţa muncii. Alte cheltuieli, excluzând costurile reglementare (contribuţiile la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au fost mai mari cu 5,9%, determinate în principal de creşterea cheltuielilor IT ca urmare a investiţiilor ridicate determinate de proiectele de transformare a băncii. Contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie s-a înjumătăţit faţă de anul trecut.

Performanţa operaţională s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de anul precedent, rezultatul operaţional brut fiind mai mare cu 18,9%. Rata de adecvare a capitalului la nivelul BRD a rămas la 19,4% la finalul lunii septembrie 2018 (la nivel individual, conform Basel 3), faţă de 18,5% la finalul lunii septembrie 2017, poziţionând în mod favorabil banca pentru continuarea creşterii. “În primele nouă luni ale anului 2018, Grupul BRD a obţinut rezultate foarte solide, ce reflectă dinamica comercială pozitivă şi performanţa operaţională robustă. Creşterea a fost susţinută de avansul volumelor de credite şi depozite pe segmentul retail, de intensificarea tranzacţiilor, în timp ce utilizarea tot mai ridicată a soluţiilor de bancă la distanţă confirmă eforturile continue de a îmbunătăţi oferta noastră digitală”, a declarat François Bloch, Directorul general al BRD Groupe Société Générale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri