anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Brexit şi altele

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Treptat, însă, chestiunea ieşirii Regatului Unit va ajunge sub autoritatea tehnocraţilor, iar liderii politici vor fi invitaţi să se apropie, fiecare după puteri şi prestigiu, de „celelalte” teme - şi nu sunt puţine.  

Sâmbătă, şefii de state şi guverne din Uniunea Europeană se vor reuni la Bruxelles, în formatul de 27 (fără Regatul Unit), pentru a discuta pe tema Brexit-ului. Va fi, probabil, o reuniune cu caracter exploratoriu, pentru că armonizarea poziţiilor naţionale e o chestiune de durată. Între timp, decizia premierului Theresa May de a dizolva Camera Comunelor şi de a convoca alegeri generale pe 8 iunie a fost relativ bine primită: conservatorii britanici nu sunt tocmai campionii popularităţii în UE, dar sunt favoriţi clari în cursa electorală, iar o  victorie convingătoare - şi o diminuare a scorului UKIP - va lărgi marja de negociere a delegaţiei britanice şi va îmbunătăţi climatul de dialog. S-ar putea ca exact acesta să fie mesajul pe care îl primesc astăzi, la Londra, preşedintele Comisiei, Jean-Cluade Juncker, şi negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier.

În mod normal, liderii europeni ar trebui să se înţeleagă asupra principiului celor două faze ale dialogului, în sensul că discuţiile asupra viitoarei relaţii ar trebui să înceapă după ce s-au înregistrat suficiente progrese în chestiunea desprinderii Marii Britanii, inclusiv în privinţa statutului cetăţenilor europeni rezidenţi în Regatul Unit şi a britanicilor rezidenţi în statele-membre. Totuşi, dacă prima parte decurge bine pe fond, părţile pot trece la negocieri despre noua relaţie chiar înainte de finalizarea tuturor amănuntelor partajului. Începerea lor timpurie a negocierilor nu înlătură perspectiva unui hard Brexit, dar micşorează riscul ca el să fie însoţit de hard feelings.

Întrucât foarte mulţi demnitari europeni şi-au exprimat deja sprijinul pentru Emmanuel Macron în cursa prezidenţială franceză, nu e exclus să asistăm la noi semnale că Franţa e aşteptată la timona construcţiei europene. Tot în subsidiar, e de presupus că şefii de state şi guverne vor discuta şi pe marginea relaţiei cu Rusia, după călătoria la Moscova a Înaltului Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate (ÎR), Federica Mogherini. Deşi ÎR s-a întâlnit de nenumărate ori cu şeful diplomaţiei ruse, faptul că a fost prima sa vizită la Moscova, la doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului, spune multe despre gradul de îngheţ în relaţia bilaterală. Mesajul a fost transmis pe un ton foarte politicos, nelipsind şi aprecierea pentru ariile (puţine) în care cele două părţi cooperează, dar conţinutul de bază este acelaşi: sancţiunile rămân în vigoare.  

E posibil ca liderii politici să discute şi despre relaţia cu Turcia, mai ales că ea va face obiectul întâlnirii de vineri, 28 aprilie, a miniştrilor de externe din UE. Referendumul constituţional nu a satisfăcut exigenţele unei consultări democratice, iar scorul foarte strâns ridică dubii asupra voinţei reale a electoratului. Totuşi, ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă Uniunea ar fi să submineze, printr-o reacţie nervoasă, poziţia milioanelor de turci (practic, jumătate din electorat, dacă nu cumva au fost chiar mai mulţi) care au votat împotriva tendinţelor despotice ale preşedintelui Erdogan, într-o atmosferă deloc favorabilă democraţiei. 

În fine, chiar dacă nu va intra pe agenda oficială a întâlnirii la vârf, e posibil ca situaţia din Ungaria să fie abordată vineri, în preziua summit-ului, când liderii politici afiliaţi PPE vor discuta despre situaţia Fidesz şi despre o eventuală excludere a acestei grupări din grupul popularilor. O măsură de acest gen devine posibilă odată ce PPE decide că poate renunţa pe termen lung la un grup naţional (în prezent, din cei douăzeci şi unu de europarlamentari maghiari, Fidesz are zece reprezentanţi, iar aliatul său, Partidul Popular Creştin-Democrat, unul). Calculele reci arată că, prin ieşirea Regatului Unit, adversarii lor din PSE vor pierde grupul laburiştilor britanici, astfel că popularii pot, la rândul lor, sacrifica un partid, Fidesz, care în ultima vreme le provoacă necazuri. Probabil că europarlamentarii Fidesz vor fi primiţi cu căldură de colegii polonezi din Lege şi Justiţie în grupul conservator, mai ales că plecarea britanicilor îl va diminua considerabil.

Aşadar, va fi o întâlnire de tip Brexit şi altele. Intrăm, aşadar, într-o etapă interesantă, în care negocierile se vor derula, în teorie, doar pe canalul oficial gestionat de Michel Barnier. De văzut dacă această exigenţă, menită a scoate discuţiile de sub influenţele populiste, va putea fi integral respectată. Treptat, însă, chestiunea ieşirii Regatului Unit va ajunge sub autoritatea tehnocraţilor, iar liderii politici vor fi invitaţi să se apropie, fiecare după puteri şi prestigiu, de „celelalte” teme - şi nu sunt puţine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.